30.9.2020
Des del dimecres 30 de setembre al 2 d’octubre, una trentena de graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) participen al càsting organitzat per a poder formar part del projecte pedagògic d’IT Teatre del 2020. D’aquest procés d’audicions, s’escolliran un màxim de 12 graduats per a dur a terme el projecte d’enguany, que culminarà amb un espectacle al Teatre Lliure dirigit per Marta Pazos el mes de febrer.
La convocatòria per inscriure’s es va obrir al mes de juny i s’han presentat una trentena de graduats de les especialitats d’interpretació i direcció dramatúrgia de les darrers promocions. Enguany, s’ha establert un acord de coproducció amb el Teatre Lliure per a les dues properes edicions (20-21 i 21-22) amb l'objectiu que els espectacles creats dins del projecte tinguin una contractació i exhibició professional. Així, l’edició 2020 s'estrenarà al Teatre Lliure de Gràcia el proper mes de febrer.
Per aquesta primera col·laboració amb el Teatre Lliure s’havia ofert la direcció del projecte a la directora romanesa Gianina Cărbunariu, però per qüestions de salut i de mobilitat, donada la situació del COVID-19, s’ha vist obligada a renunciar a la seva participació.
Un cop coneguda aquesta situació, de seguida es va acordar amb el Teatre Lliure oferir la direcció del projecte IT Teatre 2020 a la directora i escenògrafa Marta Pazos, una de les creadores més efervescents de l'avantguarda escènica espanyola.
Directora d'escena, dramaturga, escenògrafa, figurinista i intèrpret, Marta Pazos és la directora artística de la companyia Voadora on hi desenvolupa un llenguatge propi basat en la plàstica, la música, la hibridació de disciplines i la investigació escènica constant.
Pazos ha dirigit teatre i òpera per a entitats com el Centre Dramàtic Nacional, Teatre Reial, Teatro Español, Teatre Lliure, Centro Dramàtic Galego o MA Scène Nationale de França. Entre les seves posades en escena destaquen l'estrena mundial de l'exitosa òpera Je suis narcissiste, finalista als International Opera Awards 2020; les versions de les obres de Shakespeare Somni d'una nit d'estiu o La tempesta; Tokio3, una revisió de la Divina Comèdia de Dante Alighieri amb la qual ha estat finalista a el millor espectacle revelació dels Premis MAX. També ha rebut el Premi d'Honor al mèrit en les arts escèniques de la MIT Ribadavia i altres guardons com a directora d'escena i escenògrafa.
El projecte IT Teatre neix el curs acadèmic 2016-2017 IT Teatre com un projecte innovador i de recerca, relacionat amb les tècniques i les estètiques més contemporànies que permet als graduats i a les graduades un apropament pedagògic i professional a la realitat actual del sector.
Les persones que integren l'equip artístic se seleccionen cada temporada amb una audició (prèvia inscripció) i reben un suport a mode de beca durant els mesos que duri el procés de creació. Aquest període d'aprenentatge i treball, culmina amb l'estrena i representació d'una peça escènica en un espai d’exhibició públic o privat del circuit professional.
La primera producció del projecte es va fer en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Carles Santos i Jordi Oriol van dirigir ESQUERDES PARRACS ENDERROCS , un homenatge a Brossa que es va representar el maig del 2017 a la Sala Tallers del TNC i posteriorment als teatres de de Terrassa (Teatre Alegria) i de Vic (Sala Laboratori) de l’Institut del Teatre.
A l’edició 2018 els graduats seleccionats van participar en un procés de creació dirigit pel reconegut director i investigador teatral belga Chokri Ben Chikha, creador contemporani que desenvolupa la seva activitat en diversos teatres nacionals belgues, director de la companyia Action Zoo Humain i professor de la Royal Academy of Fine Arts (KASK) de la School of Arts of University College Ghent. L’espectacle resultant d’aquest procés creatiu, AMNÈ(I)S(T)IA, es va poder veure al novembre a la Sala Beckett, al Festival Temporada Alta 2018 i, posteriorment, als teatres de les seus de Vic i Terrassa de l’Institut del Teatre. També es va dur a terme una petita gira a les ciutats belgues de Rotterdam i Gent durant el mes de març de 2019, on va ser rebuda amb gran èxit pel públic.
La tercera edició, el 2019, va comptar amb la complicitat del dramaturg Roger Bernat i el seu equip FFF, format per Roberto Fratini (dramaturg), Txalo Toloza (assistent de direcció i director tècnic), Cristóbal Saavedra (creació sonora), Anna Rovira (creació llum), Marie-Klara Gonzàlez (grafisme) i Helena Fabrés Fraylich (coordinació). L’espectacle resultant, FLAM, es va poder veure al CCCB dins del GREC, Festival de Barcelona als teatres de les seus de Vic i Terrassa de l’Institut del Teatre i posteriorment també es va representar al Teatre Lliure de Gràcia del 21 al 24 de novembre i a València.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar