Logo Institut del Teatre

Biblioteca

Les biblioteques de l'Institut del Teatre formen part del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE). 

Biblioteques:

 

Serveis:

Consulta a sala
La major part dels fons de suport a la docència són de lliure accés, els usuaris poden consultar-los accedint a les seves biblioteques. Per motius d'espai, preservació i conservació, una part dels documents es troben al magatzem de la Biblioteca general,  si no pertanyen als fons de reserva poden ser consultats, només cal omplir un imprès.  Si formen part del fons de reserva (documents anteriors al 1900, obra original,  negatius fotogràfics, cartells, documents de gran format i volumètrics ) són de consulta restringida a la recerca i cal sol·licitar per escrit la petició de consulta, justificant la necessitat de consultar l’original.

A totes les sales de consulta hi ha ordinadors per accedir al catàleg en línia i amb accés a internet per a ús acadèmic i de recerca.

Durant l'estada a les sales de consulta cal guardar silenci, respectar i conservar tant els documents com els equipaments i les instal·lacions, deixar els llibres, vídeos i CD’s consultats al carretons, silenciar els mòbils, i no beure ni menjar.

Préstec
Els estudiants de l'Institut del Teatre tenen dret a treure en préstec un màxim de 6 documents durant 14 dies.

Es poden fer pròrrogues, sempre que les obres en préstec no hagin estat sol·licitades per un altre usuari. També es poden reservar documents que es troben en préstec.

Per la utilització del servei, cal tenir i presentar el carnet de l'Institut.

Els documents s'han de tornar dins del termini establert. El retard en la devolució serà motiu de sanció ( exclusió del servei de préstec durant un període que és proporcional al nombre de dies del retard). Les sancions reiterades provoquen l'exclusió del servei. En cas de pèrdua o deteriorament d'un document, l'usuari/ària l'haurà de restituir per un de nou.

Hi ha documents que estan exclosos de préstec: enciclopèdies, diccionaris, revistes, vídeos , fons antic, etc. El fons de lliure accés exclòs de préstec està identificat amb un gomet vermell al llom.

Bibliografia docent

Les biblioteques adquireixen tota la bibliografia bàsica dels programes docents de les assignatures. Els documents es poden cercar al catàleg pel nom de l’assignatura i s’ubiquen a les biblioteques on s’imparteixen les assignatures que els recomanen.

Reprografia
A la Biblioteca General i a la de Terrassa hi ha a disposició dels usuaris una fotocopiadora en règim d'autoservei. Per a llibres i revistes anteriors a 1939, i per a altres materials, el MAE disposa d'un servei de digitalització de pagament.

Formació d'usuaris
El MAE organitza sessions de formació d'acollida per als alumnes de primer curs, i sessions especialitzades sobre els diferents recursos d'informació per a tota la comunitat acadèmica de l'Institut del Teatre.

Informació especialitzada
El Servei d'Informació Especialitzada (SIE) resol demandes d'informació sobre l'àmbit temàtic de les arts escèniques, ja sigui a través dels seus propis recursos informatius o consultant fonts externes.

Obtenció de documents i préstec interbibliotecari
A través d'aquest servei es localitzen documents que no es troben en els fons propis i que estan disponibles a altres biblioteques. Els documents es proporcionen a l'usuari, sigui en forma de fotocòpies, imatges digitalitzades o en préstec. Les despeses originades per aquest servei van a càrrec de l'usuari que el sol·licita.

Recursos documentals

 • Biblioescènic. És el catàleg de les biblioteques del MAE. Amb informació del fons de llibres, de revistes, de partitures i d'audiovisuals.
 • Escena digital.  Base de dades d'imatges del fons museístic. Conté imatges dels fons de cartells, escenografia, figurinisme,  fons d'art, titelles,  objectes, fotografies, programes i altra documentació.
 • Hemeroteca digital.  Base de dades  que recull articles digitalitzats de premsa del nostre àmbit apareguts als diaris catalans des del 2003.
 • BDEC. Base de dades d'espectacles als teatres catalans des del 1995 fins l'actualitat.

A més, el MAE també posa a disposició dels usuaris.

 • International Bibliography of Theatre & Dance with Full Text. Base de dades comercial amb més de 80.000 referències i amb el text íntegre de més de 100 revistes d'arts escèniques. Només consultable des d'ordinadors de l'Institut del Teatre
 • Selecció de recursos web. Realitzada pel personal bibliotecari, ajuda a trobar els recursos d'informació més rellevants en la diversitat de camps temàtics i de recerca de les arts escèniques.
 • Teatre Auri. Portal dins de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes que ofereix una selecció d’obres del segle XVI i XVII completament digitalitzades.
 • European Collected Library of Artistic Performance (ECLAP). Dipòsit d’objectes digitals (imatges, vídeo, documents, àudio, ebook, publicacions electròniques, animacions, diapositives, llistes de reproducció de música, col·leccions, 3D, braille, anotacions, etc.), procedents de les institucions participants en el projecte; entre elles, el MAE.
 • Documents Sedó. més de 5500 unitats documentals en la que s’inclouen fotografies, cartes, dedicatòries, autògrafs, invitacions, documentació administrativa, etc., de tota mena de persones i institucions relacionades amb el món de les arts escèniques de les darreries del segle XIX fins ben entrat el segle XX.


Col·leccions

Col·leccions de suport a la docència i a la investigació

 • Llibres. El MAE disposa d'un important fons de llibres (125.000 volums) del qual només una petita part es troba de lliure accés a les seves biblioteques. Aquest fons és especialment extens en els àmbits del teatre i de la dansa, tot destacant-ne el fons de manuscrits de teatre català del segle XIX i inicis del XX, així com la valuosa col·lecció de manuscrits i impresos dels principals autors castellans del Segle d'Or. 
 • Audiovisuals. Està format per més de 5.000 audiovisuals. La part més important són els tallers dels propis alumnes, tot i que també hi ha vídeos comercials.
 • Publicacions periòdiques. Actualment es reben més de 100 publicacions periòdiques, la majoria especialitzades en les arts escèniques i algunes de tipus general. També es conserven uns 700 títols retrospectius dels segles XIX i XX.


Col·leccions arxivístiques i museístiques

 • Arxiu fotogràfic. Conté més de 150.000 imatges d'espectacles, d'actors, cantants lírics, compositors, instrumentistes, escenògrafs, autors literaris, etc.
 • Col·lecció escenogràfica. Conté més 16.000 documents (esbossos escenogràfics, figurins i teatrins) des de finals del segle XIX fins l'avantguarda.
 • Cartells. Es conserven 5.000 cartells d'àmbit teatral de procedències diverses i abast geogràfic europeu.
 • Programes de mà i dossiers. La col·lecció està formada per més de 100.000 programes de mà dels espectacles que es representen als principals teatres de Catalunya des de 1860 fins a la temporada actual. També hi ha dossiers de companyies, de teatres, d'actors, etc...
 • Indumentària. El fons de vestits està format per gairebé 1.000 peces entre les quals destaquem les de la ballarina Tórtola Valencia, de l'actriu Margarita Xirgu, de l'actor Enric Borràs, o els cantants lírics Francesc Viñas i Victòria dels Angels.
 • Titelles i marionetes. El formen 437 objectes de les col·leccions Didó, Anglès, Guinovart, Ingeborg, Vergés i les del marionetista H.V. Tozer.
 • Fons pictòric. La col·lecció d'art la formen un conjunt de més de 150 quadres entre els que destacarem els dibuixos de Ramon Casas, els retrats dels Senyors Riquelme de Santiago Rusiñol o els olis de la Commedia dell'arte de Marià Andreu. I també escultures i bustos, com la de Núria Espert, de Subirachs, o la d'Àngel Guimerà, d'en Josep Cardona.
 • Fons personals i institucionals. Conté llegats de figures i d'institucions rellevants en l'àmbit de les arts escèniques, com ara Adrià Gual, Margarida Xirgu, Tòrtola Valencia, Gonzalo Pérez d'Olaguer, el Teatro Real de Madrid, el Centre Dramàtic del Vallès, etc. Aquests llegats normalment estan constituïts per diferents tipus de materials (correspondència personal, biblioteques privades, àlbums de fotografies...).

Ubicació

Nom
Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE)


Email
biblioteca.itb@institutdelteatre.cat


Web
http://www.cdmae.cat/


Compartir

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat