Logo Institut del Teatre

L’Institut del Teatre dona trasllat a la Fiscalia dels expedients on se citen dotze docents jubilats

Comparteix

21.2.2022

Façana de l'Institut del Teatre

L’Institut del Teatre posa aquesta setmana a disposició de la Fiscalia Provincial de Barcelona els expedients instruïts per la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals en l’àmbit de l’alumnat durant l’any 2021, on es fa referència a dotze docents jubilats. Els noms dels docents apareixen citats en deu instàncies que van ser presentades per alumnes i exalumnes entre febrer i desembre de l’any 2021. La majoria dels fets denunciats fan al·lusió a situacions ocorregudes fa més de 25 anys.

En tractar-se de personal docent que ja no forma part de la plantilla de treballadors de la institució, l’Institut del Teatre no pot investigar els fets, ni aplicar mesures cautelars ni preventives, ni obrir cap expedient sancionador, en cas que fos d’aplicació. Per aquest motiu, i amb la voluntat d’oferir les màximes garanties en el procés per determinar si en els comportaments dels docents jubilats hi ha indicis d’assetjament sexual, conductes abusives o abús de poder, s’ha procedit a posar els expedients en coneixement del Ministeri Fiscal perquè pugui realitzar les diligències i investigacions que consideri oportunes.

L’Institut del Teatre ja va posar a disposició de la Fiscalia Provincial de Barcelona el setembre de 2021 l’expedient disciplinari obert a un docent de la institució en haver identificat indicis d’assetjament sexual en el seu comportament. El docent expedientat està apartat de les aules com a mesura cautelar des del mes de març de l’any passat.

La voluntat de l’Institut del Teatre és promoure un nou paradigma que disposi tots els mecanismes per evitar qualsevol tipus de males praxis i actituds no desitjades en la docència, així com reivindicar la bona feina i professionalitat de la immensa majoria de professorat de la institució.

Revisió del Protocol

La Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals en l’àmbit de l’alumnat ha dut a terme una revisió del Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere, en l‘àmbit de l’alumnat que va ser aprovat l’any 2018, amb l’objectiu d’actualitzar-lo i ampliar el seu àmbit d’actuació.

Entre les propostes de millora hi ha l’ampliació de la perspectiva d’actuació del Protocol per incorporar-hi la protecció explícita contra l’assetjament per raó d’expressió de gènere. També es preveu augmentar l’àmbit d’aplicació temporal del Protocol de manera que la Comissió pugui investigar els fets presentats per alumnes o exalumnes que faci més d’un any que han deixat d’estar vinculats amb la institució, sempre i quan les persones que hagin de ser investigades mantinguin vigent un vincle laboral amb l’Institut del Teatre.

La revisió del Protocol també preveu enfortir el suport emocional i incorporar el suport jurídic, alhora que millorar l’acompanyament a les persones vulnerades. Actualment es treballa en la recollida d’esmenes del text, i properament es procedirà a la seva aprovació definitiva.

 Accions de reparació

L’Institut del Teatre, apel·lant a la responsabilitat com institució docent i pública, està treballant en la reparació de les persones vulnerades per garantir la seguretat, el respecte i la llibertat a les aules. En aquest sentit, en el curs 2021-2022 ha continuat oferint sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder al professorat. Es tracta de sessions periòdiques que la institució ha instaurat com una línia formativa permanent per garantir la sensibilització i conscienciació sobre aquests temes. Des del maig de 2021 s’han fet més d’una vintena d’activitats formatives en les que han participat més de 250 persones, i en els propers tres mesos hi ha programades noves sessions.

Durant el curs s’han dut a terme també diferents iniciatives per reflexionar sobre les dinàmiques de poder i la perspectiva de gènere. Així, les ponències, debats i muntatges escènics de les Jornades Scanner de l’octubre passat es van centrar en el paper transformador de les qüestions de gènere, el cos i les identitats en les arts escèniques.

També entre la setantena d’activitats del FAT (Festival Alternatiu, Acadèmic i Anàrquic de Teatre), coordinat per l’alumnat i el professorat de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) i dut a terme a principis de febrer, es van realitzar diversos tallers per reflexionar sobre les situacions d’abús de poder a les aules.

D’altres mesures en les que s’està treballant és l’actualització de la normativa de l’Institut del Teatre i de les seves escoles, i el reforç dels canals de participació institucional de l’alumnat.

Totes aquestes accions tenen el propòsit d’evitar que a l’Institut del Teatre es repeteixi en el futur qualsevol tipus d’assetjament o abús de poder.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x