27.3.2023
L’Institut del Teatre ha atorgat els Premis d’Arts Escèniques Aplicades i els Premis de Recerca, Creació i Pensament, dos guardons que tenen l’objectiu de donar suport als graduats i graduades de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), el Conservatori Superior de Dansa (CSD), els graduats majors d’edat del Conservatori Professional de Dansa (CPD), i també als titulats en algun dels postgraus o el Màster Universitari d’Estudis Teatrals (MUET) de I'lnstitut del Teatre.
En aquesta primera edició, s’han concedit quatre premis en cadascun d’ells per un import màxim de 3.000 €.
Pel que fa als Premis d'Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre, la seva finalitat és impulsar iniciatives inèdites i de proximitat en el marc de les arts escèniques i l’acció social, que treballin per reduir el risc d’exclusió social de determinats col·lectius i per aproximar la pràctica artística a aquells espais o a aquelles persones que no hi tenen fàcil accés.
Els projectes guanyadors d’aquesta edició han estat La Fàbrica, de Joan Xancó, Espai límit de Costanza Nannoni, Hacia Afuera de Marianna Arbia i Ser i no ser, Teatre en aïllament, de Laia Tamarit.
Xancó, graduat de l’ESAD en direcció i dramatúrgia, planteja un treball comunitari d’intervenció en l’espai públic amb un col·lectiu de dones grans de la comunitat del Parc i la Llacuna del Poblenou de Barcelona.
El projecte presentat per Costanza Nannoni, titulada del Postgrau d’Arts Escèniques i Acció Social, treballa a partir del teatre documental, amb joves del barri de Torre Baró de Barcelona.
També la titulada del Postgrau d’Arts Escèniques i Acció Social Marianna Arbia, planteja a Hacia afuera a través d’un treball socio-artístic un procés experimental artístic per facilitar la reinserció de joves que han complert mesures d’internament als centres educatius de justícia juvenil.
Finalment, la graduada de l’ESAD en Direcció i dramatúrgia Laia Tamarit porta a terme una investigació teòrica sobre la realitat i necessitat de les persones que compleixen condemna en règim ordinari i de com, a través del teatre, es planteja una alternativa al sistema punitiu per tal de facilitar la reinserció, el benestar emocional i enfortir l'autoconcepció i la identitat dels presos.
Pel que fa als Premis de Recerca, Creació i Pensament de l’Institut del Teatre, creats l'any passat, tenen la voluntat de facilitar que una persona elabori un projecte escrit, en l’àmbit de les arts escèniques i universos tangencials. El projecte presentat ha de tenir per objectiu realitzar una pràctica experiencial que requereixi interacció en viu, la qual comporti un treball implícit de recerca en la seva elaboració.
Els projectes guanyadors en aquesta primera edició han estat El plural d’arbre és nosaltres de M. Antònia Salas Brunet, Incendis de Nicolás Jogen Diz, Consciència plena i presència escènica de Francesc Xavier Sisquella i Cridaran les pedres d’Albert Chamorro Serrano.
Salas Brunet, graduada d’interpretació de l’ESAD, parteix de la pregunta: “Què vol dir nosaltres?”, amb la voluntat de problematitzar aquesta idea a través de l’escena, subvertir-la, pensar formes d’habitar-la, encarnar-la i expandir-la. A partir d’aquesta reflexió articula un espai de recerca teòric i pràctic que pugui donar com a resultat una peça escènica.
El graduat de l’ESAD de direcció i dramatúrgia Nicolás Jogen cerca en el seu projecte la ideació d’un dispositiu instal·latiu-escènic documental i investiga com la figura dels incendis es relaciona amb la ciutadania i amb l’imaginari col·lectiu.
Sisquella, titulat del Màster Universitari d’Estudis Teatrals (MUET), planteja elaborar un projecte escrit a partir d’una pràctica experiencial que permeti analitzar la presència escènica tant des d’un punt fenomenològic com científic.
Finalment, el graduat d’escenografia de l’ESAD Albert Chamorro, inicia una investigació artística a mig camí entre la pràctica literària, plàstica i performativa, on treballar al voltant de les barricades, com a objecte estètic i polític. Partint de la investigació teòrica, es planteja una investigació plàstica i escènica per entendre com es configuren les barricades a partir de la pràctica directa.
Podeu consultar les bases d'aquests premis i la propera convocatòria a l'espai web Ajuts, premis i beques per a graduats de l'IT.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar