Logo Institut del Teatre

Núria Plana, nomenada provisionalment directora general de l’Institut del Teatre

Comparteix

31.3.2021

Núria Plana, nova directora general de l'Institut del Teatre

La Diputació de Barcelona ha nomenat Núria Plana directora general de l’Institut del Teatre. Es tracta d’un nomenament per raons d’urgència, de manera transitòria i provisional fins que es resolgui la convocatòria de concurs públic per a la provisió del lloc de treball de director o directora general de la institució. Precisament, les bases del concurs es van publicar simultàniament el 26 de març de 2021 al DOGC i al BOPB, i en els propers dies es preveu la publicació de la convocatòria que establirà el termini per a la presentació de sol·licituds. El nomenament de Núria Plana és efectiu des d’aquest 1 d’abril i fins al 30 de novembre de 2021, podent-se extingir el nomenament un cop s’hagi produït la resolució del concurs de director o directora de l’Institut del Teatre.

Núria Plana, coordinadora acadèmica de l’Institut del Teatre des del curs 2017-18, és ballarina professional i ha exercit de professora de dansa al centre des de 1998, tant al Conservatori Professional de Dansa, com a docent de dansa clàssica, com al Conservatori Superior de Dansa, com a docent de l’especialitat de Pedagogia de la dansa.

El seu nomenament s’ha acordat amb el vist-i-plau dels claustres de les quatre escoles de l’Institut del Teatre: l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD), el Conservatori Superior de Dansa (CSD), el Conservatori Professional de Dansa/Escola Integrada de Dansa i ESO-Batxillerat (CPD) i l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE).

Amb el nomenament temporal de Núria Plana és garanteix el funcionament de la institució durant els mesos de transició fins al nomenament de la nova direcció general.

Pel que fa a l’ESAD, el 18 de març es van fer públiques les bases reguladores de la convocatòria del procés de selecció del director o directora de l’escola. El concurs s’ha convocat amb motiu de la renúncia a la pròrroga del mandat de l’actual equip directiu, el qual continua exercint en funcions fins a la resolució del concurs.

Mesures activades

Al mes d’abril s’engegarà un pla de formació integral en assetjament sexual i abusos de poder adreçat tant a professorat, alumnat com personal d’administració i serveis de l’Institut del Teatre. L’objectiu és oferir una formació específica per tal de prevenir i evitar que es repeteixi qualsevol situació d’abús a les aules. La formació anirà a càrrec d’experts/es en els àmbits corresponents.

D’altra banda, des de l’1 de març està en funcionament el Servei d’Atenció Psicològica, un servei gratuït de suport a les víctimes d’abusos de poder i assetjament sexual a la institució, el qual pot sol·licitar tant l’alumnat, el professorat com el personal d’administració i serveis de l’Institut del Teatre. L’atenció psicològica va a càrrec de dues psicòlogues col·legiades al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, que atenen individualment les persones que ho sol·liciten. L’atenció és presencial i té lloc en les consultes de cada professional, situades a Barcelona.

També a finals de març s’ha activat una Comissió de diàleg, integrada per representants de docents de l’Institut del Teatre, així com per representants de l’alumnat. La comissió es reuneix setmanalment des del 18 de març per afavorir l’intercanvi d’opinions i donar resposta amb la màxima rapidesa a qualsevol necessitat o dificultat que es pugui produir a les aules.

Paral·lelament, la Comissió d’Investigació de l'Assetjament vinculada al «Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere» de l'Institut del Teatre continua estudiant les instàncies rebudes des que es van fer públics casos d’assetjament i abús de poder al diari Ara el 21 de febrer. Amb l’objectiu de donar màxima prioritat i agilitzar la investigació, la Comissió s’ha ampliat i ha passat a estar integrada per set persones en comptes de quatre. A més, compta amb el suport de professionals en l’àmbit de l’assetjament i de recursos humans i serveis jurídics de la Diputació de Barcelona.

La Comissió té previst que en un termini màxim de tres mesos podria emetre un informe vinculant sobre cada instància analitzada. Atenent a la Llei de Protecció de Dades, el número d'instàncies rebudes, així com el seu contingut són confidencials.

Aquells casos que la Comissió consideri que no poden ser tractats dins el Protocol d'assetjament sexual perquè no hi ha indicis en aquest àmbit, es deriven a Recursos Humans de l’Institut del Teatre.

L’Institut del Teatre reitera la més absoluta repulsa als casos d’assetjament sexual i abús de poder a alumnes per part d’alguns docents del centre, així com el suport i solidaritat amb les víctimes que hagin pogut patir aquest tipus de situacions. Alhora, reivindica la bona feina, professionalitat i ètica general de l’equip de tres-centes persones que formen part de l’equip docent de l’Institut del Teatre. 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x