18.12.2023
Com és habitual, amb l’arribada del Nadal us recordem les publicacions editades, coeditades o patrocinades per l’Institut del Teatre aquest 2023 per si teniu ocasió d’aturar-vos a descansar i llegir o bé per si busqueu idees per regalar o demanar als Reis.
Dins la col·lecció ‘Materials Pedagògics’ de l’Institut del Teatre, s’ha publicat Veure-hi amb el cos. Perspectives fenomenològiques de l'anàlisi i la pràctica de les realitzacions teatrals escrit per la professora de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) i directora escènica Christina Schmutz i el director escènic Frithwin Wagner-Lippok que mostra a partir de tres exemples de realitzacions teatrals, de quina manera el pensament fenomenològic pot fecundar la reflexió a l'entorn del teatre i dins del teatre.
També a la mateixa col·lecció s’ha publicat, en català i també en castellà, el volum El Mètode Flamenc Empíric del ballarí, coreògraf i professor del Conservatori Superior de Dansa (CSD) i del Conservatori Professional de Dansa (CPD) Juan Carlos Lérida. El llibre recull informació sobre el Mètode Flamenc Empíric, denominació encunyada per Lérida per designar la seva metodologia i alhora oferir reflexions i recursos per a la pedagogia, la creació i la improvisació coreogràfica des del flamenc.
Una altra col·lecció de l’Institut del Teatre és Repertori Teatral Català, que aplega textos del patrimoni dramàtic català de tots els temps. En els darrers mesos s’han publicat tres volums en format paper i electrònic. D’una banda, L’endemà de bodes i Rei i Senyor, dos textos de Josep Pous i Pagès. De l’altra, tres textos de Josep Palau i Fabre: Le dialogue ou la mort du théâtre (1948), La caverna (1952) i La confessió o l'esca del pecat (1979). I per acabar, s’ha publicat també el segon volum dedicat a la dramaturga Rosa Victòria Gras amb cinc textos teatrals: El contraverí (1998), El crit dins d'una capsa de cartró (1981), Un estiu amb les amigues (2007), Dues Medees (1991) i Atracciones Gasparino (2012).
Pel que fa als llibres coeditats amb l’editorial Comanegra, enguany s’ha publicat un nou títol de la col·lecció Paragrafies, coeditada també amb el Mercat de les Flors. Es tracta d’En aquest món hi ha d’haver de tot al voltant de l’univers creatiu del ballarí, coreògraf i docent de l’Institut del Teatre, Andrés Corchero.
També dins la col·lecció Dramaticles que coeditem amb l’editorial Comanegra, a finals de l’any passat es va publicar qualsevol i tara dues obres de debbie tucker green, una de les veus més rellevants i innovadores de la dramatúrgia britànica actual amb traducció de Sadurní Vergés i pròleg de Denise Duncan.
L’Institut del Teatre i l’editorial Artezblai han publicat Clown: con narices y a lo loco. Un viaje pedagógico al terreno del payaso, de l’exprofessor de l’ESAD i expert en mim i pantomima Cristian Atanasiu. L’obra aplega tota una sèrie d’experiències docents al voltant de l’art del pallasso, i alhora aprofundeix en l’essència dels artistes que, amagats generalment al darrera d’un nas vermell, fan servir la comicitat i l’exaltació del ridícul per evidenciar les nostres debilitats i absurditats.
Continuant amb les coedicions, Arola Editors i l’Institut del Teatre han publicat El Paral·lel fent país d’Eduard Molner on analitza la vida escènica de l’avinguda del Paral·lel de principis del segle XX, i concretament entre els anys 1894 i 1936.
En l’apartat de patrocinis, s’han publicat els volums Teatre nu 1990-2020, d’Albert Mestres i Teatre Maleït I, de Tennessee Williams. En el primer, l’escriptor, traductor i director d’escena Albert Mestres recull la seva extensa i prolífica dramatúrgia en un volum editat per Rema12 amb pròleg de Francesc Foguet.
El llibre de Tennesse Williams, editat per Prometeu Edicions, és una edició bilingüe anglès – català amb pròleg de Jordi Vilaró i traducció del dramaturg i professor de ESAD Marc Rosich, que recull els textos Camino Real i La davallada d’Orfeu dues obres que s’allunyen del cànon habitual de Williams, dels melodrames que el van fer famós.
Trobareu totes les publicacions a la llibreria de la Diputació de Barcelona, al Reservori Digital de l'Institut del Teatre (RedIT), a les pàgines web de les editorials i a les llibreries. També a la nostra biblioteca.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar