Logo Institut del Teatre

El MAE presenta Escena Digital de Catalunya, plataforma de difusió i preservació de les arts escèniques del país

Comparteix

16.3.2023

Escena Digital de Catalunya, nova plataforma de les arts escèniques

El Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre (MAE) ha presentat avui Escena Digital de Catalunya, plataforma virtual creada amb el doble objectiu d’aplegar i difondre tota la documentació dels espectacles que s’estrenen a Catalunya, així com la documentació dels espais escènics del territori català.

Fins ara, el MAE ha disposat de quatre grans catàlegs en línia que apleguen un milió i mig de documents que inclouen fotografies, articles de premsa, cartells, programes de mà, fitxes artístiques, material audiovisual, així com esbossos i figurins vinculats a espectacles o professionals de les arts escèniques que han treballat a Catalunya en els últims cent anys. Ara, amb l’Escena Digital de Catalunya, tota aquesta documentació s’integra en una única plataforma de manera que, amb un sol clic, es podrà obtenir tota la informació relativa a un espectacle, i de manera molt més precisa.

Tal com explicat la directora de l’Institut del Teatre, Sílvia Ferrando, el projecte “suposa un gran avenç per a les arts escèniques” ja que serà de gran valor tant per a la investigació i la recerca com per als creadors i companyies en tant que podran “nodrir-se del passat”.

El president-delegat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, ha destacat que la màxima voluntat del projecte és “sumar i ser transversals” perquè tot el que es fa en arts escèniques a Catalunya estigui recollit a la nova plataforma. En aquest sentit, ha subratllat la voluntat de “col·laborar amb tothom” per fer-ho possible, i així donar continuïtat al paper del MAE de preservar i difondre “el que han estat, són i seran les arts escèniques del país”.

En les properes setmanes es finalitzarà la migració al nou portal Escena Digital de Catalunya dels documents que hi ha actualment en els quatre catàlegs virtuals de del MAE. Es tracta de 130.000 registres de les col·leccions d’arxiu (cartells, fotografies, programes, figurins, titelles, indumentària...), de més de 180.000 articles de premsa de l’hemeroteca digital, 3.000 arxius audiovisuals i 18.000 fitxes d’espectacles.

El nou portal també suposa un pas més en la internacionalització de les arts escèniques catalanes, ja que s’ha fet de manera que les metadades es puguin compartir a Europeanna, plataforma digital del patrimoni cultural d’Europa.

Arxiu dels espais escènics de Catalunya

A més, Escena Digital de Catalunya neix amb la voluntat d’esdevenir l’arxiu documental dels espais escènics del país. I és que qualsevol sala o teatre que ho vulgui, podrà disposar d’una col·lecció pròpia a la plataforma, i comptar amb el suport del MAE per garantir la correcta catalogació i preservació dels documents.

Actualment s’està fent una prova pilot amb el Mercat de les Flors i s’està en converses amb el Teatre Nacional de Catalunya, però la voluntat és que qualsevol espai escènic o companyia d’arreu del territori català pugui incorporar el seu arxiu propi a la plataforma.

Segons la directora del MAE, Anna Valls, el volum de documents de l’Escena Digital de Catalunya augmentarà progressivament a mesura que se sumin nous espais.

Escena Digital de Catalunya és, per tant, un projecte de país en benefici de la preservació de la memòria de les arts escèniques de Catalunya que permetrà rendibilitzar recursos i alhora potenciar la docència i la recerca.


Continguts relacionats

  • Presentació d'Escena Digital de Catalunya amb el diputat de Cultura, la directora de l'IT i la directora del MAE

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x