Del 2.10.2021 al 3.10.2021
Amb la graduada d'escenografia i professora de l'ESAD Xesca Salvà i el graduat de direcció i dramatúrgia de l'ESAD Marc Villanueva.
Una de les voluntats d’aquesta edició del TNT és acompanyar un canvi de perspectiva en com ens relacionem amb el nostre entorn. Individualment i com a espècie. A A Nublo, per exemple, María Jerez i Edurne Rubio ens fan sentir part d’un ecosistema dirigint la mirada cap als fenòmens meteorològics. A Paramecis i Meteorits l’escenògrafa Xesca Salvà i el dramaturg Marc Villanueva proposen un moviment igualment gentil i radical, però comencen clavant l’ull al microscopi.
Primer episodi d’un recorregut col·laboratiu més llarg titulat Understory, Paramecis i Meteorits pren com a punt de partida la vida dels bacteris i els fongs. Sí: els fongs. Microorganismes regits per estructures horitzontals i no jeràrquiques. Un àmbit biològic definit per la multiplicitat —també sexual!— i on la norma-paraigua no és l’egoisme, sinó la simbiosi.
Per fer de pont entre aquesta dimensió tan paradoxalment progre de l’existència i la nostra, el tàndem Salvà/Villanueva col·loca al centre de la seva proposta el personatge de Lynn Margulis. Biòloga nord-americana, Margulis (1938-2011) va ser la primera a extrapolar el que havia après sobre aquests microorganismes a escala planetària. Dels fongs al cosmos, la seva teoria va obrir la porta a observar la terra com una enorme xarxa d’interdependències i l’evolució, precisament, com un procés on la simbiosi prima més que la competició darwinista.
Revolucionària tant en les seves hipòtesis com en la seva metodologia, Lynn Margulis defensava l’especulació —el vincle necessari entre ciència i ficció— com a pedra de toc per a la seva praxis. Concedint a la fabulació un rol igualment fonamental, la Xesca i el Marc han dissenyat un recorregut escènic que es troba entre la instal·lació i l’experiència immersiva. En aquest marc, invoquen la presència de Margulis a través de converses amb sis biòlogues locals i exploren com ens podem deixar inspirar per la seva figura i pels torrents d’activitat que corren per sota les pedres.
Un intent de petit format de deixar enrere l’arrogància antropocèntrica i d’abraçar de la vida la seva inabastable diversitat.
Creació: Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir
Performer: Marina Mulet
Concert: Anatomía humana desmontable
Biòlogues: Montserrat Garcia, Isabel López i Carmen Mediano
Composició sonora: Gerard Valverde
Il·luminació: Ana Rovira
Producció executiva: Helena Febrés
I l’intercanvi de coneixements de les biòlogues Montse Bayés, Cristina Junyent, Teresa Pastor, Mercè Piqueras i Montse Vallmitjana
Agraïments especials a Lynn Margulis, Ricard Guerrero, John Feldman, Rubén Duro i Nanna Neudeck
Coproducció del Festival TNT amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’ICUB, l’Ajuntament de Barcelona, Es Baluard, Teatre Lliure i Konvent.
Més informació i compra d'entrades en aquest enllaç
RESSONÀNCIES IT és un recull informatiu dels espectacles externs en què participen professors, alumnes o graduats recents de l'Institut del Teatre. Si esteu interessats en difondre algun espectacle envieu la informació a comunicacio@institutdelteatre.cat
Horari
2 d’octubre a les 16 h i a les 20:30 h
3 d’octubre a les 11 h
Preu
11 €
Amics de les Arts i Joventuts Musicals
Adreça
Carrer de Sant Pere, 46 / Carrer del Teatre, 2
08221 Terrassa, Barcelona
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar