Logo Institut del Teatre

Tres projectes d’arts escèniques aplicades a la comunitat, actius tot i el confinament

Comparteix

23.4.2020

Desenfocats, un dels projectes d'arts escèniques becat per l'Institut del Teatre

El confinament per fer front a la pandèmia de la COVID-19 ha provocat l’aturada de molts projectes. Però les ganes de seguir endavant, i els avantatges de la tecnologia, han fet possible que diverses propostes d’arts escèniques aplicades als àmbits de la comunitat i la salut vinculades a l’Institut del Teatre i al seu Observatori de les Arts Escèniques Aplicades (OAEA), segueixin endavant, malgrat el confinament.

Es tracta de tres projectes molt diferents adreçats a tres col·lectius molt específics. D’una banda, el projecte Desenfocats, adreçat a un grup d’adolescents del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac; d’altra banda, l’experiència Ballant amb l’Alzheimer, adreçada a les persones usuàries del centre de dia de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFAB) i, per últim, la iniciativa Les veus del mar, adreçada a persones migrades.

Joves, gent gran i persones migrades

Desenfocats va néixer amb l’objectiu de treballar aspectes com la identitat, l’autoestima i l’auto-coneixement entre adolescents a través de la creació col·lectiva d’una peça escènica. Es tracta d’un dels projectes guanyadors de les beques d’arts escèniques aplicades de l’Institut del Teatre 2019, el qual es va posar en marxa l’octubre de 2019 amb un grup de nois i noies del barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac. Després d’un primer període de treball físic intens i de relació molt propera a l’Espai Cultural Kursaal de Montcada i Reixac, ara les directores del projecte, Raquel Cros i Anna Collado, titulades del Postgrau d’Arts Escèniques i Acció Social de l’Institut del Teatre, mantenen les sessions setmanals amb els joves a través de videotrucades. Cada dijous es retroben virtualment, i durant les xerrades, els joves expliquen com se senten i expressen les seves inquietuds, a més de fer exercicis plegats.

La segona experiència, Ballant amb l'Alzheimer, manté vigent l’objectiu d’animar les persones afectades per aquesta malaltia a través de la dansa, en tant que mitjà per contribuir al seu bon estat emocional. La iniciativa va néixer el 2015 en el marc de l'assignatura de Psicologia del desenvolupament, impartida al Conservatori Superior de Dansa de l'Institut del Teatre, per la professora Susana Pérez. Actualment, els avis i àvies poden continuar ballant, ja que la tecnologia permet seguir amb les seves classes de dansa i moviment. 

Per últim, Les veus del mar, projecte guanyador d'una de les beques d'arts escèniques aplicades de l'Institut del Teatre 2019 i consistent en la creació d'una peça escènica amb persones migrades, també segueix en actiu. Tot i el confinament i l'evident impossibilitat de trobar-se físicament, el grup segueix en contacte amb la directora del projecte, Carolina Llacher, que mitjançant correus i videotrucades està definint la dramatúrgia de la peça.


Continguts relacionats

  • Ballant amb l'Alzheimer, projecte adreçat a les persones malaltes d'alzheimer

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x