Logo Institut del Teatre

Proclamats els finalistes del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2024

Comparteix

18.7.2024

Creadors dels quatre projectes finalistes que competiran pel Premi de Dansa 2024 de l'Institut del Teatre

El Jurat del Premi de Dansa 2024 de l’Institut del Teatre ha seleccionat els projectes finalistes que optaran a guanyar el guardó que es concedirà a finals d’any en el marc d’una gala al Mercat de les Flors. Els projectes finalistes són: Col·lapse, de Lucía García; Vermilion, de Recuerdo Número 7 (Enrique López i Javier Ara); Inferus, de Gisela Riba i Wanderlust, de Rocío Suárez.

Lucía García és graduada en Coreografia i interpretació pel Conservatori Superior de Dansa (CSD). Col·lapse és el projecte que va crear a partir de preguntar-se sobre el comportament del cos en situacions límit. Amb aquesta peça busca representar un cos deformat per les forces externes, un cos que intenta arribar a tota arreu però que podria trencar-se perquè la seva forma i matèria el condicionen. A Col·lapse hi participen també les graduades del CSD Sílvia Batet, Mar Garcia, Rebeca Barroso i Raquel Romero, a més de l’alumna María Cerezo.

Sota el nom de Recuerdo Número 7 hi ha Enrique López i Javier Ara, ambdós graduats de l’Institut del Teatre. En concret, Enrique López és graduat en Dansa Contemporània pel Conservatori Professional de Dansa (CPD) i exballarí d’IT Dansa en el període 2015-2017, mentre que Javier Ara és graduat en Coreografia i interpretació pel Conservatori Superior de Dansa (CSD) i exballarí d’IT Dansa en la mateixa promoció. Des del 2021 tots dos fan les seves pròpies creacions sota el nom de Recuerdo Número 7. De fet, tots dos ja van ser finalistes del Premi de Dansa 2021 per Me parece que sufro lo que en mi profesión llaman nostàlgia.

La peça que presenten en aquesta ocasió és Vermilion, una proposta íntima, quasi privada, que confronta temes essencials com el cos, la història personal, el passat i el poder de les imatges. Formen part de l’equip de l’Enrique i el Javier dues ballarines que també han passat per IT Dansa com són Queralt Ferran i Natalia Garcia, així com la graduada de l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) Naomi Monjaraz.

D’altra banda, Gisela Riba, graduada en Dansa Clàssica al CPD i en Coreografia i Interpretació al CSD presenta amb Inferus una creació escènica que parteix de l’imaginari cinètic i acústic evocat per Dante Alighieri a l’Infern. La peça de Riba transita per diferents imaginaris de l’art occidental i s’articula en tres parts que remeten a la història de la vida: un ecosistema primigeni on els éssers tenen mecàniques i dinàmiques no humanes; l’adveniment d’allò simbòlic i mític, i per últim, una humanitat residual l’únic consol de la qual davant la mort és la compassió dels seus éssers estimats. 

En l’equip d’Inferus hi participen també les graduades del CSD Paula Arrieta, Laura Morán, Uxía Pérez, María Gómez i Mariana Fragoso, així com els graduats d’Escenografia de l’ESAD Quim Algora i Lola Belles.

Un altra de les finalistes és Rocío Suárez, graduada en Coreografia i interpretació pel CSD, qui presenta Wanderlust, una oda dansada al romanticisme que es configura sota els termes d'una partida de videojoc. Es tracta d’una creació escènica que pretén codificar la dansa i el món gamer per a exaltar en present la nostàlgia que se sent pel temps perdut, aquell que no és viscut plenament o  que no és tocat al màxim mentre es balla, es travessa o es viatja per ell.

En l’equip de Wanderlust hi participen també altres persones formades a l’Institut del Teatre com són les graduades del CSD Judit Amengual, Edurne Salas, Júlia Pradas i Marina Ares; el graduat del CSD Guillem Jiménez, així com l’alumna del CSD Carlota Malo, i l’alumna de l’ESTAE Stefano de Lucca.

Desena edició

Les peces finalistes es presentaran el 24 de novembre en una gala al Mercat de les Flors de Barcelona, on el jurat seleccionarà la proposta guanyadora, la qual rebrà una aportació de 27.500 € que s'hauran de destinar a crear una peça escènica d’una durada no inferior a 45 minuts, la qual es programarà a l’edició del Grec Festival de Barcelona 2025.

Aquesta és la desena edició del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre, un guardó que busca potenciar el treball de joves creadors i intèrprets, oferint-los un ajut econòmic a la producció, així com l’exhibició de la peça guanyadora i de les finalistes en contextos professionals.

El Premi de Dansa de l’Institut del Teatre està organitzat amb la col·laboració del Grec Festival BarcelonaMercat de les FlorsGranerSAT! Sant Andreu TeatreLa Caldera Les Corts, el Centre Cívic Barceloneta i L'Estruch


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x