Logo Institut del Teatre

Tornen les representacions de Commedia dell’arte a l’atri

Comparteix

23.1.2023

Representació de Commedia dell'arte el novembre de 2020. Imatge: Jordi Vidal

Del 25 al 27 de gener tornen les representacions de Commedia dell’arte obertes al públic i gratuïtes a l’atri de l’Institut del Teatre, a càrrec de l’alumnat de segon d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD).

Tutoritzats pels professors Gemma Beltran, Lluis Graells i Pepelú Guardiola i dividits en tres grups, A, B i C, l’alumnat durà a terme tres espectacles d’aquest gènere teatral que neix a Itàlia al segle XVI i es popularitza arreu d'Europa fins al XVIII.

La Commedia dell’ arte es considera el primer teatre professional de l'edat moderna i d’ell se'n deriven patrons de conducta i d'escena. L'aparició de l’actriu a escena, el Teatre de Pantomima, l'Òpera Buffa o els Clowns són alguns dels llegats que ha deixat. L’alumnat de segon treballa aquest gènere durant aquest trimestre a l’assignatura ‘Pràctica actoral 2’.

Les funcions es podran veure al matí de forma intercalades, a les 10 h, 12 h i 13.30 h i estan obertes al públic de forma gratuïta. Enguany també es faran representacions a la tarda a les 16 h, 17.30 h i 19 h però a la sala Plató, també obertes al públic i gratuïtes.

Quatre famílies que emboliquen la troca

La Commedia dell’arte és un espectacle coral de diversió i festa, amb un esperit carnavalesc on molts dels personatges van emmascarats, però tot i que les escenes són improvisades sempre hi ha uns personatges fixes que representen diverses classes socials.

Hi ha quatre famílies principals: els Vells, formada pels personatges Pantalone, Dottore i Strega; els Criats, amb Brighella, Arlechino, Colombina, Pulcinella i Zanni; els Enamorats i el Capitano. Els Vells representen el poder, qui mana, i són els pares dels enamorats. Els Criats estan al servei dels Vells i Enamorats. Els Enamorats, fills dels Vells, representen l'amor en estat efervescent i el Capitano representa el poder militar i acostuma a ser una persona forània del poble.

Al llarg de la trama, els personatges acaben d’embolicar la troca. Pantalone, és un comerciant garrepa que es creu jove i enamoradís. El Dottore és un savi estudiós, amant del menjar i la bona cuina. Strega és una remeiera que domina les herbes, l'adivinació i els filtres d’amor. Brighella és un cuiner, llest i astut, que acostuma a enredar la troca, ja sigui al servei de l'amo o bé al seu propi. Arlechino, potser el personatge més conegut, és el criat maldestre i simple, acrobàtic i poca-solta. Colombina és divertida i juganera i representa el sentit comú. Pulcinella és nascut d'un ou i pot fer tots els oficis. És sarcàstic i descregut. I, finalment, Zanni, el darrer en tot. No té res, només una gana sense aturador.

Per moltes giragonses i enrenous que tingui la trama improvisada, els personatges acabaran igual com han començat, a excepció dels Enamorats, que aconseguiran el seu objectiu final.

Un compendi de tècniques interpretatives

La característica principal de la Commedia dell'arte és que no es basa en textos escrits sinó en la improvisació i els actors barregen elements propis del teatre més clàssic, com el teatre grec, amb el cant, la música, l’esgrima i altres habilitats que després esdevindrien el que avui en dia coneixem com el Circ.

En aquest sentit, amb la Commedia dell’arte l’alumnat practica diverses tècniques actorals com són l’acrobàcia, la veu, el gest, la màscara o el moviment a l’escena. També es barregen escenes coral amb monòlegs i diàlegs de ritme ràpid i concís. A més, la Commedia dell’arte també parla directament al públic, interactua amb ell i el fa participar en l’espectacle. Un compendi, doncs, molt útil en l'aprenentatge interpretatiu.

Trobareu a l’apartat web de l’agenda els detalls i els horaris de cada una de les representacions.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x