Logo Institut del Teatre

Curs El Sigiloso Conjuro de lo Salvaje. Intensiu de disseny i realització d'artefactes per al teatre de carrer

CURS TANCAT

 

 

 


 

Dades bàsiques del curs

(cliqueu sobre la paraula per veure la informació)

cursiker4

 1. A qui s’adreça:
 2. Docents/professionals:
 3. Programa: 
 4. Tipus de curs:
 5. Dates:
 6. Total hores:
 7. Horari: 
 8. Modalitat:
 9. Lloc d’impartició:
 10. Preu:
 11. Descomptes:
 12. Terminis d’inscripció:
 13. Matrícula:
 14. Places:
 15. Procés de selecció:
 16. Contacte i consultes específiques:
 17. Consultes generals Escola de Postgrau Institut del Teatre: 

 

Presentació:

El taller es planteja com un espai per a l'experimentació i l'intercanvi de coneixements amb l'objectiu de dissenyar, realitzar i manipular els personatges-artefactes realitzats.

La particularitat del taller proposat és que els titelles fets pels participants s'integrin en el projecte "Las Bestias Danzan, o el sigiloso conjuro de lo salvaje" de La Liga, teatro elástico, que es presentarà a la finalització del taller en el marc del Festival IF Barcelona.

Les figures mòbils resultants formaran un conjunt de petites construccions que recorden d'alguna manera diversos animals, els quals conviuran amb els llops i el cérvol, personatges ja construïts per a l'espectacle de la companyia.

1. A qui s’adreça:

El curs es dirigeix a estudiants i professionals de les arts escèniques i les arts en general, especialment interessats per l'escenografia i el teatre visual, però també les arts plàstiques, l'escultura, la mecànica, les joguines, i també a inventors en sentit ampli.

Igualment, està adreçat a tots aquells que vulguin experimentar i investigar sobre el seu propi projecte artístic, i de la mà d'Iker Vicente i la seva companyia, altres formes d'afrontar els processos de creació i d'intervenció artística en espais públics.

2. Docents/professionals: Iker Vicente. 

Artista plàstic, titellaire, inventor. Va fer estudis d'Arts Plàstiques a l'Escola Nacional de Pintura, Escultura i Gravat (ENPEG) "La Esmeralda" (Mèxic). El seu treball se centra en el moviment, les tecnologies rústiques i l'humor en la quotidianitat. Tenint el dibuix com a eix fonamental, construeix instal·lacions activades per l'espectador d'una banda, titelles i artefactes teatrals per l'altre. En els seus treballs solen conviure mecanismes poc ortodoxos amb referències a la cultura popular. Ha exposat a Mèxic, Canadà, Colòmbia i la República Txeca, en museus, galeries i intervencions públiques. Ha realitzat residències artístiques al Canadà, Polònia i França. La seva obra forma part de col·leccions de museus com el Centro Internacional del Títere de Tolosa (Espanya), El Museo Nacional del Títere de Huamantla (Tlaxcala, Mèxic) i el Museo de Arte de Sonora (Mèxic). Com a dissenyador d'artefactes i titelles col·labora en posades en escena de cambra i en espectacles per a carrer de gran format. Ha estat becari del Fondo Nacional para la Cultura y las Artes (FONCA) en tres ocasions i actualment és membre del Sistema Nacional de Creadores de Arte de México (SNCA).

3. Programa: Consulteu el programa adjunt

4. Tipus de curs: Certificat (Institut del Teatre)

5. Dates: Del dilluns 24 d’octubre al divendres 28 d’octubre 2016

6. Total hores: 36h (5 dies de 6 hores a taller i 2 dies d’assaig [3 hores cada dia] de l’espectacle que es presentarà als carrers de Barcelona).

7. Horari:  

El curs es concentra en una setmana i l'horari és de dilluns a divendres de 12 a 14h i de 16 a 20h.

El total d'hores del curs es reparteix, per tant, en 30h lectives i 6h d'assaig per a la presentació pública dels personatge-artefactes en el context del Festival IF Barcelona 2016, als carrers de Barcelona.

8.  Modalitat: Presencial

9.  Lloc d’impartició: Institut del Teatre

10. Preu: 175,20 €

11.  Descomptes: Alumnes de l'Institut del Teatre, 25%; graduats, 20% de descompte

12.  Terminis d’inscripció:  Curs complet

Requisits (a adjuntar a la sol·licitud). Els documents es poden presentar a la Secretaria Acadèmica General presencialment o per mail:

• Fotocòpia DNI, passaport o targeta de residència on consti el NIE de l'aspirant.

• Currículum vitae.

Secretaria Acadèmica General
Horari de 10.30 a 14.30h i de 15.30 a 17h. Divendres tarda, tancat
Plaça Margarida Xirgu, s/n. 08004 Barcelona
Tel. 93 227 39 55
sec_acad.it@institutdelteatre.cat 

13. Matrícula: 17,18 i 19 d'octubre 2016.

14. Places: Mínim 18 alumnes, màxim 30.

15. Procés de selecció: Per ordre d'inscripció

16.  Contacte i consultes específiques:  

Alfred Casas, casasma@institutdelteatre.cat Department de Disseny Escènic IT i Department d’Interpretació.

17.  Consultes generals Escola de Postgrau Institut del Teatre: formaciocontinuada@institutdelteatre.cat


 

 

Metodologia

El curs es divideix en dues parts: als matins es treballarà en el disseny i construcció (quatre hores), i a les tardes, l'animació (dues hores). És desitjable que els participants desenvolupin ambdues activitats, però es podria participar només en una d'elles.

Per a la invenció dels titelles, treballarem a partir de diferents processos per desenvolupar l'escultura, apropant-nos constantment a elements propis de la mecànica i de les múltiples tradicions de l'art del titella i establint ponts amb altres manifestacions com el món de les joguines, els objectes rituals, les màscares, les màquines, els mòbils, la instal·lació o les escultures cinètiques.

Per a l'animació, treballem fent una transposició de l'expressivitat del cos humà i les tècniques d'actuació de teatre físic als titelles, posant especial èmfasi en l'expressivitat animal.

Iker Vicente desenvoluparà el procés de treball del curs en base a:

1. L'anàlisi atenta dels materials, de la seva capacitat de transformació i articulació, considerant el material no com un receptacle passiu de les nostres idees, sinó com a interlocutor actiu, que proposa i sempre enriqueix.

2. Suggerir la pràctica, produir, transmetre i/o combinar moviments orgànics, mecànics i aleatoris que donin forma al caràcter d'un personatge-artefacte.

El disseny i construcció dels titelles-artefacte partirà de:

1. L'anàlisi de materials i objectes proveïts pels participants.
2. L'anàlisi de diverses dinàmiques animals, escollint entre animals voladors, reptadores, caminants, nedadors.
3. Els principis bàsics de la palanca i altres màquines simples.
4. L'anàlisi de la lògica del conjunt
5. L'estudi de treballs d'artistes.

Aquestes anàlisis es faran des de l'observació, la verbalització i sobretot des del dibuix. La construcció s'estructura a partir dels següents elements:

1. Elements que donen estructura (el dibuix tridimensional): bambú, fleix metàl·lic, filferros de diversos tipus tires plàstiques, tires d'alumini.

2. Elements predeterminats per ser integrats a l'assemblatge (objectes): objectes de molt diversa natura que es puguin integrar a la construcció

3. Elements que s'articulen amb peces entre si (encaixos, articulacions, mecanismes): cargols, frontisses, rodes, bandes, politges, ressorts, peces de cuir, tela, metall, corda, fusta, etc.

4. Elements que relacionen el titella amb el manipulador (comandaments i suports): vares i tubs diversos (bambú, metàl·lics, de fusta, plàstic), cordes i cordons, cables metàl·lics...

5. Elements que generen plans, superfícies i textures: teixits, papers, pells, plomes, plàstics, fibres, etc.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat