Logo Institut del Teatre

Simposi Dramatúrgies de l'objecte

En la línia de col·laboració entre l’Institut del Teatre i IF Barcelona per donar visibilitat, desenvolupar i enfortir el sector del teatre de figures, visual i d’objectes (globalment, teatre de titelles), es convoca el Simposi 2016 dedicat a les Dramatúrgies de l'objecte, que acollirà l'Institut del Teatre els dies 3 i 4 de novembre. Igual que en l’edició de l’any passat, l’objectiu és crear vincles entre la praxi de la creació artística i la  recerca escènica des d’un context acadèmic. Podeu consultar el programa definitiu en aquest enllaç.

Plataforma de recerca i desenvolupament emmarcada dins el programa d’IF Barcelona 2016, la convocatòria d'aquest simposi coincideix amb el programa de suport a la creació de projectes en residència vinculats a les dramatúrgies de l'objecte al centre Arts Santa Mònica. La mostra de processos de creació restarà oberta al públic del dia 17 al 27 de novembre.

L’escena del teatre de titelles concentra una multitud de disciplines i de registres que combinen elements culturals (socials, històrics, rituals) i exploració tècnica i artística. Així, els camps de les noves tecnologies, l’emergència de nous dispositius escènics i l’ús d’objectes de l’àmbit quotidià amb valor representatiu-simbòlic està portant a un desenvolupament molt ràpid i profund de la manifestació teatral des de la mateixa concepció dramatúrgica.

S’hi abordarà, en primer lloc, la creació simbòlica per mitjà d’objectes, la individualització de l’objecte i la projecció de l’espectador en allò que representa. D’aquesta manera, es pretén observar de quina manera funcionen els mecanismes d’identificació entre persones i el món objectual que els envolta i com aquest pot ser alterat per la relació dramàtica (conscient) entre els elements disposats en escena. En segon lloc, es pretén analitzar la transformació de l’espai a partir de la presència de cossos (objectuals o no) que atreguin la projecció individual, el seu moviment, interacció i interpretació.

Com en l’edició anterior, en el marc d’IF Barcelona, el Simposi 2016 tindrà continuació en la VI Jornada Internacional d'Educació i Titelles, el dia 5 de novembre. La inscripció al simposi i a la jornada pot ser conjunta o independent. Aquesta darrera activitat està inclosa en el Pla de formació permanent pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

L'Institut del Teatre acreditarà un certificat d'assistència i aprofitament a tots els inscrits tant al simposi com a la jornada. Igualment, s'acreditarà la participació als ponents i comunicants.

CRIDA DE COMUNICACIONS – CALL FOR PAPERS

La crida de comunicacions per aquest simposi va dirigida a artistes, investigadors, doctorands i professionals dels camps de les arts escèniques en totes les seves especialitats, la història, l'antropologia, l'etnologia i la recerca artística, molt especialment els que investiguen noves escenes i codis de comunicació teatral i artística i la formació de nous públics.

Sobretot, es fa una crida a aquelles companyies que es trobin en un procés de creació relacionat amb el tema del simposi o que hi tinguin experiència i que estiguin interessades a exposar el seu treball.

Requisits per a la presentació de comunicacions o de processos de creació

  • Termini: prorrogat fins al 7 d'octubre de 2016.
  • Resolució: prorrogada al 10 d’octubre.
  • Extensió i format dels abstracts: 1.500-3.000 espais en format Word (cal incloure breu currículum). Consulteu taula de preus d’inscripció.
  • Data de publicació del programa definitiu del simposi amb els abstracts: 17 d'octubre
  • Comitè organitzador i acadèmic: Associació Interseccions. Cesc Martínez, Giulia Poltronieri, Jordi Alomar.

 

TAULA DE PREUS DEL SIMPOSI I VI JORNADA TITELLES I EDUCACIÓ

Inscripció:

 

Només Simposi

Simposi i Jornada

Només Jornada

Estudiants, aturats, socis UNIMA, jubilats, Institut del Teatre, CSD

20 €

40 €

30 €

Socis revista Putxinel·li

10 €

30 €

30 €

 

Inscripció general

30 €

55 €

45 €*

 *Inscripció general a la Jornada a partir del 18 d'octubre: 50 €

En el cas de presentar una comunicació en el simposi**:

Comunicants general

60 €

80 €

 

Comunicants reduïda (Estudiants, aturats, socis UNIMA, jubilats, Institut del Teatre, artistes que presenten un projecte de creació)

35 €

60 €

 

** Aquestes inscripcions inclouen els àpats dels dies 3 i 4 de novembre a la cafeteria de l'Institut del Teatre

INSCRIPCIÓ

Per inscriure's com assistent al simposi i/o a la jornada cal emplenar el següent formulari en línia:

https://goo.gl/forms/NAGjybdUj8hUkN1r2

També s'ha de fer l'ingrés corresponent al compte corrent facilitat des d'IF Barcelona en el termini establert un cop emplenat el formulari.

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat