Logo Institut del Teatre

El «Projecte-Laboratori d’investigació des del flamenc» clou la temporada 2024-25

Comparteix

9.7.2025

Imatges de la darrera sessió del Laboratori d'investigació des del Flamenc del curs 2024-25

El «Projecte-Laboratori d’investigació des del flamenc» de l’Institut del Teatre, impulsat des de l’any 2017 pel Conservatori Superior de Dansa (CSD) i dirigit pel professor Juan Carlos Lérida, ha finalitzat aquest mes de juny la temporada 2024-25.

El Laboratori neix el desembre de 2017 amb l’objectiu de crear un marc de recerca pràctica artística, articulat des d’una mirada i pensament contemporanis, en àmbits com la dansa, la música, la interpretació, la dramatúrgia i l’escenografia, tots ells posats en relació des del flamenc.

El projecte organitza diverses sessions a l’any amb artistes, teòrics i institucions del món de les arts escèniques on es recullen reflexions i s’obren possibles vies d’investigació a través de la veu, el cos, la música i les eines pròpies de la dramatúrgia.

Durant la temporada 2024-2025, el laboratori ha enfocat especialment les seves sessions en continuar desenvolupant la seva metodologia de retorn (feedback), aprofundint en la seva aplicació performativa, d’acord amb els interessos plantejats des de la temporada anterior. S’ha treballat entorn de preguntes clau com: Quan, com i de quina manera apareix allò artístic dins d’una recerca pràctica en art?

Al llarg de l’any ha desenvolupat i col·laborat en diverses activitats, com ara, la "Romeria de Montjuïc", una acció d’investigació artística vinculada al Poble Espanyol o "Embolismo por Soleá", un projecte artístic i científic de la doctora i ambientòloga Paula Bruna.

També ha acompanyat diversos treballs finals de grau de l’alumnat de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) en les fases de recerca i s’ha vinculat amb altres grups de recerca d’universitats mitjançant estudiants del CSD en programes Erasmus, especialment amb països llatinoamericans. El Laboratori també ha assessorat diversos treballs finals de màster i tesi doctoral de docents de l’Institut del Teatre, com ara la tesi del docent Salvador S. Sánchez, vinculada a la dramatúrgia contemporània del flamenc.

Cap a la sessió número 100

Mirant cap al futur, el laboratori es prepara per celebrar la seva sessió número 100 el dissabte 15 de novembre. Una sessió que posarà de manifest l’alt grau de coneixement generat i la sòlida xarxa de col·laboracions teixida al llarg d’aquests anys.

En aquest sentit, el projecte Laboratori d’Investigació des del Flamenc està format per un equip de col·laboradors, tant interns com externs a l’Institut del Teatre, generant cada temporada una xarxa de vincles que s’amplia, abordant nous contextos i interessos.

La metodologia de recerca pràctica desenvolupada al llarg d’aquests anys ha beneficiat estudiants i docents de l’Institut del Teatre, així com investigadors i artistes externs. Aquesta metodologia s’articula a través de “cèl·lules de recerca” que integren diferents focus d’interès i es complementa amb un sistema de retorn (feedback) aplicat de manera oral, escrita i performativa.

Està obert a la participació de les institucions, col·lectius o particulars que tinguin interès. Les persones interessades en participar poden enviar un correu electrònic a leridabj@institutdelteatre.cat

Trobareu tota la informació del projecte a la web del Laboratori

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x