Logo Institut del Teatre

El Museu d’Arts Escèniques incorpora nous fons bibliogràfics i dóna accés en línia a part del seu fons

Comparteix

11.5.2020

Figurí de Isidre Prunés per Anselmo B (o la desmedida pasión por los alféizares)

El Museu d’Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre ha incorporat durant els mesos d’abril i maig quatre nous fons bibliogràfics. Es tracta del fons de l’escenògraf i figurinista de teatre, òpera i cinema Isidre Prunés, el fons de la soprano Ángeles Gulín, el fons del col·leccionista dins de l’àmbit operístic Santi Vela, i el fons de l’antic Teatre Regina.

Prunés (1948-2014), va ser deixeble de Fabià Puigserver, membre fundador de l’Associació d’Escenògrafs de Catalunya i professor de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD). La seva activitat professional es va iniciar l’any 1975 juntament amb l’escenògrafa Montserrat Amenós, amb qui va treballar fins al 1995 per la companyia Dagoll Dagom. Posteriorment va continuar en solitari fins al 2014. Va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Escenografia, Premis Max per Els Pirates i Mar i Cel, Premi Goya al millor vestuari per la pel·lícula El nen de la lluna d’Agustí Villaronga i Premi de Cinema de la Generalitat per Daniya. A més, va dissenyar el vestuari per a obres teatrals, així com espectacles televisius.

El Fons Isidre Prunés, disponible a la web del MAE des del 30 d’abril, conté una gran col·lecció de figurins, alguns esbossos escenogràfics, i dibuixos, així com un conjunt de fotografies dels espectacles on va col.laborar. Hi ha una gran quantitat de fotocòpies amb imatges en les quals es va inspirar a l´hora de fer els vestuaris. També trobem informació laboral i professional, a més de documents sobre els diferents premis que va rebre.

Ángeles Gulín (1939-2002) va ser una destacada soprano espanyola. Formada al Conservatori de Montevideo, va debutar l’any 1967 a Düsseldorf cantant El sombrero de tres picos. El gran reconeixement el va aconseguir l’any 1968 a La Fenice de Venècia amb Il CorsaroLa WallyNabuccoFernand Cortez i Manon Lescaut. A partir d’aquest moment va acturar a diversos teatres d’arreu del món. L’any 2019 la seva filla i també soprano, Ángeles Blancas, va fer donació del fons personal al MAE.

El Fons Ángeles Gulín, consultable des del 4 de maig a la web, està format principalment per programes de mà i fotografies que formen part de la seva activitat escènica com a soprano. En menor mesura trobem documentació relacionada amb la seva activitat personal i familiar, com són fotografies o correspondència. Tot plegat ens aporta una àmplia visió de la seva trajectòria professional.

Santiago Vela (1943) és un apassionat del món de la lírica des dels 14 anys i ha esdevingut un reconegut estudiós i col·leccionista del món de l’òpera. El 2019 va fer donació de part de la seva col·lecció particular al MAE i des d’aquesta setmana ja es pot consultar a la web. 

La Col·lecció Santiago Vela està formada majoritàriament per fotografies de cantants d’òpera signades o dedicades, programes de mà i la correspondència que va mantenir amb diverses personalitats operístiques, com per exemple Renata Tebaldi, Fiorenza Cossotto o Caterina Mancini, entre d’altres. En menor mesura trobem cartells, alguns llibres dedicats i retalls de premsa. Tot plegat és d’un gran interès tant per aficionats com per estudiosos del món de l’òpera.

El darrer fons que s’ha incorporat a la web del MAE és el del Teatre Regina, la sala d’espectacles del carrer Sèneca, 22 de Barcelona inaugurada l’any 1980 sota la gerència de Joan Maria Gual i la gestió cooperativa de la companyia de teatre independent Grup A-71, la qual va estar oberta fins l’any 1988, quan va passar a ser el Jove Teatre Regina.

El Fons del Teatre Regina està format principalment per la documentació de les diverses obres que va dur a terme; cent onze espectacles entre els quals trobem Manicomic del Tricicle, Carles Santos o Air Mail de Rocamora, entre d’altres. El fons es completa amb retalls de premsa, programes de mà, fotografies dels espectacles i, en menor mesura, cartells.

Cultura a l’abast de tothom

Aquests dies de confinament el MAE està donant accés en línia a part del seu fons bibliogràfic i audiovisual per tal que totes les persones en puguin gaudir des de casa.

Així, ara es pot accedir a la Col·lecció digital Biblioescènic, formada per 244 llibres, manuscrits i mecanoscrits que estan lliure de drets. Des del catàleg de Biblioescènic també es pot accedir als 113 llibres disponibles al Reservori Digital de l’Institut del Teatre (RedIT) i els 18 llibres digitals disponibles a la Base de Dades de Dramatúrgia Catalana Contemporània (DDC). Podeu accedir des del catàleg Biblioescènic a tots els recursos en aquest enllaç

D’altra banda, el MAE també posa a disposició dels usuaris l’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques, el dipòsit digital que recull la producció audiovisual de l’Institut del Teatre i arxius de teatres i/o companyies i fons que formen part del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x