3.7.2023
Irene del Carmen García, Ester García Guntín i Maria Magdalena Garzón Torrandell són les tres coreògrafes finalistes de l’edició 2023 del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre. La gala on s’escollirà la proposta guanyadora es durà a terme el 10 de desembre al Mercat de les Flors.
Les tres finalistes d’enguany són graduades del Conservatori Superior de Dansa (CSD) en l’especialitat de Coreografia i Interpretació. Irene García [La Quebrá] presentarà la peça Glòria, Ester Guntín-Vaikonus escenificarà Quiso negro i M. Magdalena Garzón proposa Altars profans.
Irene García [La Quebrá] es defineix com una creadora eclèctica, amant de la sàtira, el melodrama i del que és exagerat. La seva proposta explorarà el concepte de Glòria des de diferents àmbits i perspectives, tan bones com dolentes. Temes com la vanitat, l'aplaudiment i el reconeixement apareixeran constantment.
Quiso negro és una creació escènica que parteix del tarantisme per explorar el fenomen de la catarsi a través del moviment, la música i la imatge en l'engranatge escènic. La peça gira al voltant de la idea de ritual contemporani i pretén explorar fenòmens actuals en què es percep un residu d'un comportament ritual i mític, com ara un funeral, una processó o una rave. A partir de la simbologia de l'aranya i del tarantisme la proposta s’endinsa progressivament en un univers oníric on s'aniran succeint diferents escenes connectades amb fenòmens rituals.
Amb Altars profans, Magdalena Garzón vol recollir i sintetitzar alguns dels principals motors i impulsos creatius que ha anat acumulant al llarg dels anys d’estudis a l’Institut del Teatre i en la pràctica artística. Així, seguint l’interès de l’artista per la creació en dansa a partir de referències conceptuals de la història de l’art, aquesta peça pren cos i es vertebra a partir de l’obra del fotògraf mallorquí Toni Catany, especialment pel que fa a la immortalització dels objectes, bodegons i altres composicions simptomàtiques de l’interès de l’artista per pervertir de formes d’altars.
Les tres propostes compten amb un equip artístic format per graduats de les diverses escoles de l’Institut del Teatre, així com també alumnat del Conservatori Superior de Dansa o exballarins d’IT Dansa.
Els projectes finalistes rebran una ajuda econòmica de 2.500 € cadascun per desenvolupar una coreografia de durada no superior a 15 minuts. Les peces es presentaran en una gala que tindrà lloc el 10 de desembre al Mercat de les Flors en la qual s’escollirà la coreografia guanyadora del Premi de Dansa, la qual rebrà una dotació econòmica de 27.500 € per crear una peça escènica d’una durada no inferior a 45 minuts que es programarà al Festival Grec de Barcelona 2024. D’altra banda, durant la gala també es faran mencions als dos millors intèrprets, i s’elegirà la millor coreografia a consideració del públic, així com el premi del SAT! Sant Andreu Teatre.
Aquesta és la novena edició del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre, un guardó que busca potenciar el treball de joves creadors i intèrprets, oferint-los un ajut econòmic a la producció, així com l’exhibició de la peça guanyadora i de les finalistes en contextos professionals. El premi compta amb la col·laboració del Grec, el Mercat de les Flors, l’Estruch, fàbrica de creació de les arts de Sabadell que ofereix una residència tècnica a la peça guanyadora i el SAT! Sant Andreu Teatre, que atorgarà el Premi SAT! Sant Andreu Teatre a una de les restants coreografies finalistes que no hagin guanyat el Premi. La Caldera de Les Corts i el Centre Cívic Barceloneta també col·laboren amb el premi cedint espais d'assaig per als finalistes.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar