Logo Institut del Teatre

Consells sobre ciberseguretat

Comparteix

La seguretat dels dispositius és importantíssima. Cal que siguis molt conscient del que pot implicar per a tu i les teves dades no protegir degudament un dispositiu. Aquí et donem alguns consells perquè puguis treballar sempre en entorns segurs.

A banda dels consells que et fem constar aquí, et recomanem que consultis els següents enllaços sobre seguretat i protecció de dades:
MENORS, INTERNET I TECNOLOGIES Créixer i conviure en un món digital
Vídeos sobre seguretat i protecció de dades
Jocs relacionats amb la seguretat i la protecció de dades

Guia de menors a Internet
Ús i navegació segura
Protecció dels dispositius
Què cal fer si perdem els dispositius

Trobaràs informació complementaria visitant aquesta pàgina.

De la mateixa manera que no deixaries oberta de bat a bat la porta de casa teva, has d’aplicar el mateix principi als dispositius digitals. Així com deixar la porta oberta de casa pot implicar que algú entri i sostragui multitud d’informació sensible sobre la teva privacitat, amb els dispositius passa exactament el mateix.

Així doncs, cal que en tots els teus dispositius tinguis en consideració els següents aspectes importantíssims:

1.
Protegeix sempre l’accés als teus dispositius amb una contrasenya de com a mínim 8 caràcters i que combini majúscules, minúscules, números i caràcters especials com @, #, ?, !, etc.

És molt important que les contrasenyes no es puguin deduir fàcilment i no corresponguin a dades teves de fàcil accés com pot ser la teva adreça postal, el nom d’éssers propers, noms de mascotes, etc.

Si no pots usar contrasenyes complexes, utilitza com a mínim un PIN numèric. A l'igual que cal tenir en compte amb les contrasenyes, intenta que el PIN tampoc sigui fàcilment deduïble. Així doncs, evita la teva data de naixement o la d'éssers propers, primers o últims dígits de números identificatius personals (DNI, NIF, CIF, NIE, etc.), de números de telèfon ja sigui el teu o d'algú proper, etc. 

2.
Utilitza sempre un antivirus i és molt important que sigui de pagament. Així doncs, evita antivirus gratuïts a no ser que aquests estiguin integrats de forma nativa al Sistema Operatiu (SO) i estiguin desenvolupats per la mateixa empresa que ha desenvolupat el SO en qüestió. Alguns SSOO com per exemple Windows 10, incorporen antivirus nadius molt fiables i segurs amb els quals cobriràs perfectament les necessitats mínimes. No obstant això, la gran majoria de SSOO no incorporen antivirus i cal que n’adquireixis un apart i de pagament. Hi ha multitud d’opcions d’antivirus al mercat i moltes d’elles molt econòmiques i molt segures. Informa’t bé amb el teu proveïdor de confiança o consulta informació a internet sobre el tema.

3.
Utilitza sistemes d’encriptació per a protegir els teus dispositius d’emmagatzemament intern i extern (llàpissos de memòria USB, discs durs externs, etc.). Atenció, per a encriptar sistemes d’emmagatzemament intern com discs durs, cal que el dispositiu estigui equipat amb el que s’anomena TPM (sigles en anglès de Trusted Platform Module).

4.
Protegeix els teus compte d’internet més sensibles com els comptes de correu, banca en línia i altres serveis sensibles amb el que s’anomena “Verificació en dos passos”; es tracta de sistemes de seguretat reforçada, cada proveïdor té la seva particular però totes es regeixen pels mateixos principis. Revisa el teu cas concret tenint en compte els Serveis dels que disposes i consulta a Internet o al teu proveïdor del Servei en qüestió com configurar la "Verificació en dos passos".

5.
Assegura’t que no tens recursos compartits al teu ordinador al que s’hi pugui accedir sense restriccions. Cada SO té els seus protocols de seguretat i de vegades és molt possible que hagis donat lliure accés a certes zones del teu dispositiu sense ni tant sols saber-ho. Per això és molt important que si no tens els coneixements suficients, inverteixis una mica de diners en visitar un proveïdor expert (una botiga d’informàtica del teu barri és suficient) perquè et confirmi i t’asseguri que el teu ordinador està ben protegit i no hi ha zones d’accés lliure.

6.
Si has de deixar el dispositiu encès durant uns minuts sense ser-hi tu present, intenta activar el protector de pantalla protegit amb contrasenya i/o no deixar sessions obertes en zones sensibles.

7.
Si obres sessió en zones privades com el correu electrònic, banca digital, espais de treball al núvol, etc., en dispositius que no són de la teva propietat (els d'una biblioteca, un locutori, etc.), assegura't de no autoritzar les galetes i que en obrir la sessió, no es guardi la teva contrasenya en memòria. Assegura't també que en acabar tanques la sessió i el navegador amb la qual l'has obert. També és recomanable que un cop hagis tancat la sessió i el navegador, tornis a obrir aquest últim i tornis a intentar accedir al servei del qual acabes de tancar la sessió per assegurar-te que no recorda ni el nom d'usuari ni la contrasenya.

8.
Consulta també a internet les diverses recomanacions d’us dels dispositius pel que fa a distància amb la pantalla, postures, manipulació, etc. Evitaràs múltiples lesions.

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x