Logo Institut del Teatre

Una dotzena de lectures sobre arts escèniques per aquest estiu

Comparteix

25.7.2024

Lectures IT per l'estiu 2024

Amb l’arribada de les vacances és hora d’agafar un bon llibre i relaxar-se llegint. Des de l’Institut del Teatre us recomanem les publicacions que hem editat aquest any relacionades amb les arts escèniques.

Enguany hem iniciat una nova col·laboració amb Galés Edicions. Es tracta de la col·lecció  «Zona d’emergència», que vol reunir textos de dramatúrgia contemporània que són una resposta directa als reptes actuals. Així, aquest mes de juliol s’ha publicat Pols de diamant de Pau Coya mentre que al mes de maig es va estrenar la col·lecció amb Dona i aspirador(a) d’Helena Tornero.

Dins la col·lecció «Repertori Teatral Català» de l’Institut del Teatre, que aplega textos del patrimoni dramàtic català de tots els temps que no es troben fàcilment al circuit comercial, s’han editat tres textos de Maria Aurèlia Capmany; Tu i l'hipòcrita (1959), Vent de garbí i una mica de por (1968) i Dones, flors i pitança (1968), El ventríloc: tragèdia en tres actes i tres quadres de Joan Brossa, Lucrècia o Roma Libre, de Joan Ramis i Ramis. Tamé han sortit a la llum Tres textos de Màrius Gifreda, un dels dramaturgs catalans més oblidats, que inclou L'anònim blau (1931), L'assasinat d'un barret fort (1932?) i Somni celestial (1948-1957), i La vesita de Joan Ferrandis d'Herèdia, l’única peça teatral del poeta valencià del segle XVI.

D'altra banda, hem publicat en versió impresa, amb possibilitat d'impressió a demanda, el text clàssic d’Eurípides Les bacants, l’última tragèdia d’aquest autor grec, amb traducció de Joan Casas. I dins de la col·lecció «Converses», que té per objectiu posar en relleu i deixar constància del llegat pedagògic i la trajectòria professional de reconeguts artistes i mestres que han fet classes a les aules de l’Institut del Teatre, s’han editat dos nous volums, un dedicat a l’escriptor, professor i Doctor en Arts Escèniques Joan Coca i l’altre, a l’actriu, directora artística i professora Mercè Managuerra.

Una altra col·lecció que ha incorporat un nou volum aquest 2024 és Dramaticles, editada conjuntament amb l’editorial Comanegra. Enguany s’ha publicat Travy de Pau Matas i Oriol Pla.

En l’apartat de coedicions, el director, escenògraf teatral i professor de l’ESAD Ramon Simó ha publicat L’art de l’escenificació. Cartes sobre la creació teatral, un text editat per l’Institut del Teatre i Angle editorial.

Pagès editors ha editat, amb el patrocini de l'Institut del Teatre, Del llapis a l’escenari, un volum dedicat a la trajectòria d'un dels grans titellaires del país, Joan-Andreu Vallvé, que repassa la producció de cada projecte que ha dut a terme: des de la idea inicial, plasmada en un dibuix o esbós, fins a la materialització del titella i de l’escena.

Finalment, ha sortit publicat el segon volum de Teatre maleït de Tennessee Williams, publicat per Prometeu Edicions amb el patrocini de l’Institut del Teatre, una edició bilingüe anglès – català, amb pròleg de Xavier Albertí i traducció del dramaturg i professor de l’ESAD Marc Rosich, que inclou els textos De sobte el darrer estiu i Vieux Carré.

Tots els llibres els podeu trobar a la llibreria de la Diputació de Barcelona, a les pàgines web de les editorials, a la biblioteca del Museu de les Arts Escèniques (MAE) i a les llibreries.

Bona lectura, i bones vacances!


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x