Logo Institut del Teatre

Ens sumem a la commemoració del Dia Mundial Titellaire

Comparteix

21.3.2023

Titelles de la col·lecció del fons del MAE. D'esquerra a dreta, de la col·lecció de Didó, Tozer i Anglès

El 21 de març es commemora el Dia Mundial Titellaire, diada decretada l’any 2003 per la Unió Internacional del Titella (UNIMA) amb l’objectiu de posar en valor i promoure l’art del titella en totes les seves vessants. El Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre se suma enguany a la celebració de la jornada que UNIMA Catalunya durà a terme al Museu Internacional dels Titelles de Catalunya, ubicat a Palau-solità i Plegamans.

En concret, la participació del MAE en la jornada anirà a càrrec de la directora del museu, Anna Valls, que oferirà una xerrada sobre els fons patrimonials de titelles que integra el museu. En la seva exposició, la directora del MAE parlarà especialment de tres col·leccions del museu: la de marionetes de H. V. Tozer, la de guinyol d’Ezequiel Vigués “Didó” i la col·lecció de titelles catalans de la família Anglès. A més, també farà referència als fons institucionals del Teatre Malic i de la companyia La Claca de Joan Baixas de que disposa el MAE.

Les titelles al MAE

La col·lecció de titelles del MAE té un volum de prop de 650 peces, dividits en titella, marioneta i complements, i abarca des de finals del segle XIX fins al dia d’avui, permetent estudiar l’evolució d’aquest gènere. Destaca una mostra molt important de titella català, on destaquen les peces d’Ezequiel Vigués, conegut com a Didó, considerat un dels titellaires més populars de Catalunya del segon terç del segle XX; les marionetes de Harry Vernon Tozer i els titelles de la família Anglès.

Entre els titelles més antics del MAE, hi ha la col·lecció atribuïda a Juli Pi, i els caps de titella de finals del segle XIX de Sebastià Vergés, companyia en actiu pertanyent a una llarga nissaga de titellaires. La darrera adquisició del museu ha estat una selecció de titelles i escenografies de la companyia Foc Follet i les de Farrés Brothers i Cia.

El fons de titelles del MAE també conserva el fons Joan Baixas-La Claca, companyia de teatre de titelles i teatre amb objectes fundada el 1968 per Joan Baixas i Teresa Calafell, continuadora de la tradició titellaire catalana que enriqueix a partir de la utilització d’un ampli ventall de matèries plàstiques i nous recursos tècnics, evolucionant des del format de titelles més clàssic fins espectacles de caràcter més pròpiament teatral.

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya

El Museu Internacional dels Titelles de Catalunya, ubicat a Palau-solità i Plegamans, acull la col·lecció privada de Teia Moner que inclou titelles del món dels segles XVIII al XXI, així com titelles d’una vintena de companyies titellaires catalanes, entre d’altres. El proper 21 de març han programat tota una sèrie d’activitats obertes al públic que inclouen una exposició, microespectacles a càrrec de companyies titellaires, així com la lectura del manifest del Dia Mundial del Titella 2023, escrit per la historiadora, investigadora i docent txeca Nina Malíková, i que llegirà el meteoròleg de TV3 Eloi Cordomí.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x