Logo Institut del Teatre

L’Institut del Teatre obrirà expedients disciplinaris a tres docents

Comparteix

19.5.2021

Façana de l'Institut del Teatre

La Comissió de Prevenció i Investigació d’Assetjaments Sexuals ha lliurat a la institució un informe de conclusions de la investigació realitzada després d’haver estudiat les deu instàncies presentades per diversos alumnes i exalumnes

L’Institut del Teatre obrirà expedients disciplinaris a tres docents de la institució: un per indicis d’assetjament sexual i dos per conductes inapropiades a l’aula. Aquesta decisió es pren després d’haver rebut l’informe amb el resultat de les investigacions realitzades per la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjaments Sexuals vinculada al Protocol per a la prevenció, detecció i actuació de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual i/o identitat de gènere de l’Institut del Teatre (aprovat el juliol de 2018), sobre les deu instàncies presentades per alumnes i exalumnes entre el 22 de febrer i el 14 de maig de 2021. Les deu instàncies rebudes a la Comissió fan referència a cinc professors/es que actualment estan en plantilla al centre, així com a vuit professors/es jubilats.

El Protocol defineix “assetjament sexual” com un comportament verbal o físic de naturalesa sexual que tingui propòsit o produeixi l’efecte d’atemptar contra la dignitat de la persona, amb particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu.

La Comissió, que per definició només pot investigar possibles casos d’assetjament sexual presentats per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats amb l’Institut del Teatre, ha centrat la investigació en els fets que fan referència a dos professors, i ha determinat indicis d’assetjament sexual en un d’aquests.

En relació a la investigació que ha permès identificar indicis d’assetjament sexual en el comportament d’un professor, l’Institut del Teatre obrirà un expedient disciplinari a aquest docent, al qual amb la màxima celeritat se li establirà la sanció que pertoqui que, en funció de la gravetat dels fets, podria arribar a comportar l’acomiadament del professor de la institució. Aquests fets es posaran en coneixement del Ministeri Fiscal.

Sobre la segona investigació, la Comissió ha conclòs que no hi ha indicis d’assetjament sexual en els fets descrits, tot i considerar que les conductes del professor al qual es fa referència han estat inapropiades a l’aula. En conseqüència s’obrirà un expedient disciplinari i es determinarà la sanció que correspongui.

El tercer expedient disciplinari s’ha obert a un docent per una falta no lleu per pràctica docent invasiva.

Pel que fa a les instàncies que fan referència als vuit docents jubilats, l’Institut del Teatre analitzarà la informació per valorar si és possible prendre accions per via judicial. L’Institut oferirà acompanyament i suport psicològic a les persones afectades que optin per presentar una demanda per aquesta via.

L’Institut del Teatre manté les mesures cautelars que va aplicar des de l’inici de les investigacions a aquests tres docents, els quals continuaran desenvolupant treballs vinculats al seu lloc de treball, però apartats de les aules, fins que es resolguin els seus expedients.

Accions de prevenció

La Comissió ha emès també una proposta d’accions de prevenció de l’assetjament sexual que inclou una quinzena de mesures, com ara la creació d’un grup de treball per a la reparació de les possibles víctimes, l’actualització de la normativa de l’Institut del Teatre i de les seves escoles i el reforç dels canals de participació institucional de l’alumnat.

Algunes de les mesures proposades ja s’estan aplicant o estan en procés d’elaboració. Així, hi ha en marxa un servei d’atenció psicològica, la creació d’un codi ètic, dossiers de bones pràctiques en dansa i art dramàtic, i la constitució d’un comitè d’ètica permanent. Alhora, a finals de maig, s’inicien sessions formatives en assetjament i abús de poder adreçades a professorat, alumnat i personal de l’Institut del Teatre. També s’estan millorant els mecanismes de comunicació i participació entre els diferents col·lectius de la comunitat. Totes aquestes accions tenen el propòsit d’evitar que a l’Institut del Teatre es repeteixi en el futur qualsevol tipus d’assetjament o abús de poder.

Des de l’Institut del Teatre, també es vol liderar la creació d’un marc de bones pràctiques en el sector de les arts escèniques amb la implicació tant d’entitats professionals com d’institucions de l’àmbit. Lamentablement aquesta no és una xacra circumscrita només a l'Institut del Teatre. S’han donat comportaments similars en altres institucions de les arts escèniques. Per aquest motiu cal construir entre tots, docents i professionals, un nou paradigma que disposi de mecanismes per evitar qualsevol tipus de males praxis i actituds no desitjades en la docència. En aquesta lluita la comunitat de l’Institut del Teatre no escatimarà per erradicar els abusos de les aules i els escenaris.

L’Institut del Teatre també vol reivindicar la bona feina i professionalitat de la immensa majoria de professorat de la institució.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x