Logo Institut del Teatre

Jornada Educació i titelles

VI Jornada Internacional Educació i Titelles: El joc simbòlic amb el titella (5 de novembre 2016)

Un any més ens trobem per compartir, gaudir i enriquir-nos plegats de les experiències educatives i de les paraules sanadores dels professionals que ens honraran amb la seva presència.

Jugar és una manera sana i natural de desenvolupar-nos i créixer personalment. Aquest any parlarem del joc simbòlic i el titella. Aquest joc es fa quan imitem accions o conductes de la vida quotidiana. De ben petits l’utilitzem per adquirir habilitats socials i conforme ens fem grans, el joc esdevé més complex passant de ser individual a realitzar-se en grup. Reproduir el món ens porta a desenvolupar el pensament creatiu i ens serveix per trobar estratègies per resoldre conflictes i gestionar les emocions.

Segons Piaget en el joc simbòlic hi han tres estadis: la imitació sistemàtica, la imitació dels moviments no visibles i de models nous i la imitació representativa i evolució ulterior. Això ens dóna moltes possibilitats educatives i terapèutiques. Els titelles poden ser utilitzats com a instrument simbòlic i per tant són elements que s’ajusten perfectament a les característiques d’aquest joc facilitant la comunicació. Com que el joc neix del plaer de la relació amb l’altre espero que aquesta jornada sigui molt juganera i puguem experimentar, simbolitzar i elaborar una bona experiència pel record.

Teia Moner

Programa

Matí

9:00 - Recepció i lliurament de material

9:15 - Inauguració a càrrec de Cooperativa AIXEC i Casa-Taller de Marionetes de Pepe Otal

9:30 - Conferència: “El teatre de titelles, del sensible a l’espiritual a través de l’imaginari” a càrrec de Phillippe Choulet. Professor honorari de filosofia de la Universitat de Strasbourg i professos d’història de l’art a l’Ècole Cohl de Lió (França)

10:15 - Torn obert de paraules

10:30 - Descans

11:00 - Conferència: “El joc, aposta de desenvolupament per a l’infant inhibit a partir de la simbolització del jo’”, a càrrec de Adeline Montjardet, psicòloga clínica, i de Valèrie Gentile. Marionetista i Representant de Marionnette & Thérapie de França

11:45 - Torn obert de paraules

12:00 - Presentació d’experiències i materials: Activitats realitzades amb titelles arreu.

  • Jonathan Sánchez. Mestre. Escola Roc Alabernt. Terrassa. Marionetes i expressionisme abstracte. L'art de crear des de l'acció
  • Pere Bigues. Titellaire. “Projectes socials de Marionetes Nòmades a Burkina Faso, Haití i Líban”
  • Núria Mestres. Artterapeuta i Titellaire. Experiència Artterapia amb titelles a Arep, Centre de dia per a Malalts mentals.
  • Susana Carmona Professora de l’Institut Guineueta, i Yolanda Gallego de l’Associació Titellaire de Roquetes. Barcelona. “Titelles i educació a Secundària”.
  • Raúl Vaimberg. Psicodramatista i Psiquiatra. Director del Postgrau en Psicoteràpia de Grup i Psicodrama pel IL3-Universitat de Barcelona. "Teatre de figures i psicodrama en la transformació dels processos mentals"
  • Teia Moner. Mestra, Pedagoga terapeuta i titellaire “La poesía de Joan Brossa amb titelles, una font simbólica”
  • Membres projecte Trastocando. Barcelona. “Titelles i salut mental”

13:45 - Torn obert de paraules

14:00 - Dinar

Tarda

16:00 - Taller de construcció i manipulació de titelles. Valèrie Gentile. (França)

19:30 - Acte de cloenda. Espectacle EMBROSSA’T, inspirat en la poesia visual i d’objectes de Joan Brossa, a càrrec de la companyia Addaura Teatre Visual

20:30 a 21:30 Visita a l’exposició: Dones i Mans. Fotografies de Jesús Atienza. Visita guiada a càrrec d’AIXEC. Galeria Fènix.

Inscripció

Per e-mail a info@ifbarcelona.cat. Places limitades.

Quota d’inscripció

Del 15 de setembre al 17 d’octubre de 2016 - 45 €

A partir del 18 d'octubre: 50 €

Informació per a la inscripció

Envieu un e-mail a info@ifbarcelona.cat. Rebreu les dades per fer la transferència bancària. Una vegada feta la transferència bancària, envieu-ne el comprovant. Al rebre el comprovant de la transferència, us contestarem amb la confirmació de la inscripció.

Lloc

Institut del Teatre (Pl. Margarida Xirgu, s/n. Barcelelona)

Organitzen

IF Barcelona (Associació Interseccions) i Teia Moner

Comissió organitzadora

Teia Moner i Giulia Polltronieri

Col·laboren

Departament d’Ensenyament de la Generalitat

Institut del Teatre

ICE de la Universitat Autònoma

Activitat inclosa en el pla de formació permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (se certificaran 10 hores)

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat