Logo Institut del Teatre

Publicat el segon volum del teatre complet de Rosa Victòria Gras i Perfortan

Comparteix

22.11.2023

2 volum de textos de Rosa Victòria Gras Perfortan

La col·lecció Repertori Teatral Català del Reservori Digital de l'Institut del Teatre (RedIT) ha publicat un segon volum dedicat a la dramaturga Rosa Victòria Gras amb cinc textos teatrals. Poeta, dramaturga, escriptora, traductora, doctora en Filologia Catalana, i professora, Rosa Victòria Gras i Perfontan ha estat un dels referents pedagògics de l’Institut del Teatre d’aquests darrers 30 anys.

Com a autora teatral, Gras ha escrit catorze peces escèniques en català, totes publicades, però que es trobaven descatalogades o en revistes fora de circulació. Per això l’Institut del Teatre publica el seu teatre complet en tres volums amb l’objectiu de donar accés a un dels conjunts de peces teatrals més potents tant a nivell dramàtic com literari, de la postguerra fins avui.

Ara es publica el segon volum, que inclou els textos El contraverí (1998), El crit dins d'una capsa de cartró (1981), Un estiu amb les amigues (2007), Dues Medees (1991) i Atracciones Gasparino (2012).

El contraverí és un antídot a la infàmia de la història on es recullen cinc moments d'horror en cinc llocs i temps diferents. El crit dins d'una capsa de cartró és un punyent drama polític a partir d'un fet real: la violació i assassinat d'una nena de dos anys i mig a la Setmana Santa de Sevilla. Un estiu amb les amigues narra la degradació subtil d'uns vincles d'amistat a causa de les relacions amoroses al llarg d'un estiu a Mallorca. Al díptic Dues Medees trobem una Medea que es rebel·la contra el seu propi mite des d'un punt de vista feminista. Finalment, Atracciones Gasparino, amb l'aparent lleugeresa del teatre juvenil, a partir de la desaparició d'un conegut parc d'atraccions, narra la progressiva desaparició d'una ciutat en mans dels seus governants: Barcelona.

El volum está disponible de forma gratuïta en format electrònic a la web del RedIT i a la llibreria de la Diputació de Barcelona, on també està disponible en paper a través del servei d'impressió sota demanda. 

El criteri de selecció de les obres que hi ha a cada volum no respon a cap criteri cronològic ni d’ordre temàtic. Conjuntament amb l’autora, s’ha decidit que a cada llibre hi fossin representades diverses línies d’escriptura per tal que la lectura fos variada. El primer volum inclou cinc títols, dues obres curtes i tres de llargues: Per testimoni, Sàskia (1970), Somniar la vida (1971), Balneari Celeste (1974), La vigília (1965), Mima, la boja damunt la teulada (1953).

La col·lecció Repertori Teatral Català inclou una selecció dels millors textos de la literatura dramàtica en llengua catalana de tots els temps. Totes les publicacions són d’accés lliure i gratuït des del web RedIT.

D’altra banda, l’Institut del Teatre també ha dedicat un volum de la seva col·lecció «Converses» a Rosa Victòria Gras. Escrit per Albert Tola, primer alumne i després amic personal de Rosa Victòria, reprodueix l’entrevista mantinguda entre tots dos, a través de la qual és possible endinsar-se en els diversos aspectes de la labor intel·lectual, artística i reflexiva de l’homenatjada. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x