Logo Institut del Teatre

Diccionari de Dansa Clàssica

Comparteix

El Diccionari de dansa clàssica del TERMCAT, és un projecte elaborat amb la col·laboració del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre i l'Institut Escola Oriol Martorell. 

L’obra, està disponible en format de llibre i en línia, és el primer diccionari específic de dansa clàssica en català.

El Diccionari de dansa clàssica recull 213 termes propis d’aquest àmbit, classificats en sis àrees temàtiques: conceptes generals; posicions i direccions; passos i moviments; salts i girs; treball escènic, i indumentària. Cada fitxa inclou la proposta de denominació en català, els equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès), una definició i, en més de la meitat dels casos, notes explicatives. A més, en una trentena d’entrades (per exemple, en les fitxes de termes com 5a posició, arabesque, retiré o grand jeté), s’inclouen fotografies il·lustratives dels conceptes, realitzades amb la col·laboració de dos estudiants del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre: Bernat Giménez i Natàlia Ribalta. 

Un dels reptes més importants del diccionari ha estat donar una solució en català coherent i unificada al conjunt de gal·licismes utilitzats en dansa clàssica, ja que el francès és la llengua per excel·lència en la terminologia de l’àmbit. Alhora, també s’ha tingut especial cura en incorporar el vocabulari de base en català utilitzat en dansa clàssica per tal de prestigiar-lo.

Acte de presentació

L'acte de presentació va comptar amb les intervencions del secretari general de Política Lingüística, F. Xavier Vila; la directora de l'Institut Escola Artístic Oriol Martorell, Montserrat Guri; i la directora del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, Mariana Giustina. En representació de l’equip d’especialistes del Diccionari van intervenir el ballarí Xavier Bagà; la professora del Conservatori Professional de Dansa (CPD) de l’Institut del Teatre i actual coordinadora pedagògica de dansa Laura Mas; i la professora de l’Institut Escola Oriol Martorell Victòria Buil. A més, també hi vàren estar presents el director del TERMCAT, Jordi Bover, i la coordinadora de l’obra, Marta Sabater.

Pots veure aquí el vídeo de la presentació.

La presentació es va complementar amb l’actuació l'alumnat de 4t curs de Dansa Clàssica del CPD, amb la coreografia A d’Arabesc de Laura Mas, feta expressament per a l’acte; fonamentada en una presentació dels principals elements del codi de la dansa clàssica, amb música de R. Schumann (extractes dels Estudis simfònics).

(*) El TERMCAT és un consorci de la Secretaria de Política Lingüística adscrit al Departament de Cultura i format per la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans i el Consorci per a la Normalització Lingüística. 

Continguts relacionats

  • Diccionari de dansa clàssica

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x