Logo Institut del Teatre

L’Institut del Teatre dona trasllat a la Fiscalia de l’expedient obert a un professor per indicis d’assetjament sexual

Comparteix

23.9.2021

Façana de l'Institut del Teatre

El docent expedientat està apartat de les aules com a mesura cautelar des del mes de març

L’Institut del Teatre ha posat a disposició de la Fiscalia Provincial de Barcelona l’expedient disciplinari obert a un docent de la institució en haver identificat indicis d’assetjament sexual en el seu comportament.

Arran de l’informe elaborat al mes de maig per la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals vinculada al Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere de l’Institut del Teatre (aprovat el juliol de 2018), es va iniciar el corresponent expedient disciplinari a fi de determinar la responsabilitat del docent denunciat. Un cop finalitzada la instrucció per part de Diputació de Barcelona, i donat que s’han confirmat els indicis d’assetjament sexual, s’ha procedit a posar-ho en coneixement del Ministeri Fiscal.

La Comissió va obrir la investigació a partir d’una instància presentada per un alumne, i des d’aquest moment es va apartar el docent de les aules com a mesura cautelar.

En l’escrit, l’Institut del Teatre posa en coneixement de la Fiscalia els fets perquè pugui realitzar les diligències i investigacions que consideri oportunes, i determini si hi ha responsabilitat penal en la conducta del docent.

D’altra banda, l’Institut del Teatre també va determinar a partir de l’informe de la Comissió obrir expedients disciplinaris a dos docents més de la institució, un per conductes inapropiades a l’aula, i l’altre per una falta greu per pràctica docent invasiva.

En el primer cas, s’ha produït la suspensió de l’expedient a causa de la de jubilació del docent. Davant aquest fet, i la impossibilitat per part de l’Institut del Teatre d’aplicar el règim disciplinari administratiu per sancionar persones que no formen part de la plantilla de treballadors, s’està valorant la possibilitat d’emprendre accions per via judicial.

Pel que fa a l’expedient per falta greu per pràctica docent invasiva, s’ha determinat la suspensió de feina i sou del docent per un període de dos mesos i sis dies. La sanció està pendent d’execució a l’espera de la finalització del període d’al·legacions.

Accions de prevenció

L’Institut del Teatre ha posat en marxa aquest curs noves sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder per a l’alumnat i el professorat de la institució. Són sessions periòdiques que s’impartiran de manera permanent a la institució per tal de garantir la sensibilització i conscienciació sobre aquests temes.

D’altres mesures engegades per tal de prevenir l’assetjament i abús de poder són la creació d’un codi ètic i de dossiers de bones pràctiques en dansa i art dramàtic, o la constitució d’un comitè d’ètica permanent. A més, des de l’1 de març hi ha en marxa un servei d’atenció psicològica i s’estan millorant els mecanismes de comunicació i participació entre els diferents col·lectius de la comunitat.

També s’està treballant en l’actualització de la normativa de l’Institut del Teatre i de les seves escoles i el reforç dels canals de participació institucional de l’alumnat.

Totes aquestes accions tenen el propòsit d’evitar que a l’Institut del Teatre es repeteixi en el futur qualsevol tipus d’assetjament o abús de poder.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
mae.it@institutdelteatre.cat

 

Carregant...
x