Logo Institut del Teatre

La inauguració oficial del curs 2024-2025 marca el tret de sortida dels 25 anys de l’ESTAE

Comparteix

14.10.2024

Aleix Soler, director de l'ESTAE, conversa amb Chris Van Goethem, investigador i docent en tècnica teatral

El Teatre Ovidi Montllor s’ha omplert aquest dilluns 14 d’octubre de gom a gom amb estudiants, docents i altres membres de la comunitat educativa de l’Institut del Teatre per celebrar oficialment l’inici del curs escolar 2024-2025. Enguany la lliçó inaugural s’ha centrat en els oficis tècnics, coincidint amb la commemoració dels 25 anys de l’Escola Superior de Tècniques de les Arts de l’Espectacle (ESTAE) que se celebrarà amb diferents activitats al llarg d’aquest nou any acadèmic.

La directora general de l’Institut del Teatre, Núria Plana, ha obert l’acte donant la benvinguda a tots els assistents i subratllant que els estudis que s’imparteixen a la institució permeten exercir uns “oficis excepcionals que requereixen d’una disciplina excepcional” per assolir “la grandesa en les interpretacions i creacions”. En el que ha estat el seu primer acte públic des de la presa de possessió del càrrec a inicis de setembre, Núria Plana, ha destacat també que el curs s’ha iniciat amb dos grans fites aconseguides: la signatura del conveni per l’adscripció a la Universitat de Barcelona dels estudis superiors d’art dramàtic i dansa, així com l’atorgament de la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu a IT Dansa. Alhora, la directora també ha tingut paraules d’agraïment per a la feina de les persones que fan tasques tècniques i que “estan darrera l’escenari perquè tot estigui a punt per quan comenci l’espectacle”, en al·lusió als 25 anys de l’ESTAE que se celebren aquest curs.

D’altra banda, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha lloat el paper de l’Institut del Teatre en tant que “referent a casa nostra i també a fora com a promotor de la cultura en l’àmbit de les arts escèniques”. La presidenta ha destacat el gran valor del capital humà de la institució, assegurant que l’Institut del Teatre és “una gran família” i ha convidat la comunitat que el conforma a “continuar treballant per generar talent i expertesa artística al nostre país”.

Tot seguit, l'investigador i docent especialitzat en tècnica teatral, Chris Van Goethem, ha impartit la lliçó «Passat, present i futur: una nova mirada als oficis tècnics de l’espectacle en viu». Acompanyat pel director de l’ESTAE, Aleix Soler, han mantingut una conversa sobre l’evolució dels oficis tècnics de l’espectacle al llarg de la història, la seva relació implícita amb el fet artístic i l’impacte dels canvis tecnològics. En aquest sentit, Van Goethem, ha assegurat que “la gent té la percepció errònia que els tècnics de l’espectacle són persones que només manipulen botons”, quan realment “juguen amb la percepció del públic”, i perquè un espectacle funcioni resulta clau que “tècnics i artistes de l’escena vagin tots a una”. D’aquí que Van Goethem hagi subratllat la importància de la formació conjunta entre tècnics i intèrprets: “És clau que aprenguin els llenguatges respectius perquè sàpiguen com comunicar-se el que necessiten”.

25 anys d’una formació altament especialitzada

Els estudis tècnics de l’Institut del Teatre s’imparteixen a l’ESTAE des de 1999. L'escola està ubicada al Centre del Vallès, a Terrassa, i atorga una titulació pròpia de l'Institut del Teatre i la Fundació Politècnica de Catalunya, amb un format i durada corresponent a estudis de formació professional de grau superior. Ofereix una formació altament qualificada en les arts escèniques i l’espectacle en viu en tres especialitats: Maquinària escènica, So i Luminotècnia.

En acabar els estudis, de dos anys de durada, els alumnes poden treballar com a tècnics en teatre, dansa, concerts, òpera, publicitat, convencions d’empresa i en la realització d’actes públics en general.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x