Logo Institut del Teatre

Ressonàncies IT. Embolisme ‘por soleá’

Comparteix

Del 22 de febrer de 2023 al 24 de febrer de 2023


Instal·lació i diàleg performatiu a càrrec de Carmen Muñoz, Juan Carlos Lérida, Salvador S. Sánchez, Karen Mora i Bernat Jiménez de Cisneros, membres d’Acciones Flamenco Empírico i del Laboratori d'investigació des del Flamenc de l'Institut del Teatre, i la fotògrafa Ana Lorente en motiu de la Biennal Ciutat i Ciència.

Quan un arbre comença a patir la sequera, molt abans que els efectes se'ns facin visibles, aquest emet un so a tall de cops sords. És un so produït per les bombolles d'aire que, en condicions d'escassetat d'aigua, es formen als vasos conductors de les plantes, un fenomen anomenat embolisme, semblant al dels humans. Les bombolles formades taponen els conductes i impedeixen la pujada de l'aigua de les arrels a les fulles, la qual cosa pot causar la mort de l'arbre. Mitjançant aquest so, la comunitat científica pot estudiar la mortalitat dels arbres, l'estat dels boscos i com els afecta el canvi climàtic.

L'embolisme sona com uns palmells sords que exigeixen ser contestats. Un grup transdisciplinari entre la ciència, el flamenc i les arts visuals ha escoltat allò que els arbres diuen sobre les condicions climàtiques alterades per l’ésser humà. Prenent el flamenc com a llenguatge comú, ha dut a terme una sèrie de diàlegs humà-arbre d'acompanyament entre espècies en aquesta situació de canvi global.

L’equip expressa el seu agraïment a Stefan Mayr i Barbara Beikircher (Botanical Institute, University of Innsbruck), Sabine Rosner Peter Hietz (University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU, Vienna) per la cessió dels sons d'embolisme; Ivette Serral i Romà Ogaya (CREAF), i Jardí Botànic de Barcelona.

Diàleg performatiu: 

Per tal d'entendre com afecta el canvi climàtic als boscos, les persones dedicades a l'ecologia estudien els sons associats a les embòlies dels arbres. Aquests enregistraments sonors mostren ritmes sincopats que recorden el flamenc

Paula BrunaJordi Martínez-Vilalta i alguns membres del Laboratorio de Investigación desde el Flamenco de l’Institut del Teatre dialogaran sobre la comunicació entre humans i arbres a través del flamenc, centrant-se en l'escolta i l'acompanyament entre espècies en un context de canvi global. Aquest diàleg és una presentació del projecte, de les correspondències entre l'ecologia forestal i el flamenc, i en especial, un debat sobre els reptes que ens planteja el canvi global.

La instal·lació Embolisme ‘por soleà’  també es podrà veure durant la Nit de la Ciència, el dissabte 25 de febrer a partir de les 20.30h, i després de la Biennal romandrà a La Capella fins al 26 de març.

Més informació en aquest enllaç

RESSONÀNCIES IT és un recull informatiu dels espectacles externs en què participen professors, alumnes o graduats recents de l'Institut del Teatre. Si esteu interessats en difondre algun espectacle envieu la informació a comunicacio@institutdelteatre.cat


Horari
Instal·lació: Del 22 al 24 de febrer, de 12 a 20 h / 25 de febrer, de 12 a 23 h / 26 de febrer, d'11 a 14 h / Després de la Biennal, la instal·lació romandrà a La Capella fins al 26 de març.
Diàleg performatiu: Divendres 24 de febrer de 19:30 a 21:00 h
Nit de la Ciència, el dissabte 25 de febrer a partir de les 20.30h


Preu
Gratuït


Ubicació

La Capella


Adreça
Carrer de l'Hospital, 56,
08001 Barcelona


Continguts relacionats

  • Embolisme por soleá

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x