3.5.2023
L’Auditori de l’Institut del Teatre ha acollit aquest dimecres 3 de maig l’acte de presentació a Catalunya de la 46a edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro. Aquesta és la primera vegada que el certamen, que tindrà lloc al municipi de Castella-la Manxa entre el 29 de juny i el 23 de juliol, es presenta en territori català, amb l’objectiu de donar visibilitat al teatre del Segle d’Or i atraure nous públics. Alhora, el fet que s’hagi triat l’Institut del Teatre com espai de presentació respon a la voluntat d’establir complicitats i aliances que permetran l’alumnat del centre participar en el festival a través de la nova secció Encaje Almagro, un espai concebut per a l’assessorament i trobada entre creadors joves i programadors que inclourà tallers, laboratoris i jornades.
La presentació ha anat a càrrec del director general de l’INAEM, Joan Francesc Marco; de la directora artística del Festival, Irene Pardo, i de la directora de l’Institut del Teatre, Sílvia Ferrando. En acabar l’acte, s’ha fet una visita a la reserva del Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre, així com una xerrada a estudiants de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD).
Programació multidisciplinar
L’edició d’aquest 2023 del Festival d’Almagro, la primera sota la direcció artística d’Irene Pardo, presenta una mirada renovada, sostenible, participativa, diversa, accessible i amb una marcada presència de dones. El certamen es presenta com una celebració cultural que fa del Segle d’Or un punt de partida en que conflueixen poètiques, veus i estètiques diverses, i on conviuen propostes clàssiques i contemporànies que s’expandeixen cap a altres narratives.
Hi haurà un total de dotze espais i més d’una quarantena de propostes que aplegaran creacions de Lluís Homar, Laila Ripoll, Declan Donnellan, Eduardo Vasco, Yayo Cáceres, Ricardo Iniesta, Eva del Palacio, Beatriz Argüello i Pepe Viyuela, entre d’altres. Almagro reunirà també figures destacades com Rafael Álvarez el ‘Brujo’, Anabel Alonso, Arturo Querejeta, Natalia Millán, Pedro Casablanc i María Adánez.
L'actriu Blanca Portillo rebrà el Premi Corral de Comedias, mentre que el dissenyador Lorenzo Caprile serà la figura a qui el certamen retrà homenatge en aquesta 46a edició.
Amb la voluntat de donar més visibilitat a les dones, el festival donarà veu a les creacions d’autores com Ana Caro de Mallén, sor Juana Inés, santa Teresa de Jesús, María de Zayas, Florencia de Pinar i Marcia Belisarda. A més, inclourà les presentacions, laboratoris i tallers de creadores com Marta Pazos, Juana Escabias i Vanessa Espín.
Les exposicions també tindran un paper important en el Festival. Un dels plats forts és la mostra comissariada per Emilio Casares dedicada a la sarsuela, que es podrà veure al Museo Nacional del Teatre d’Almagro del 29 de juny al 5 de novembre.
A banda de les representacions, el Festival també inclou propostes gastronòmiques, així com activitats vinculades a la natura, l’arquitectura, la moda o l’artesania.
El Festival Internacional de Teatre Clàssic d’Almagro està impulsat per l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura i Esports, la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, la Diputació de Ciutat Real, l’Ajuntament d’Almagro, la Universitat de Castella-la Manxa, la Compañía Nacional de Teatro Clásico i el Museo Nacional del Teatre d’Almagro.
Més informació a: https://www.festivaldealmagro.com/
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar