Logo Institut del Teatre

Per Sant Jordi, llibres d’arts escèniques

Comparteix

17.4.2023

llibres per Sant Jordi 2023

Aquest diumenge 23 d’abril celebrem la diada de la rosa i del llibre, Sant Jordi, i per això des de l’Institut del Teatre us recordem els darrers títols publicats aquest curs acadèmic que podeu trobar a les llibreries.

Coincidint amb el 50è aniversari de la companyia Comediants, l’Institut del Teatre ha publicat Joan Font, la descoberta d’un nou llenguatge teatral, on  el guionista i autor dramàtic Piti Español conversa amb el creador i director de la companyia Comediants repassant la seva trajectòria artística. Es tracta del setè volum de la col·lecció ‘Converses’, que té per objectiu posar en relleu i deixar constància del llegat pedagògic i la trajectòria professional de reconeguts artistes i mestres que han fet classes a les aules de l’Institut.

Dins la col·lecció 'Materials Pedagògics' de l’Institut del Teatre, hem publicat El Mètode Flamenc Empíric del ballarí, coreògraf i professor del Conservatori Superior de Dansa (CSD) i del Conservatori Professional de Dansa (CPD) Juan Carlos Lérida.

El llibre, editat en castellà i en català, recull informació sobre el Mètode Flamenc Empíric, denominació encunyada per Juan Carlos Lérida per designar la seva metodologia i alhora oferir reflexions i recursos per a la pedagogia, la creació i la improvisació coreogràfica des del flamenc.

Pel que fa a la col·lecció de textos teatrals Dramaticles, que coeditem amb l’editorial Comanegra, hem publicat una nova antologia dedicada a la dramatúrgia britànica contemporània amb quatre dels  textos més rellevants del teatre britànic dels darrers anys:  Wastwater, de Simon Stephens (2011), Constel·lacions, de Nick Payne (2012), Rebel·la’t. Va dir ella. Torna’t a rebel·lar, d’Alice Birch (2014) i l’Autora, d’Ella Hickson (2018).

També amb Comanegra s’ha publicat un nou volum dedicat a l’autora britànica debbie tucker green (amb minúscules per decisió de la mateixa autora),  una de les veus més rellevants i innovadores de la dramatúrgia britànica actual, inèdita fins ara en català. La publicació aplega les obres qualsevol i tara, amb traducció de Sadurní Vergés i pròleg de Denise Duncan.

D'altra banda, el Mercat de les Flors celebra Sant Jordi amb la presentació del nou volum En aquest món hi ha d’haver de tot de la col·lecció "Paragrafies", coeditada amb el Mercat, editorial Comanegra i l'Institut del Teatre, al voltant de l’univers creatiu del coreògraf Andrés Corchero. La presentació serà diumenge 23 al Mercat a les 18.15h. Prèviament, el coreògraf i professor de l'Institut oferirà una performance ininterrompuda des de les 12 h fins a les 18 h. Trobareu més informació en aquest enllaç.

L’escriptor, traductor i director d’escena Albert Mestres ha publicat amb el patrocini de l’Institut del Teatre Teatre nu 1990-2020 un volum editat per Rema12 que recull la seva extensa i prolífica dramatúrgia.

Amb pròleg de Francesc Foguet, el llibre es divideix en un primer bloc de farses i tragèdies i una segona part de teatre breu per finalitzar amb un apartat de cronologia, on es recull la seva obra, i un altre de bibliografia on es poden trobar tots els textos que ha publicat i els que parlen tant del seu teatre com de la seva persona.

Un altre volum publicat és El arte de hacer reír, de la professora de l’ESAD Mercè Sàrrias, coeditat amb l’editorial Antígona. Es tracta de la versió en castellà del mateix volum publicat en català el 2021 amb Angle Editorial, que compta amb un pròleg de l’actriu i també professora de l’ESAD Teresa Vilardell, un manual que analitza i descriu les diverses formes que adopta la comèdia.

Les dues darreres publicacions editades aquests mesos de març i abril son dues coedicions. La primera és El Paral·lel fent país, del professor universitari, creador escènic i escriptor Eduard Molner. El llibre, coeditat amb Arola Editors, analitza la vida escènica de l’avinguda del Paral·lel de principis del segle XX, entre els anys 1894 i 1936, on es van concentrar les arts escèniques populars, primer amb una clara connotació firaire, gitana i flamenca, fins a convertir el Paral·lel en tot un fenomen escènic acollint una oferta de formats variats.

Finalment, destaquem Clown: con narices y a lo loco. Un viaje pedagógico al terreno del payaso, de Cristian Atanasiu, un volum coeditat amb  l'editorial  Artezblai on l’exprofessor de l’ESAD i expert en mim i pantomima aplega tota una sèrie d’experiències docents al voltant de l’art del pallasso, i alhora aprofundeix en l’essència dels artistes que, amagats generalment al darrera d’un nas vermell, fan servir la comicitat i l’exaltació del ridícul per evidenciar les nostres debilitats i absurditats.

Podreu trobar tots els títols a la parada de llibres de la llibreria de la Diputació de Barcelona , que estarà situada al xamfrà de Còrsega amb Rambla Catalunya, de 9 del matí a 8 del vespre. També, a les parades de les editorials coeditores, a llibreries especialitzades i a la biblioteca de l’Institut del Teatre.

Bona diada de Sant Jordi!


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x