Logo Institut del Teatre

Alumnat d’escenografia de l’ESAD participa al Festival Llum BCN 2022

Comparteix

31.1.2022

La instal·lació "Niar", muntada en el taller de construcció de l'Institut del Teatre

Del 4 al 6 de febrer se celebra l’onzena edició de Llum Barcelona, el Festival d’Arts Lumíniques de Barcelona. Com és habitual, alumnat de l’especialitat d’Escenografia de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre hi participa amb una instal·lació dins l’apartat d’escoles d’art, disseny i il·luminació.

Enguany, l’ESAD presenta la instal·lació “Niar” coordinada pels professors d’escenografia Luis Martí i Mercè Lucchetti, i elaborada per les alumnes Hannah Bilsky, Montse Escolano Casado, Sara Farré i Vicente, Helena Mateos Sánchez i Mariona Valls Martinez.

La instal·lació parteix de la definició de Niar (fer el niu, tenir el niu en un lloc) per parlar dels parcs com espais de trobada, de reunió, de joc, i com espais públics on es poden generar llaços, trobar l’abraçada càlida, ser comunitat i trobar, per fi, un lloc on niar. En aquest sentit, l’equip d’escenògrafs s’ha plantejat si el disseny urbanístic dels parcs de Barcelona realment afavoreix o no l’encontre, la comunicació i la socialització entre la ciutadania. I per això han proposat un laberint lumínic on el públic transitarà i es perdrà individualment per un recorregut de parets fredes i fosques, fins arribar finalment al centre d’aquest, on trobarà un espai més ampli, lluminós i càlid. Amb “Niar”, doncs, es convida a reflexionar sobre la importància de retrobar-se en l’espai públic, generar llaços i fer i ser comunitat.

La instal·lació es podrà veure al parc del Poble Nou, a partir de les 19 h del primer cap de setmana de febrer.

L’ESAD, guanyadora de la darrera edició del festival

La instal·lació “Cara B” de l’ESAD va ser una de les instal·lacions guanyadores de l’anterior edició del festival, celebrada el passat mes de novembre, ja que el febrer passat, a causa de la situació de pandèmia provocada pel Covid-19, es va ajornar.

El jurat va premiar “Cara B” per integrar el vessant performatiu incorporant un discurs crític a través de l’humor. En aquest sentit, la instal·lació reflexionava sobre l’engranatge que hi ha darrera d’una mascota en un parc d’atraccions. La instal·lació no treballava en fonts lumíniques sinó amb un material reflector capaç de fer rebotar la llum del flaix de l’espectador que fa la fotografia i transformar-la.

“Cara B” va ser elaborada pels alumnes de 4t i 5è de l’especialitat d’Escenografia Míriam Alemany, Quim Algora, Llorenç Corbella, Ivet Duran, Xevi Oró i Josep Pijuan, amb la coordinació dels professors de l'ESAD Xesca Salvà i Luis Martí.

Organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Llum BCN va començar l'any 2012 com una mostra d’instal·lacions lumíniques a Ciutat Vella i va arribar al barri de Poblenou el 2018 convertit en un espai d’experimentació artístic. Es tracta d’un gran laboratori de paisatge nocturn on hi participen tant artistes de trajectòries consolidades en l’àmbit internacional com escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona amb l’objectiu d’esdevenir un motor i aparador dels nous camins artístics al voltant de la tecnologia i la llum.


Continguts relacionats

  • LLum Barcelona 2022
  • Niar, instal·lació de l'ESAD a LLum Barcelona 2022
  • La instal·lació "Niar" en el taller de construcció de l'IT

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x