Logo Institut del Teatre

“Electra”, el nou projecte d’IT Teatre Lliure dirigit per Alícia Gorina, s’estrena al Teatre Lliure

Comparteix

24.2.2025

Imatge promocional d'Electra. Autor: Teatre Lliure

Dijous 27 de febrer l’Espai Lliure del Teatre Lliure estrena, amb entrades exhaurides, Electra, el nou espectacle resultat del projecte pedagògic IT Teatre Lliure dirigit per Alícia Gorina amb graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD). La nova creació escènica es podrà veure al Lliure fins al 23 de març i posteriorment estarà de gira gràcies al programa de mediació artística-comunitària Reverberacions IT Teatre Lliure, dissenyat per la professora de l’ESAD Marta Galán Sala, i amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

A Electra, la directora Alícia Gorina proposa un viatge en clau contemporània a la tragèdia grega a través de  les tres versions clàssiques d'Electra: d’Èsquil, a l’obra Les coèfores dins de la trilogia l’Orestíada, i de Sòfocles i Eurípides, a les seves obres Electra.

El fet que el mateix episodi, l’assassinat de Clitemnestra per part dels seus fills, Orestes i Electra, sigui explicat pels tres autors, ens permet veure com la tragèdia grega -i, per tant, el teatre occidental- es construeix en els seus orígens d’un autor a un altre i, alhora, com canvia la societat en discurs i pensament. L'adaptació és d'Albert Arribas, que ha construït tres peces independents que corresponen també a tres estils diferents de posada en escena.

Alícia Gorina, graduada en Direcció I Dramatúrgia per l’Institut del Teatre, ha dirigit diversos espectacles com ara Tara de Debbie Tucker Green (Sala Beckett, 2022), Solitud de Víctor Català (Teatre Nacional de Catalunya 2020), In Wonderland, creació col·lectiva (Festival Grec 2019), Blasted de Sarah Kane (Festival Temporada Alta 2017 i Teatre Nacional de Catalunya 2018) o bé Watching Peeping Tom d’Alícia Gorina (Festival Temporada Alta 2014, La Seca Espai Brossa 2016, Sala Atrium 2017, Teatre Lliure 2018).

El projecte compta amb la participació dels graduats en interpretació de l’ESAD Ariadna Chillida, Fermí Delfa, Marta Margarit, Clara Mir, Pau Oliver, Àlex Pujol, Joan Sentís i Carla Vilaró, en moviment la graduada Iris Marrot, i els graduats d’escenografia Xevi Oró (escenografia), Adriana Parra (vestuari) i Quim Algora (il·luminació).

L’espectacle es podrà veure del 27 de febrer al 23 de març a l’Espai Lliure del Teatre Lliure i durant la primavera farà gira per cinc municipis de la demarcació de Barcelona en el marc del projecte Reverberacions IT Teatre Lliure, impulsat pel Teatre Lliure, l’Institut del Teatre i l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. 

Trobareu més informació de l’espectacle en aquest enllaç

Setena edició del projecte IT Teatre, reconvertit en IT Teatre Lliure

Aquesta és la setena edició del projecte IT Teatre, una iniciativa de l’Institut del Teatre que neix el curs acadèmic 2016-2017 com un projecte innovador i de recerca, relacionat amb les tècniques i les estètiques més contemporànies que permet als graduats i a les graduades un apropament pedagògic i professional a la realitat actual del sector.

A partir de l'edició 2024, concidint amb la nova direcció de Julio Manrique al Teatre Lliure, el projecte passa a nomenar-se IT Teatre Lliure  per deixar constància de la complicitat i aposta conjunta de les dues institucions.

Així, s’augmenta respecte de l'anterior Projecte IT Teatre, el nombre de funcions programades al Lliure, que es completa també amb una gira a 5 municipis aquesta primavera a partir del programa pilot de mediació artística-comunitària Reverberacions IT Teatre Lliure, dissenyat per la professora de l'ESAD Marta Galán Sala, amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

Les persones que integren l'equip artístic d’IT Teatre Lliure se seleccionen cada temporada amb una audició (prèvia inscripció) i reben un suport a mode de beca durant els mesos que duri el procés de creació. Aquest període d'aprenentatge i treball, culmina amb l'estrena i representació d'una peça escènica.

Cada any també compta amb un creador escènic diferent, Des de l’any 2017 fins a l’actualitat, els graduats de l’institut del Teatre han tingut la possibilitat de conèixer de primera mà els procediments creatius i posicionaments estètics de creadors com Carles Santos i Jordi Oriol (2017), Chokri ben Chikha (2018), Roger Bernat (2019) Marta Pazos (2020), Fabrice Murgia (2021), Lucía Miranda (2022-23) i ara, Alícia Gorina.

Els espectacles sorgits s’ha pogut veure representats en temporada al TNC, al Teatre Lliure, al Festival Temporada Alta (Teatre de Salt), al Grec Festival de Barcelona (CCCB), al Festival de Teatre Contemporani de Valladolid així com en programacions específiques a Vic, Terrassa, València, Santiago de Compostela, Rotterdam i Ghent.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x