16 d'abril de 2024
Tercera sessió de la Comunitat d'Aprenentage que organitza IT Acció Social i Comunitària amb el títol « Arts escèniques, benestar, cura i millora de la qualitat de vida».
Aquesta sessió s'organitza en col·laboració amb el Conservatori Superior de Dansa (CSD, Especialitat de Pedagogia de la Dansa), el Departament de Pedagogia de les Arts de l’Espectacle, el Conservatori Professional de Dansa (CPD) i el Departament de Teoria i Història de les Arts Escèniques.
Les inscripcions es poden fer aquí
Programa de la jornada
Taula 1 - De 9.15 a 11.30 h
Visions, revisions i reflexions de professionals d’arts escèniques en diferents contextos amb finalitat preferentment artística.
Amb:
Graduada en coreografia al Conservatori Superior de Dansa (CSD). Treballa en projectes de creació coreogràfica amb persones invidents i ha coordinat diferents recerques artístiques sobre la precisió lingüística (i poètica) de les audiodescripcions. A la taula també hi assistirà el Teo Marco Rubio, col·laborador en la recerca
Postgraduada al PAEAS, Co-directora, juntament amb Sonia Sánchez i Neus Umbert, del projecte Espai Límit, projecte de creació comunitària Respecte, amb joves de diferents barris de la Zona Nord de Barcelona. Creat en residència i en col·laboració amb el Teatre Tantarantana.
Ballarina, actriu i coreògrafa. Forma part del Col·lectiu YurDance de dansa integrada, creat el 2014 juntament amb la Rita Noutel amb l´objectiu d’acceptar i conviure creativament amb les singularitats del cos, transformant els obstacles en elements de creació. Des del 2012 forma part del projecte Liant La Troca de dansa integrada, dirigit per Jordi Cortés, amb qui col·labora
habitualment.
Florant Guidez és responsable artístic de la Compagnie QUANTA, una companyia professional de teatre i un espai de creació amb seu a la ciutat francesa de Lille. Està formada per 5 actors/rius amb diversitat funcional i/o intel·lectual i també amb situacions socials diverses. Laureline Gaumet és actriu permanent a la companyia des de 2018. Ha col·laborat a diferents projectes professionals dirigits pels directors Christophe Moyer, Antoine Lemaire i escrits per l’autora Amandine Dhee.
Directora de teatre i gestora cultura, implicada en el desenvolupament de diversos projectes que exploren els límits de les arts escèniques. Alguns d’ells són l’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental i el projecte interdisciplinari Teatronika: robòtica, IA, arts escèniques i educació.
Modera: Marta Galán Sala i Aimar Pérez-Galí
11.30 h a 12h
Pausa cafè
Taula 2 - De 12 h a 14 h
Visions, revisions i reflexions de professionals que empren les arts escèniques a diferents contextos amb enfocament psicosocial, terapèutic i/o pedagògic.
Amb:
Psicòloga, actriu i facilitadora del programa de teatre amb nois/es a la unitat de salut mental ITAKA a l’Hospital Sant Joan de Déu. L´acompanya Antón Fernández, co-facilitador del programa,
educador social, creador escènic i coach.
Doctoranda en dansa i educació i investigadora, ballarina i coreògrafa, dansa terapeuta (DM/T), treballadora social i co-fundadora de Dansalut. Experta en diferents processos i projecte socials i/o terapèutics on la dansa n’és l´eix i l´eina de la intervenció psicosocial i/o artística.
Actriu, investigadora i gestora cultural, va formar part de l´equip que va dissenyar i implementar diferents programes d´arts escèniques a escoles d´Educació Especial a Santiago de Xile (programa finançat pel Fondo Nacional de las Artes y la Cultura del govern de Xile).
Doctora en psicologia, ballarina i investigadora, docent al CSD/IT i al Grau de Ciències de l´Activitat Física i l´Esport de Blanquerna, Universitat Ramon Llull. Des de fa 12 anys, investiga l’impacte positiu de la dansa en les persones grans amb demència (projectes: Moviment i cultura, Ballant amb l’Alzheimer i La Dansa s'Apropa).
Modera: Marta Galán Sala i Silvia G. Márquez (educadora social, investigadora i responsable de l'àrea de programes del Grup Som Via)
14 h a 15 h.
Pausa dinar
Taula 3 - De 15.15 h a 16.45 h
Potencialitats de la metodologia APS (Aprenentatge i Servei) en el context de les Escoles Superiors de l'IT, amb docents de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) i del Conservatori Superior de Dansa (CSD).
Contextos educatiu i penitenciari: actuacions amb els tallers de Commedia dell'arte de l'IT a diferents espais socials de la ciutat, també al Centre Penitenciari Brians 2, col·laboracions puntuals amb l'Escola Sant Francesc Xavier, presentats per Pepelú Guardiola (docent a l'ESAD, director del PAEAS i coordinador de projectes APS a l'ESAD) en conversa amb Anna Mateu (directora de l’escola Sant Francesc Xavier).
Modera: Marta Galán Sala i Pastora Villalón, cap del Departament de Pedagogia de les Arts de l'Espectacle de l'IT)
De 17 h a 20 h: Taller amb la cia. Titztina Teatre i posterior debat
En el marc del cicle Obrir portes entre llibertat i responsabilitat - consciència de context en la teoria i pràctica teatral-, organitzat pel grup de recerca ESPCTRA del Departament de Teoria i Història de les Arts Escèniques, es proposa un taller de la companyia Titztina Teatre i posterior debat dins de la seva línia temàtica al voltant de realitats culturals del cos i de l'intel·lecte des de la inclusió i la hibridació: salut mental.
Activitat presentada per Neus Ortega. Línies temàtiques concretes que giren al voltant de realitats culturals del cos i de l’intel·lecte des de la inclusió i la hibridació: salut mental.
Horari
De 9 a 20 h
Preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia a través de formulari
Ubicació
Sala Scanner
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar