Logo Institut del Teatre

El graduat Jaume Viñas guanya la 3a edició del Premi Teresa Cunillé d’història del teatre català

Comparteix

21.11.2023

Foto dels premiats amb Teresa Cunillé, els representants i jurat del premi

Dilluns 20 de novembre ha tingut lloc al Teatre Romea el lliurament del Premi Teresa Cunillé, un guardó convocat per la Propietat del Teatre Romea amb la col·laboració de l’Institut del Teatre als millors treballs sobre la història del teatre en català. Els actors Martí Alós i Jaume Viñas han estat els guanyadors d’aquesta 3a edició del premi.

El Grec – 76 i l’Assemblea d’actors i directors. Un element de ruptura en l’escena teatral de la Transició barcelonina, de l’actor Martí Alós, ha estat el treball guanyador en l’apartat de millor treball d’investigació sobre la història del teatre en català mentre que El gran Price, de l’actor, músic i graduat de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD)  Jaume Viñas, ha guanyat en la modalitat de dramatúrgia al millor projecte d’adaptació d’un text ja existent o de creació d’un text original inèdit vinculat al rescat del patrimoni històric del teatre català.

El Premi Teresa Cunillé és de caràcter biennal. La modalitat de recerca està dotada amb un premi de de 4.000 euros i la modalitat de dramatúrgia, amb 3.000 euros. El guardó sorgeix d’una iniciativa conjunta de l'actriu Teresa Cunillé i la Propietat del Teatre Romea amb l’objectiu d’incentivar i donar suport al coneixement i la preservació de la història del teatre català.

Cunillé, de 99 anys i l’actriu que ha estrenat més obres a l’escenari del Romea, es mostrava, durant l’acte de lliurament, satisfeta d’un reconeixement que “dona ales a investigadors i nous creadors que somien noves històries”.  

Pel que fa al text de Jaume Viñas, el jurat del premi, representat pel dramaturg i professor de l’ESAD Pere Riera, ha destacat "la gosadia estructural i el sentit lúdic amb què l'autor fa present [...] una Barcelona en construcció, a mitjans del segle passat".

Treballs premiats publicats per l’Institut del Teatre

El treball premiat en la modalitat de recerca serà publicat en edició digital al Reservori digital de l’Institut del Teatre RedIT i podrà optar a ser publicat en edició paper dins de les col·leccions de l’àrea de Publicacions de l'Institut del Teatre, sempre i quan així ho decideixi i determini la comissió de publicacions adscrita.

En el cas de la modalitat de dramatúrgia, l’àrea de Publicacions de l'Institut del Teatre també podrà considerar la publicació digital del text guanyador sempre i quan així ho decideixi i determini la comissió de publicacions competent adscrita a l’àrea.

En aquest sentit, fruit de les col·laboracions passades durant la primera edició (2019) i la segona (2021), l’Institut del Teatre ha publicat els treballs d’Eduard Molner "Baixant de la Font del Gat o La Marieta de l’ull viu, en exemple d’èxit del Paral·lel de la dècada dels vint", “El Paral·lel fent país”, que coedita l’Institut del Teatre amb Arola Editors, i també el treball de Joan Martori “Vuit paròdies del teatre d'Àngel Guimerà”, que es publicarà digitalment dins de la col·lecció “Repertori Teatral Català”.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x