Logo Institut del Teatre

WeWood: Dansa d'objectes

CURS TANCAT


 Wewood

Dades bàsiques del curs

Dates: del 30 d’octubre al 3 de novembre 
Horari: de 16:00 a 19:30 amb petita pausa entremig
Lloc d’impartició: sala Scanner (Institut del Teatre de Barcelona)
Equip docent: Federica Porello i Xavi Moreno
Preu: 45 €. Es donaran dues beques que cobriran el total de la inscripció a alumnes vinguts de fora de Barcelona, segons el seu CV i de la carta de motivació.
25% de descompte per graduats i estudiants de l'IT. 10% de descompte pels socis d'Unima Federación Espanya (http://www.unima.es) i els associats a la revista Putxinel·li/Titeresante. Els socis d'Unima poden gaudir d'ajudes concretes per als desplaçaments i l'estança. Més info sobre les condicions i ajuts: Marta García secretaria@unima.es
Inscripció: Enviar full d'inscripció, curriculum i carta de motivació a annapou@ifbarcelona.cat 
Programa: A continuació
Consultes generals: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat
............................................................................................................................................................................................

Presentació

En el marc de l’IF Barcelona 2017, festival de teatre de titelles, visual i d’objectes, la ballarina i coreògrafa Federica Porello, juntament amb Xavi Moreno, presentaran el projecte que han creat juntament amb Marinae Brois, We Wood, a la sala Scanner de l‘Institut del Teatre. Es tracta d'un laboratori pensat com un espai creatiu en el qual els inscrits posaran en diàleg dansa i manipulació d'objectes. Destinat a estudiants de dansa, teatre físic i visual, i així mateix als d'altres disciplines (tenint en compte sempre que la base del treball és el moviment). 

Els creadors han estat desenvolupant durant anys una forma específica de posar en escena la relació entre cossos i objectes. Per fer-ho possible, han elaborat el que anomenen un "vocabulari bàsic", és a dir una gramàtica que els permet articular un llenguatge conjunt del qual participen necessàriament tant objectes inanimats com actors físics i ballarins.

Les "coses" amb què treballen han estat seleccionades per les seves qualitats materials i per les seves formes neutres; són objectes sense història, no estan connotats. Són fustes sense res d'específic, que, tanmateix, poden conjugar-se les unes amb les altres o amb parts dels cossos que tenen al voltant per formar conceptes i idees a través del moviment.

La improvisació ens permetrà fer espai a la intuïció física i a l'observació dels nostres patrons de moviment per conèixer-ne noves possibilitats.
Explorarem com els objectes poden ajudar-nos a percebre la materialitat del gest i com a través dels nostres moviments podem jugar amb l'imaginari que evoca cada objecte.
"Hi ha entre nosaltres i els objectes una relació de companys de viatge. Dotant un objecte de moviment, creem una imatge en què el més important és la relació que des de la nostra posició d'intèrprets establim amb aquest objecte en el moment en què l'utilitzem. Els objectes constitueixen un element més per construir una dramatúrgia que ens permet anar més enllà del moviment i de la dansa." Maria Muñoz

Programa

Les sessions inclouran:

  • Escalfament individual o en parelles per despertar la consciència corporal.
  • Pautes per a improvisacions individuals, en parella i en grup, amb les quals investigarem diverses qualitats del moviment i com traslladar-les al objecte, i també com les propietats físiques d'un objecte poden inspirar la nostra dansa.
  • Moments d'exploració individual o en petits grups per a la composició d'escenes breus.
  • S'hi abordaran els temes següents:
  • La musicalitat del gest: velocitat, to, suspensió, ritme, dinàmica i fraseig.
  • La precisió del moviment: articulació i claredat.
  • Escoltar l'altre: persones i coses que ens envolten.
  • El silenci: la immobilitat i la presència escènica.

.............................................................................................................................................................................................. 

Federica Porello

Federica Porello

Estudia a la Theatreschool d'Amsterdam i a P.A.R.T.S., Brussel·les. 

Des del 2006 treballa amb diversos artistes i companyies: Marlene Monteiro Freitas, Tg Stan, la companyia de titelles Adonk!, la companyia  de teatre d'ombres Le Theatre de Nuit, i les companyies de dansa ACME, Mal Pelo i Zoo/Thomas Hauert.

El 2013 comença el seu treball personal al costat de Xavi Moreno i Marine Broise, desenvolupant una gramàtica del moviment que uneix la dansa i la manipulació d'objectes. 

El 2018 presentaran el seu primer espectacle, WeWood, al festival MIMA (Mirepoix) i a IF Barcelona.

http://federicaporello.wordpress.com Compartir

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat