Logo Institut del Teatre

Pràctiques externes ESTAE

Comparteix

L’alumne de l’ESTAE fa dos tipus de pràctiques: tallers de pràctica escènica i formació al centre de treball (FCT).

Els tallers són aquelles pràctiques que constitueixen una part bàsica del procés de formació de l’estudiant que han de ser organitzades obligatòriament pel mateix centre de formació (l’Escola no les pot delegar a terceres persones). Aquestes pràctiques són reproduccions controlades de la realitat en les quals l’alumne aprèn els procediments de la professió exercitant-los i assoleix, d’aquesta manera, el grau de competència professional necessari. És per això que l’objectiu pedagògic principal dels tallers és l’adquisició de les competències professionals.

L’assistència a aquestes pràctiques i tallers és, per tant, obligatòria i inexcusable per superar-les. Els horaris dels tallers, organitzats des d’un punt de vista professional, són els propis de la professió. A l’ESTAE, els tallers es fan en col·laboració amb les altres escoles de l’Institut del Teatre i amb escoles de fora de l’Institut, grups de música i companyies professionals, entre d’altres. En general, tenen la forma d’espectacles que es representen en públic, tot i que alguns tallers tenen continguts exclusivament tècnics. La durada de cadascun varia, segons els objectius, de només un dia a unes quantes setmanes.

L’altre bloc de pràctiques és la formació al centre de treball (FCT), que té com a objectiu aprofundir en el coneixement dels usos professionals que només es poden aprendre en l’àmbit de l’exercici real de la professió dins d’una empresa. Això no només requereix un acurat equilibri en el disseny del pla d’estudis, sinó també una estreta col·laboració entre els formadors a l’Escola i els professionals que acullen els estudiants en pràctiques al seu centre de treball. Per a un millor aprofitament, el període de pràctiques d’empresa s’ubica al final del cicle formatiu.

La realització d’aquestes pràctiques està condicionada a l’assoliment de les competències establertes i a la situació acadèmica de l’estudiant. Es poden dur a terme, entre d’altres, als teatres, festivals i empreses següents.

Mercat de les Flors (Barcelona)
Teatre Alegria (Terrassa)
Teatre Principal (Terrassa)
Teatre Lliure (Barcelona)
Teatre Nacional de Catalunya (Barcelona)
Gran Teatre del Liceu (Barcelona)
Teatre Poliorama (Barcelona)
Teatre Victòria (Barcelona)
Teatre Borràs (Barcelona)
Teatre Condal (Barcelona)
Teatre Joventut (l’Hospitalet de Llobregat)
Teatre Tívoli (Barcelona)
Teatre Coliseum (Barcelona)
Teatre El Jardí (Figueres)
Teatre Principal (Vilanova i la Geltrú)
Teatre Romea (Barcelona)
Teatre Auditori (Sant Cugat del Vallès)
Fira de Teatre de Tàrrega
Teatre Zorrilla (Badalona)
Teatre Jardí (Figueres)
Teatre Atrium (Viladecans)
Teatre Kursaal (Manresa)
Sala Beckett (Barcelona)
Sala Razmatazz (Barcelona)
Auditori Municipal de Vilafranca (Vilafranca del Penedès)

Empreses col·laboradores: La Perla 29, SonoIbiza S. L., La Cubana, Tres per Tres - ANEXA, Focus, Grup Balañá, Sonolux, Moonlight Iluminación, Twin Cam Audio Performance S. L., Cía. Roberto G. Alonso, Stage Entertainment, Multi-Art Produccions S. L., Cinelux, Cromarent, Iliacan companyia de dansa, Associació Brubaker, Arts-cenics, Mago Pop, Festival Trapezi (Reus), Mostra de Teatre (Igualada) i La Fura dels Baus, entre d’altres.


Organització de la Formació al Centre de Treball (FCT)

Pel que fa a la realització de la formació al centre de treball (FCT) –les pràctiques en empresa–, el sector de l’espectacle en viu presenta unes característiques que el diferencien de la resta de la indústria. Les principals són les derivades dels horaris, el caràcter itinerant de l’activitat i la naturalesa del producte (la representació).

El muntatge i la representació d’un espectacle esdevenen un procés concentrat en el temps i que sovint s’efectua en diferents emplaçaments geogràfics de manera successiva. És per això que l’alumne en pràctiques s’ha d’ajustar als horaris en què l’activitat es dugui a terme. Lògicament, els horaris són molt diferents dels normals de classe i poden incloure el treball nocturn i en festius. Atès que l’activitat de l’espectacle és intermitent, es pot donar el cas que les pràctiques per a un alumne concret no es distribueixin de manera continuada. Com que el sector de l’espectacle fa moltes de les seves activitats durant la temporada d’estiu, algunes de les pràctiques podran fer-se durant el mes de juliol.

També cal tenir present que l’FCT pot comportar desplaçaments a altres ciutats. Habitualment, les empreses es fan càrrec de manera voluntària del cost del desplaçament i de la dieta de l’alumne. Malgrat tot, cal recordar que les despeses que això comporta són a càrrec de l’alumne, ja que no hi ha cap vincle econòmic entre l’alumne i l’empresa que l’acull.

Els professors de l’ESTAE i els tutors de pràctiques fixen el calendari de la realització de les pràctiques i les empreses que acullen els estudiants. L’assistència és obligatòria i inexcusable. Els horaris diaris concrets són els que determini l’empresa, són de compliment obligat i han de seguir sempre les normes pròpies de l’empresa que acull l’estudiant i el corresponent conveni col·lectiu. Per tal de garantir l’adequació de les pràctiques al perfil de l’estudiant, l’Escola és l’ens que les organitza i les gestiona.

Les activitats que l’alumne pot fer durant les pràctiques d’empresa són totes aquelles pròpies de les professions tècniques. El tutor d’empresa és qui assigna les tasques a l’estudiant.

Durant les pràctiques, l’alumne ha d’anar emplenant el corresponent quadern de pràctiques que proporciona l’ESTAE. El quadern, que inclou les valoracions dels tutors, és el document que acredita la realització efectiva de les pràctiques. S’ha de tenir al dia i emplenat correctament.

Les pràctiques d’empresa s’organitzen en el marc d’un conveni de col·laboració per a la formació que s’estableix entre l’Institut del Teatre i l’empresa concreta. Per a cada pràctica, se signa un contracte individualitzat. No hi ha cap relació laboral entre l’alumne i l’empresa pel fet que aquest hi faci les pràctiques. Les hores que s’hi dediquen són hores lectives del programa formatiu. L’alumne depèn legalment de l’Institut i no percep cap retribució econòmica ni compensació de cap tipus. L’Institut del Teatre estableix, en el moment de la matrícula, una pòlissa d’assegurança específica que cobreix els riscos en cas d’accident i responsabilitat civil per a cada alumne.


Pràctiques a l’estranger (programa EPTE)

Els alumnes de l’ESTAE han de fer una part important de les pràctiques d’empresa en teatres de l’estranger. Amb aquest objectiu, l’Institut del Teatre promou el programa EPTE (Estades en Pràctiques dels Tècnics de l’Espectacle), que és un acord entre diversos teatres europeus per acollir en pràctiques els alumnes de l’ESTAE. La durada de l’estada en pràctiques és d’unes quatre setmanes.

Han participat en el programa EPTE, entre d’altres, les institucions següents:

Teatro Alla Scala (Milà, Itàlia)
Théatre Royal de la Monnaie / De Munt (Brussel·les, Bèlgica)
Theater no. 99 (Tallinn, Estònia)
SchauspielHaus Graz (Graz, Àustria)
Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel·les, Bèlgica)
Schauspiel Bonn (Bonn, Alemanya)
Teatro di Pisa (Pisa, Itàlia)
Opéra de Nancy et de Lorraine (Nancy, França)
Teatro Nacional D.Maria II (Lisboa, Portugal)
OpernHaus Graz (Graz, Àustria)
CENDREV/Teatro Garcia de Resende (Évora, Portugal)
Wolubilis-Village Culturel asbl (Brusel·les, Bèlgica)
Opéra de Lyon (Lió, França)
Nadorowy Stary Teatr (Cracòvia, Polònia)
Teatro Nacional Sao Joao (Porto, Portugal)
Capitole de Toulouse (Tolosa, França)
Théatre des Treize Vents (Montpeller, França)
Théatre National de Bordeaux en Aquitaine (TNBA) (Bordeus, França)
Théatre Victoire II (Montpeller, França)
Royal Court Theater (Londres, Regne Unit)
Etablissement Public du Parc et de la Grande Halle de la Villette (París, França)
Théâtre National de Strasbourg (Estrasburg, França)
Royal Lyceum Theatre (Edimburg, Regne Unit)
Vereignete Bühnen Graz (Graz, Àustria)
The Finnish National Opera (Hèlsinki, Finlàndia)
Katona József Theatre (Budapest, Hongria)
Scéne National de Marseille - Théâtre du Merlan (Marsella, França)
Comédie de Reims (Reims, França)
Teatro Arena del Sole (Bolonya, Itàlia)
Théatre Nationale Populaire (Villeurbanne, Lió, França)
Helsinki City Theatre (Hèlsinki, Finlàndia)
University of Tartu Viljandi Culture academy (Tallinn, Estònia)
DeLaMar Theatre (Amsterdam, Holanda)
Théâtre de l’Archipel (Perpinyà, França)
Opéra Théâtre (Saint-Étienne, França)
Chichester Festival Theatre (Chichester, Regne Unit) 

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x