5.2.2024
La instal·lació “S'accepten ofrenes, cants i pregàries” de l’alumnat d’escenografia de l’Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre ha guanyat el Premi Talent Jove en la categoria Context en la 13a edició de Llum Barcelona, el festival de llum de la ciutat que s’ha celebrat del 2 al 4 de febrer al barri de Poblenou de Barcelona.
El jurat ha premiat la instal·lació dins la categoria Context dels Premis Talent Jove, patrocinats per Yamaha, i que reconeixen les millors creacions presentades per les 17 escoles i centres docents de disseny, arquitectura i altres arts de la ciutat participants al Llum BCN 2024.
“S’accepten ofrenes, cants i pregàries” ha estat elaborada pels alumnes d’escenografia Allegra Abril, Hannah Bilsky, Montse Escolano, Sara Farré, Gina Moliné, Marcel Puigví, Zoe Serrano i Maria Ubach, amb la coordinació dels professors d’escenografia Marc Salicrú i Mercè Lucchetti.
La instal·lació parteix de la seva ubicació, la xemeneia de l'antiga fàbrica de Can Framis, per parlar de l’enfrontament entre el passat i el futur. En aquest sentit, la xemeneia, símbol del passat industrial, s’alça enmig d'un paisatge modernitzat on un futur amb pretensions d'innovació va robant cada cop més espai.
En paraules dels seus autors, “S'accepten ofrenes, cants i pregàries” és una senyal d'alerta cap a aquest desenllaç que s'aproxima cada cop més amenaçant, és una crida a la comunitat, un espai ritual que ha de retre homenatge a un passat que encara és present. Una gran foguera que volem desesperadament evitar que deixi de crepitar.
Juntament amb l’ESAD també han estat premiades les instal·lacions “Desiderium” de Master Lighting Design de la UPC en la categoria Atmosfera i “Llum verda!” de l’ESDAPC (Campus Deià) en la categoria Ciutat, mentre que “Loop” de la Universitat Internacional de Catalunya ha rebut una menció especial i finalment s’ha concedit el Premi Yamaha al Talent Jove Creatiu a un grup d’estudiants de cinquè any d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) per la instal·lació “Electric Routes”.
El jurat dels premis d’aquesta edició ha estat integrat per Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Lladó, directora de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull; Parker Heyl, artista participant a Llum BCN 24 i Laia Torrents, de Cabosanroque, participant a Llum BCN 22.
El premi s’ha lliurat el diumenge 4 de febrer a les 12h del matí al Disseny Hub de Barcelona (DHUB).
Aquesta edició del Llum Barcelona ha reunit 40 instal·lacions i ha rebut unes 240.000 visites que han convertit Poblenou en un aparador de totes les tendències en arts lumíniques, consolidant Llum BCN com un dels festivals europeus de referència.
Organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Llum BCN va començar l'any 2012 com una mostra d’instal·lacions lumíniques a Ciutat Vella i va arribar al barri de Poblenou el 2018 convertit en un espai d’experimentació artístic. Es tracta d’un gran laboratori de paisatge nocturn on hi participen tant artistes de trajectòries consolidades en l’àmbit internacional com escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de Barcelona amb l’objectiu d’esdevenir un motor i aparador dels nous camins artístics al voltant de la tecnologia i la llum.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar