21.3.2024
El 21 de març es commemora el Dia Mundial Titellaire, diada decretada l’any 2003 per la Unió Internacional del Titella (UNIMA) amb l’objectiu de posar en valor i promoure l’art del titella en totes les seves vessants. El Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre se suma a la celebració amb un vídeo sobre Estaquirot Teatre, una de les companyies de teatre de titelles catalana més emblemàtica.
Albert Albà (Bertu), Olga Jiménez i Núria Benedicto funden la companyia Estaquirot Teatre a Vilanova i la Geltrú el 1973. Enguany, posen punt i final a la seva trajectòria amb una exposició que explica la seva història i que és, també, un homenatge a la professió del titellaire i a l’evolució del sector els darrers 50 anys. Posteriorment, deixaran el seu fons material i documental al MAE perquè formi part del patrimoni històric de les arts escèniques a Catalunya.
En aquest sentit, la col·lecció de titelles del MAE aplega prop de 650 peces, dividits en titella, marioneta i complements, i abarca des de finals del segle XIX fins al dia d’avui, permetent estudiar l’evolució d’aquest gènere. Destaca una mostra molt important de titella català, on destaquen les peces d’Ezequiel Vigués, conegut com a Didó, considerat un dels titellaires més populars de Catalunya del segon terç del segle XX; les marionetes de Harry Vernon Tozer i els titelles de la família Anglès.
Entre els titelles més antics del MAE, hi ha la col·lecció atribuïda a Juli Pi, i els caps de titella de finals del segle XIX de Sebastià Vergés, companyia en actiu pertanyent a una llarga nissaga de titellaires. La darrera adquisició del museu ha estat una selecció de titelles i escenografies de la companyia Foc Follet i les de Farrés Brothers i Cia.
El fons de titelles del MAE també conserva el fons Joan Baixas-La Claca, companyia de teatre de titelles i teatre amb objectes fundada el 1968 per Joan Baixas i Teresa Calafell, continuadora de la tradició titellaire catalana que enriqueix a partir de la utilització d’un ampli ventall de matèries plàstiques i nous recursos tècnics, evolucionant des del format de titelles més clàssic fins espectacles de caràcter més pròpiament teatral.
La celebració a Catalunya del Dia Mundial Titellaire es durà a terme al Museu Internacional dels Titelles de Catalunya, ubicat a Palau-solità i Plegamans, i que acull la col·lecció privada de Teia Moner, que inclou titelles del món dels segles XVIII al XXI, així com titelles d’una vintena de companyies titellaires catalanes, entre d’altres. El 21 de març han programat tota una sèrie d’activitats obertes al públic que inclouen una exposició, microespectacles a càrrec de companyies titellaires, així com la lectura del manifest del Dia Mundial del Titella 2024, escrit per Inés Pasic, de Bòsnia Hercegovina. La jornada d'enguany està dedicada al clima.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar