Logo Institut del Teatre

MAE. Exposició "L’aventura nord-americana de Maria Rosa de Guimerà" a la Casa Museu Àngel Guimerà

Del 19 de juliol de 2017 al 31 de desembre de 2017


L’exposició “Maria Rosa” inicia la seva itinerància, i s’estarà a la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell, del 19 de juliol al 31 de desembre.

Entre els anys 1903 i 1914, les obres Maria Rosa (1894) i Terra baixa (1896) d’Àngel Guimerà van gaudir d’una presència contínua als escenaris teatrals d’Amèrica del Nord. De Nova York a Toronto i de Kansas City a San Francisco, aquestes dues obres van ser tan ben acollides al món teatral nord-americà que, l’any 1915, Cecil B. DeMille, aparentment captivat per la capacitat excepcional de Guimerà de retratar la sensualitat femenina, va adaptar Maria Rosa al cinema mut.

En la seva llarga aventura nord-americana, de Barcelona a Broadway i després a la pantalla gran de Hollywood, Maria Rosa, un text que Guimerà va escriure per a la llegendària actriu espanyola María Guerrero, va sobrepassar una sèrie de fronteres lingüístiques, espacials i temporals, transformant-se amb el temps i acumulant noves capes de significat cultural, històric i polític. Quines són les circumstàncies que van fer possible aquesta aventura? L'exposicio "L’aventura nord-americana de Maria Rosa de Guimerà" dóna resposta a aquestes qüestions.

A la mostra es pot veure la pel·lícula muda dirigida per Cecil B. DeMille Maria Rosa de 1916, de 50 minuts de durada, amb Geraldine Farrar com a protagonista.

Comissària i textos:  Sharon G. Feldman
Coordinació: Anna Valls i Passola
Imatges: Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre; Biblioteca de Catalunya (Fons Àngel Guimerà); Harry Ransom Center; New York Public Library; Library of Congress; Margaret Herrick Library; Brigham Young University (Cecil B. DeMille Archives)
Disseny: Forabord
Amb el suport de: University of Richmond

 


Preu
Entrada lliure


Compartir

Altres continguts relacionats

  • Cartell exposició L’aventura nord-americana de Maria Rosa de Guimerà

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat