Logo Institut del Teatre

Mostra al públic de les instal·lacions que aniran a la Quadriennal de Praga 2023

Comparteix

29.3.2023

Quadriennal de Praga 2023

El proper divendres 31 de març, d'11 a 13 h, es podran veure a l’Institut del Teatre les instal·lacions que aniran a la Quadriennal de Praga, el festival internacional d’arts escèniques centrat en l’escenografia, en representació de Catalunya.

Des de l’any 1987, l’Institut del Teatre participa representant a Catalunya en aquest certamen internacional, el més important relacionat amb l’escenografia, que es celebra cada quatre anys a Praga.

El tema de la Quadriennal del 2023, que tindrà lloc del 8 al 18 de juny, és el concepte de RARE (rar), entès en el sentit de realitats úniques i crues que creen els artistes. Així, les propostes que es presentaran sorgeixen d'idees, materials, enfocaments artístics i pràctiques de disseny que connecten el nivell humà des de l'entorn.

La presència de Catalunya en la PQ23 es concretarà en les exposicions «Països i Regions» i «Estudiants», dues de les seccions de caire competitiu més importants i prestigioses del certamen.

A «Països i Regions», l'equip de professionals integrat pels professors de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) Raquel Cors, Albert Pascual i Carlota Ricart presentaran el projecte Crops mentre que a l’apartat «Estudiants», l’alumnat d'escenografia de l’ESAD Quim Palmada, Pol Roig i Mireia Sintes presentaran el projecte El cant de la Sibil·la. La proposta catalana es completa amb un arxiu web que es crearà per a compartir i deixar constància dels esdeveniments i les creacions catalanes a la PQ23.

Mostra a l’Institut del Teatre

Durant aquesta setmana, els dos equips obren les portes al seu procés de treball, i és per això que muntaran les seves instal·lacions a l’Institut del Teatre per tal de tenir un primer feed-back sobre els projectes així com resoldre possibles dificultats del muntatge o poder modificar aspectes de les instal·lacions abans de presentar-les a Praga.

El divendres 31 de març, la comunitat de l’Institut del Teatre podrà veure la mostra del que es presentarà. El Taller de Construcció acollirà la instal·lació de l’alumnat El cant de la Sibil·la, de la qual es faran dos passis a les 11.30 h i a les 13 hmentre que el projecte dels professionals Crops es podrà veure a l'espai Scanner. En ambdós casos, els responsables explicaran el projecte.

La participació catalana

La proposta Crops es situa en un futur més enllà del 2053 i es desplega a partir de les restes d’indumentària i vestuari que queden de les vides i ficcions que han transitat els espais del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) entre l’any 1996, any de la seva fundació, i el 2053, any on, per algun motiu que queda obert a l’especulació de cadascú, la vida d’aquest espai ha sofert una interrupció o forta transformació en la seva existèn­cia.

D’aquesta manera, es presentaran unes restes trobades a l’espai del TNC, que es descobrirà com un conte­nidor de realitats, contradiccions i experiències de tots els temps. L’espai sonor serà un muntatge de veu i so que podran escoltar els visitants de la instal·lació a través d’uns auriculars.

La proposta es centra en el TNC com a símbol i representació d’una cultura, societat i país i parteix de l’arqueologia contemporània per la seva capacitat de connectar passat, present i futur i mirar la nostra època des d’una altra perspectiva.

El projecte El cant de la Sibil·la que presentaran els estudiants es podrà veure a l’aire lliure i es tracta d’una interpretació lliure del cant litúrgic de la Sibil·la, una figura mitològica de l’antiga Grècia que evoluciona amb el cristianisme i arriba fins als nostres temps. La instal·lació convidarà al públic a participar en un ritual que es durà a terme dos cops al dia.

La participació de Catalunya a la Quadriennal 2023 és una iniciativa de l’Institut del Teatre, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull..

En la darrera edició, el 2019, Catalunya va guanyar el premi a la millor instal·lació en la secció «Països i Regions» per Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), creació de les escenògrafes Laura Clos "Closca" i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, tots ells graduats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x