15.5.2025
El vestíbul de l’Institut del Teatre acull des del dilluns 12 de maig l’exposició 25 anys d’art i tècnica. ESTAE: l’altra cara de l’espectacle. La mostra és un viatge per darrera de l’escenari, on els equips tècnics treballen des de l’ombra per fer possible que l’activitat creativa esdevingui una experiència completa per a l’espectador.
L’exposició, a més, repassa la trajectòria de l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) de l’Institut del Teatre, centre on s’imparteixen els estudis tècnics de les arts de l’espectacle, i que enguany celebra els 25 anys.
A partir de textos i fotografies el visitant de la mostra podrà descobrir com és d’important la feina dels professionals tècnics perquè les creacions dels artistes esdevinguin realitat. Les persones expertes en luminotècnia, so i en maquinària escènica es converteixen en veritables artesans que fabriquen significats. Per fer-ho possible, a banda de coneixements teòrics i un alt grau de competències, l’ofici també requereix tenir un sentit artístic desenvolupat per poder interpretar les propostes dels creadors.
La veu de l’experiència
L’exposició recull el testimoni d’una trentena de persones, entre les quals hi ha directors d’escena, intèrprets, escenògrafs, professionals tècnics de diversos teatres i exalumnes de l’ESTAE. A través de les seves paraules es constata que els professionals que treballen en l’àmbit tècnic de les arts escèniques tenen una gran responsabilitat sobre el producte final que es presenta sobre l’escenari. La seva feina és clau i exigeix de gran habilitat ja que sovint els tècnics han d’actuar en un temps rècord i de manera minuciosa control·lant canvis d’escenografies, taules de so, micròfons, màquines diverses, etc.
La mostra també destaca com són els estudis de l’ESTAE, els quals donen molta importància a la formació pràctica i al treball en grups reduïts, ingredients que distingeixen especialment l’escola.
25 anys d’una formació altament especialitzada
Els estudis tècnics de l’Institut del Teatre s’imparteixen a l’ESTAE des de 1999. L'escola està ubicada al Centre del Vallès, a Terrassa, i a partir del curs vinent atorgarà les titulacions de la Generalitat de Catalunya de nivell de Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) dels ensenyaments d’Arts Escèniques del Departament d’Educació com a tècnic superior en tres especialitats: Luminotècnia per a les Arts Escèniques, Maquinària Escènica i Sonorització per a les Arts Escèniques. Fins ara, l’escola atorgava una titulació pròpia de l’Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya, per a una formació corresponent als estudis de formació professional de grau superior. L’ESTAE és un projecte conjunt entre Institut del Teatre, la Fundació Politècnica de Catalunya (FPC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). La finalitat dels estudis és formar professionals en les àrees específiques, tècniques i pràctiques de tres de les professions tècniques vinculades a la producció i l’exhibició de tota mena d’espectacles i esdeveniments amb públic, fent un èmfasi especial en les arts escèniques.
En acabar els estudis, de dos anys de durada, l’alumnat de l’ESTAE pot treballar com a professional tècnic en teatre, dansa, concerts, festivals, òpera, esdeveniments, fires, congressos, museística i animació del patrimoni, entre d’altres àmbits.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 22
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar