Logo Institut del Teatre

Colacrai, Cecília

Comparteix

Departament: Contemporani (CPD) Pedagogia (CSD)

Any inici docència a l’Institut del Teatre: 2013

Formació Acadèmica:

 

Creadora independent, intèrpret i professora de dansa contemporània, improvisació i composició, interessada en la investigació dels  llenguatges de moviment.
Des de 2011 i fins a  2017  ha format part de la Junta Directiva de l’APDC (Associació de professionals de la dansa de Catalunya) que l’any  2020 li atorga la distinció honorífica. 

Ha sigut sòcia resident de La Caldera les Corts i co directora del’ Espai de Creació La Visiva. 

 

 

Des de l’any 1995 s’interessa en aprofundir en àrees de la dansa contemporània, la improvisació, la composició i disciplines relacionades amb el moviment i les arts escèniques.

 

Inicia el seus estudis de dansa l’any 1990 a Rosario (Argentina):


  • 1996 titulació de professora de dansa clàssica a Escuela Provincial de Danzas Nigelia Soria
  • 2000 titulació de professora de dansa contemporània a Instituto Superior de Danzas Isabel Taboga

 

L’any 2002 es trasllada a Barcelona, on continua la seva formació professional en diferents espais dedicats a la dansa i la creació contemporània: La Caldera, L’animal a l’Esquena, La Porta, La Poderosa, Bugè, entre d’altres. 

Té com referents formatius: María Muñoz, Pep Ramis, Alexis Eupierre, David Zambrano, Gustavo Lesgart, Fabiana Capriotti, Thomas Hauert, Lisa Nelson, Jeremy Nelson, Mónica Extremiana, Àngels Margarit, Joao Fiadeiro, Lucas Condró, entre d’altres.

 

Experiencia profesional:


Com a Creadora Independent:

  • Durant els anys 2020 al 2022 se submergeix en la recerca, creació i producció del seu últim projecte: R.A.V.E. (Revolutionary Agglomeration for Voluntary Extermination) el qual s'estrena al Mercat dels Flors i gira per l'Argentina en el 2023. D'aquesta recerca sorgeixen en paral·lel altres dos treballs: REVERB al costat del músic Miquel Vic Vilà (2021) i RUGE (2023), totes dues peces per a espais no convencionals.
    A.V.E. obté el premi “Me, Myself & I” al Certamen Coreográfico de Madrid 2021.

 

  • Des de l’any 2012 treballa amb les artistes Anna Rubirola i Mireia de Querol al Col·lectiu Big Bouncers. Reben el Premi Sebastià Gasch, Aplaudiment a la creació emergent per la peça “Big Bounce”. L’any 2018 són nominades als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques  amb la peça “O.V.N.I” com a millor espectacle nacional de dansa. També formaran part del Projecte En Residència durant l'any 2017-2018 i el 2019 tenen la possibilitat de presentar els seus treballs dins el marc de la “Constel·Lació Big Bouncers” al Mercat de les Flors. L’any 2024 el seu darrer treball PLATA rep el Premi de la crítica a Millor Espectacle de carrer; i son nominades com a Millor espectacle de carrer als VII Premis de Teatre Barcelona. (www.bigbouncers.info).

 

  • Des de l’any 2012 forma part del Group LaBolsa (Iris Heitzinger, Anna Rubirola, Mireia de Querol, Natalia Jimenez, Federica Porello, Xavi Moreno i Cecilia Colacrai), amb qui crea l’espectacle “La mesura del desordre”, dirigit per Thomas Hauert, estrenat el juliol 2015 al Festival Grec;  i  “Retrats errants”, estrenat el gener 2021 al Mercat de les Flors. (www.grouplabolsa.com).

 

  • Des de l’any 2014 col·labora amb Joao Lima i Anna Rubirola en la creació de “Morder la Lengua”, dirigida per Joao Lima. Aquesta peça ha comptat amb el suport la Beca Iberescena i rep el Premio Klauss Vianne amb el que circula per cinc capitals de Brasil durant el 2016.

 

  • El 2011 estrena el seu segon solo “La Incorruptible Belleza de la Distancia” que ha comptat amb el suport del Conca, la Cia. Nats Nus, La Caldera, l’Animal a l’esquena i el CCCB, entre altres i s’ha presentat a diferents festivals d’Argentina, Mèxic i Espanya. 

 

  • Entre el 2006 i el 2013 treballa al costat del creador Jorge Albuerne amb l’espectacle de dansa-circ “Gira” i “Último, el baile”. La peça “Gira” va rebre el premi “Section Decouverte” en el Festival de Rue de Ramonville ’06. Ambdues peces han tingut la possibilitat de presentar-se en diversos festivals de dansa i circ com: Fira de Tàrrega (2008 y 2010), Festival La Strada (Bremen, Alemanya, 2009 y 2012), Circada (Sevilla 2012), El Cruce (Rosario, Argentina 2011), Festival Trayectos (Zaragoza, Huesca, Teruel, Valderrobres, Tournefueille 2007-2011), Gauklerfest Thun (Suïssa 2011), Fira de Circ de la Bisbal (2011), FACYL - Festival de las Artes de Castilla y León (Salamanca 2011 i 2012), Festival Dantza Hirian (San Sebastián, Irún, Hendaia i Baiona 2007 i 2008), entre molts altres. 


  • El 2009 crea conjuntament amb  l’artista Joao Costa Lima “Azul como uma laranja”, amb música original de Miguel Marin i la col·laboració del Centre de Creació La Caldera i el Conca. Aquest espectacle ha tingut la possibilitat de participar en festivals com: Festival Grec 2009, Festival de Dansa… o No 2009 i Festivals a la ciutat de Rosario i Córdoba (Argentina), entre d’altres. 

 

  •  Col·labora amb el Festival Mits en diverses edicions, com a jurat per la selecció de peças de video-dansa i com a performer.

  • Grupo República Cênica (Brasil) peça “Post It”. Aquest projecte obté residència a Portugal, Brasil i l’Argentina 2009

 

  • Entre el 2006 i el 2008 codirigeix  el grup de treball “Lila Parra” amb el qual creen: “Tierra sin mal”, guanyadora del segon Premi Coreogràfic de Salt ’06 i “Arrels”, espectacle  seleccionat per a ser estrenat al Espacio DT (Madrid).

 

  • El 2005 crea el seu primer solo “Sola?”  amb el que participa  en festivals i trobades en diverses ciutats d’Espanya, França, Itàlia, Cuba, Mèxic i Argentina.

  • El 2002 crea el seu primer grup de treball a Barcelona, “Viento Sur”, amb qui guanyen en dues ocasions el segon Premi Coreogràfic del Certamen Coreográfico de Madrid amb les obres “Creí que no me veías” (2002) i “Ay de mí” (2003). 

 

 

Com a docente:

 

 

Actualment forma part de l'equip docent del CSD (Conservatori Superior de Dansa) i del CPD (Conservatori Professional de Dansa), en els quals  imparteix classes tècniques, improvisació, composició, didàctica específica de la dansa contemporània, entre altres.
També forma part de l'equip docent de l'Escola Moveo i del projecte SUDANSA. En paral·lel imparteix tallers intensius a diferents espais de Barcelona, rodalies i altres països.

 

Inicia la seva trajectòria com a docent a Rosario (Argentina) on imparteix classes regulars des de l’any 1997 fins al 2001 en diferents espais i escoles de dansa. 

 

A Barcelona ha donat cursos de dansa contemporània i improvisació a La Caldera, L’APDC, La Visiva, Tragant Dansa, Area, Centre Cultural La Bòbila, Centre Cívic La Barceloneta, La Poderosa, La Piconera, Bugé, entre d’altres. També ha impartit entrenaments a companyies com: Lanònima Imperial, Lapsus SL., Tragant-Dansa, Ramón Ollé, o Búbulus. Ha format part de projectes pedagògics i artístics  com: projecte Tot Dansa, SUDANSA, En-Residència, i en diverses ocasions ha estat convidada a treballar en instituts de secundària per a compartir eines d'improvisació i creació tant a l'alumnat com als docents. Ha participat en les sessions de formació per a docents del Mercat dels flors i dels programes de dansa per a famílies i infants del Graner. Ha format part de diferents projectes de vídeo-dansa que desenvolupa l'Associació Cultural Finmatun conjuntament amb el coreògraf Toni Mira en el Centri Penitenciari de Brians durant els anys 2009-2012.


Ha donat cursos intensius també a: La Manufacture (Suïssa), Palerm (Sicília), Toulouse (França), Edimburg (Escòcia), Pamplona, Jerez de la Frontera,  PENCCA I i Soma Lab en Alanís de la Sierra (Sevilla), Espai Evoé de Tarragona, Projecte Atempo a Girona, La Caseta de la Coma d’en Burg, Escola de Dansa de Celrà, Escola Municipal de Dansa de Vila Real, Eix Festival de Cardedeu, Associació de dansa de Sabadell, entre d’altres. a Argentina: Festival El Cruce de Rosario (2009; 2011; 2013; 2017 i 2023); Festival de Danza de San Nicolás (2011 i 2013); Instituto Superior de Danzas Isabel Taboga de Rosario (2009; 2011 i 2013); Escola de Danzas de la ciudad de Neuquén (2009); espai El Ombligo de Jujuy (2013). 

Entre els anys 2008 i 2014, treballa també a diferents ciutats de Mèxic: Festival Avant Garden i espai Tumaka’t de Mérida; espais Colibrí,  Un Teatro i La Cantera en DF; espai Tierra Independiente de Oaxaca; Festival de circ Mermejitas de Mazunte. 

Ha participat al Festival de Dansa de La Habana Vieja de Cuba l’abril del 2013, impartint un taller de tècnica i improvisació per als ballarins professionals participants del Festival. I el 2017 ha participat en la inauguració del Centre Cultural Cinema Olaya de Lima, oferint tallers i creant junts a les participants la peça “Latente en los Cines Olaya” basada en la història del lloc i el seu barri. 

 

Al llarg dels anys, més de 25 anys de docència, ha treballat tant amb gent professional com amb ammateurs, amb gent adulta i amb nens i nenes, adolescents, nadons i famílies, en espais reglats i en escoles privades, en escoles amb persones amb diversitat funcional, nens i nenes cegues per exemple, i amb persones de diverses cultures i interessos. Al llarg dels anys treballar amb i per la dansa té més i més sentit: en un món on els cossos i la imaginació perden espai la dansa és fonamental!

 

Col.laboracions:

 

Intèrpret: 

Com performer, ballarina, assistent i coreògrafa col·labora amb diversos artistes,  s’anomenen aquí només alguns dels projectes: 


  • Lucas Condró / grup de investigació Lxs Escuchantes / 2022-2023

  • Cia. Joan Català/ “5.100 m/s” / Estrena al Festival Grec 2020. Per aquesta peça va ser candidata com millor intèrpret als Premis de la Crítica 2021.


  • Col·lectiu Si los martes fueran viernes / divers  projectes escènics / 2019-2023

  • Cia. Nats Nus (Toni Mira) / “Transforma-t” / Inauguració Tàrrega 2012


  • Cia. Nats Nus (Toni Mira) / “100 anys de la Pedrera”/ Pedrera 2012


  • Sebastián García Ferro Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya /”Orquestra’t” / Auditori de la Música de Barcelona 2012-2013


  • Toni Mira i Associació Finmatun / “Laboratoris de Videodansa a la Presó”/ CP Brians, CaixaForum i La Caldera 2009-2012


  • Olga Tragant/ “Efímeras” (cicle d’improvisacions)/ Tragant Dansa 2004 i 2014

  • Montse Colomé i Santi San Pere/ “Projecte T6, L’enigma”/ Teatre Nacional de Catalunya 2009

  • Cia. Emmanuel Grivet (França)/ “Le Cube” i “Faces”/2009-2013


  • Cia Lapsus Alexis Eupierre /”Vitrinas II” i “Vitrinas III “/ Mercat de Les Flors 2007 i Festival Grec 2008


  • Cia. Nats Nus Nens/ “Brins”/2007.


  • Gabriela Solini (Madrid)/ “Háblame” i “Secretos y besos”/ 2004 – 2005


  • Donna Uchizono (E.E.U.U.) / “The Wayne Brothers”/  2000

 

Assistent de moviment, acompanyament artístic i/o pedagògic:


  • Gerardo Salinas y Junior Mthomben / “What the FOC?!” / Teatre Nacional de Catalunya/ GREC 2024


  • Lourdes Barba / Llums, llums, llums / Sala Becket 2024
  • Carlota Subirós / ”La Plaça del Diamant” / Teatre Nacional de Catalunya i GREC 2023


  • Joao Lima/ “Cavalo do Cao” / 2020- 2023


  • Cia. La Súbita (Laura Alcalá i Emma Riba) / “Silver Ballad” 2020-2021


  • Joao Lima / Projecte artístic educatiu Tot Dansa / 2018


  • Inés Boza / Projecte artístic educatiu Tot Dansa / 2017

  •  Espacio Cultural Cines Olaya (Perú) / Creació:  “Latente en los Cines Olaya” / 2017

  • Cia. Tumakà’t” (Mèxic) / Laboratori de creació “Territori compartit” / 2013 - 2014.


  • Cia. Enfila’t / “Plecs”/ 2010


  • Joao Lima / “O outro do outro”/ 2010

  • Grupo Ficción Físcia (Argentina) des de l’any 2010 fins a l’actualitat

 

Premis  i reconeixements:

 

Col·lectiu Big Bouncers.

- Premi Sebastià Gasch, Aplaudiment a la creació emergent per la peça “Big Bounce”. - Nominades als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques  amb la peça “O.V.N.I” com a millor espectacle nacional de dansa 2018

- PLATA rep el Premi de la crítica a Millor Espectacle de carrer 2024.

- Nominades com a Millor espectacle de carrer per PLATA als VII Premis de Teatre Barcelona 2024.

 

- Premi “Arrel i memòria” amb la peça RUGE al Festival 15m2 – 2023

 

- Va ser candidata com millor intèrpret als Premis de la Crítica 2021 per la peça “5.100 m/s” del director Joan Català.

 

- Obté el premi “Me, Myself & I” al Certamen Coreográfico de Madrid 2021 per la peça R.A.V.E. (Revolutionary Agglomeration for Voluntary Extermination)

 

- La APDC (Associació de professionals de la dansa de Catalunya) li atorga la distinció honorífica – 2020

- Va ser premiada en diverses edicions del Certamen Coreográfico de Madrid – 2002, 2003 i 2004.


Dades de contacte

email

colacraic@institutdelteatre.cat

Continguts relacionats

  • colacrai, Cecilia_2.jpg
  • Colacrai, Cecilia_1.jpg

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x