Logo Institut del Teatre

La biblioteca de l’Institut del Teatre forma part del del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) i disposa de 3 sales de consulta:

 

Serveis:

Consulta a sala
La major part dels fons de suport a la docència es poden consultar de lliure accés a la biblioteca. Per motius d'espai, preservació i conservació, n’hi ha documents que es troben al magatzem i cal demanar-los al bibliotecari. 

La biblioteca del Centre del Vallès recull principalment el fons de suport a l’ESTAE i a primer d’interpretació.

La biblioteca del Centre d’Osona dóna suport als postgraus en Teatre i Educació i en Moviment i Educació.

El fons de reserva (documents anteriors al 1900, obra original,  negatius fotogràfics, cartells, documents de gran format i objectes volumètrics ) és de consulta restringida a la investigació. Està a la biblioteca general de Barcelona i cal sol·licitar per escrit la petició, justificant la necessitat de veure l’original.

Totes les sales disposen d’ordinadors per accedir al catàleg en línia i a la resta de recursos del MAE.

Cal respectar la normativa vigent: tenir cura tant dels documents com dels equipaments i les instal·lacions, guardar silenci, deixar els documents consultats al carretons, silenciar els mòbils, i no beure ni menjar. 

Préstec
Els estudiants de l'Institut del Teatre tenen dret a treure en préstec un màxim de 6 documents durant 14 dies.

Es poden fer pròrrogues, sempre que les obres en préstec no hagin estat sol·licitades per un altre usuari. També es poden reservar documents que es troben en préstec.

Per la utilització del servei, cal tenir i presentar el carnet de l'Institut.

Els documents s'han de tornar dins del termini establert. El retard en la devolució és motiu de sanció (no utilitzar el servei durant un període que és proporcional al nombre de dies del retard). Les sancions reiterades provoquen l'exclusió del servei. En cas de pèrdua o deteriorament d'un document, l'usuari/ària l'ha de restituir per un de nou.

Hi ha documents que estan exclosos de préstec: enciclopèdies, diccionaris, revistes, vídeos, fons antic, etc. El fons de lliure accés exclòs de préstec està identificat amb un gomet vermell al llom.

Bibliografia docent
Les biblioteques adquireixen tota la bibliografia bàsica dels programes docents de les assignatures. Els documents es poden cercar al catàleg pel nom de l’assignatura i del professor i s’ubiquen a les biblioteques on s’imparteixen les assignatures que els recomanen. El préstec està restringit als alumnes i professors de l’Institut del Teatre.

Reprografia i digitalització
A la Biblioteca de Barcelona i de Terrassa hi ha fotocopiadora a disposició dels usuaris en règim d'autoservei. Per a llibres i revistes anteriors a 1939, i per a altres materials, la biblioteca disposa d'un servei de digitalització, de pagament.

Formació d'usuaris
El MAE organitza sessions de formació d'acollida per als alumnes de primer curs, i sessions especialitzades sobre els diferents recursos d'informació per a tota la comunitat acadèmica de l'Institut del Teatre.

Informació especialitzada
El Servei d'Informació Especialitzada (SIE) resol demandes d'informació sobre l'àmbit temàtic de les arts escèniques, ja sigui a través dels seus propis recursos informatius o consultant fonts externes.

Obtenció de documents i préstec interbibliotecari
A través d'aquest servei es localitzen documents que estan disponibles a biblioteques externes a l’Institut del Teatre. Els documents es proporcionen en forma de fotocòpies, imatges digitalitzades o en préstec. Les despeses originades per aquest servei van a càrrec de l'usuari que el sol·licita.

Recursos documentals

  • Biblioescènic. És el catàleg de les biblioteques del MAE. Amb informació del fons de llibres, de revistes, de partitures i d'audiovisuals.
  • Escena digital.  Base de dades d'imatges del fons museístic. Conté imatges dels fons de cartells, escenografia, figurinisme,  fons d'art, titelles, objectes, indumentària,  fotografies, programes i altra documentació.
  • Hemeroteca digital.  Base de dades  que recull articles digitalitzats de premsa del nostre àmbit apareguts als diaris catalans des del 2003.
  • BDEC. Base de dades d'espectacles als teatres catalans des del 1995 fins l'actualitat.
  • RedIT. Reservori de la producció editorial i de recerca de l’Institut del Teatre, amb accés al text complet de les publicacions
  • AAAEC. Dipòsit digital d’audiovisuals de l’Institut del Teatre, i d’arxius de teatres i/o companyies que es conserven al MAE.
  • Dramatúrgia Catalana Contemporània. Recull informació detallada sobre obres dramàtiques escrites en català des dels anys 70.


A més, el MAE també posa a disposició dels usuaris:


Col·leccions

Col·leccions de suport a la docència i a la investigació

  • Llibres. El MAE disposa d'un important fons de llibres (125.000 volums), especialitzat en arts escèniques. Destaquen el fons de manuscrits de teatre català del segle XIX i inicis del XX, així com la valuosa col·lecció de manuscrits i impresos dels principals autors castellans del Segle d'Or. 
  • Audiovisuals. Està format per més de 5.000 audiovisuals. La part més important són els tallers dels propis alumnes, tot i que també hi ha vídeos comercials.
  • Publicacions periòdiques. Actualment es reben més de 80 publicacions periòdiques sobre arts escèniques, música i cultura general. També es conserven uns 700 títols retrospectius dels segles XIX i XX.
  • Música. Inclou prop de 3.000 enregistraments sonors, així com més de 600 partitures  


Col·leccions arxivístiques i museístiques

  • Arxiu fotogràfic. Conté més de 150.000 imatges d'espectacles, d'actors, cantants lírics, compositors, instrumentistes, escenògrafs, autors literaris, etc.
  • Col·lecció escenogràfica. Conté més 16.000 documents (esbossos escenogràfics, figurins i teatrins) des de finals del segle XIX fins l'avantguarda.
  • Cartells. Es conserven 5.000 cartells d'àmbit teatral de procedències diverses i abast geogràfic europeu.
  • Programes de mà i dossiers. La col·lecció està formada per més de 100.000 programes de mà dels espectacles que es representen als principals teatres de Catalunya des de 1860 fins a la temporada actual. També hi ha dossiers de companyies, de teatres, d'actors, etc...
  • Indumentària. El fons de vestits està format per gairebé 1.000 peces entre les quals destaquem les de la ballarina Tórtola Valencia, de l'actriu Margarita Xirgu, de l'actor Enric Borràs, o els cantants lírics Francesc Viñas i Victòria dels Angels.
  • Titelles i marionetes. El formen 437 objectes de les col·leccions Didó, Anglès, Guinovart, Ingeborg, Vergés i les del marionetista H.V. Tozer.
  • Fons d’art.  Format per un conjunt pictòric de més de 150 quadres, entre els quals destaquen els dibuixos de Ramon Casas, els retrats Riquelme de Santiago Rusiñol o els olis de la Commedia dell'arte de Marià Andreu. I també escultures i bustos, com la de Núria Espert, de Subirachs, o la de l'Àngel Guimerà, d'en Josep Cardona.
  • Fons personals i institucionals. Són llegats de figures i d'institucions rellevants en l'àmbit de les arts escèniques: Adrià Gual, Margarida Xirgu, Tòrtola Valencia, Gonzalo Pérez d'Olaguer, Teatro Real de Madrid, Centre Dramàtic del Vallès, etc. Aquests llegats normalment estan constituïts per diferents tipus de materials (correspondència personal, biblioteques privades, àlbums de fotografies...).

 


Avaluació acreditativa dels aprenentatges

Nom
Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE)


Email
biblioteca.itb@institutdelteatre.cat


Web
http://www.cdmae.cat/


Continguts relacionats

  • Biblioteca de l'Institut del Teatre. Foto: Julia Ramiro
  • Biblioteca Institut del Teatre
  • Biblioteca Centre de Terrassa

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x