Logo Institut del Teatre

IT Acció Social i Comunitària. 4a Comunitat d'Aprenentatge: Drets culturals, diversitat d'expressions artístiques i culturals, participació i art-activismes.

Comparteix

7.11.2024

CARTELL A3_ Aula oberta_sessio 4.png

Quarta sessió de la Comunitat d'Aprenentage que organitza IT Acció Social i Comunitària amb el títol «Drets culturals, diversitat d'expressions artístiques i culturals, participació i art-activismes».

Programa

De 9.30 a 11.30 h

Exposició del marc teòric que defineix els Drets Culturals i la diversitat d’expressions artístiques i culturals. De què parlem quan parlem de Drets Culturals?

  •  Gemma Carbó,  directora del Museu Terra-Fundació Carulla. PhD en Polítiques Culturals, experta en les relacions entre educació i cultura, presidenta de CONARTE.
  • Aida Sánchez de Serdiodoctora en Belles Arts. Professora de la UOC. Investigadora i educadora en els àmbits de les pràctiques artístiques col·laboratives, la cultura visual, la pedagogia i recerca qualitativa.
  • Ángela Aparicio, mànager musical i cultural i co-redactora de l’informe final sobre “música i pluralitat” a Catalunya. Fòrum realitzat al novembre de 2023 a Barcelona.
  • Lucía Piedra, M. A. en Estudis Culturals i Literatura Comparada (UAB) i Museologia (PEI 14-15). Investigadora, artista-comissària independent, docent a la UOC i en el Metáfora Arts Center a l’àrea de Teoria Crítica, Pensament Post-colonial - De-colonial.


Moderació:
Daniel Granados, músic i investigador cultural, actualment és Delegat de Drets Culturals a la Diputació de Barcelona.

De 11.30 a 12 h. Pausa cafè

De 12 a 14.15 h.

Experiències en primera persona de professionals de l'acció educativa, social i/o comunitària que impulsen programes i projectes que introdueixen el dret a la creació i a l’expressió cultural diversa a diferents contextos i amb diferents col·lectius. 

  • Paqui Perona, mediadora i coordinadora dels projectes d'intervenció social amb dones gitanes de la Fundació Surt al barri de La Mina, fundadora de l’Associació Veus Gitanes, organització dedicada a treballar pel reconeixement de la cultura gitana amb perspectiva de gènere.
  • Karina Fulladosa, doctora en psicologia social per la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora social i activista a Sindillar/Sindihogar.
  • Maria Ferrer, directora artística del projecte Moving! en col.laboració amb el Pla d'acollida Poble-sec x Tothom de la Coordinadora d'entitats del Poble-sec.
  • Mariona Naudin, actriu i creadora. Directora artística del projecte La Liminal, Aula Oberta d'Arts Escèniques per al personal de l'Institut del Teatre.


Moderació
: Marta Galán Sala, docent a ESAD/IT i responsable d'IT Acció Social i Comunitària.

De 14.15 a 15.30 h

DINAR

De 15.30 a 18.30 h.

Taula sobre art-activisme dissenyada en col·laboració amb el Departament d’Arts Visuals i Disseny - Secció Art i Cultura Visual de la Facultat de Belles Arts (Universitat de Barcelona).

  •  Diego Marchante,“Genderhacker”. Artista transmedia i activista transfeminista. Doctor en Belles Arts, professor d’Audiovisuals i Estudis de gènere a la Facultat de Belles Arts.
  • Leónidas Martín, artista visual i impulsor del Colectivo Enmedio. Doctor, professor al Departament d’Arts Visuals i Disseny.
  • Silvia Albert Sopale, actriu, dramaturga i art-activista. Impulsora de l’Espai Periferia Cimarronas i associada al col·lectiu Tinta Negra.
  • Javier Rodrigo, art-activista i investigador, impulsor gestió comunitària Arnau Itinerant, projecte Transductors, programa de mediació BornLab al CCBorn, entre d'altres.


Moderació
: per concretar.

Intervenció performativa dels Drags Kings Ken Pollet i Capitano Barbaconyo.

 Les incripicions es fan mitjançant formulari

 La jornada es recollirà mitjançant una relatoria a càrrec de, Sílvia García Márquez, educadora social, gestora cultural i didacta en Programació Neurolingüística.

ACTIVITATS PARAL·LELES: Assaigs Oberts i Màster Class

Inscripcions a acciosocial@institutdelteatre.cat indicant el taller (o tallers) en els quals voldries participar.  Màxim 20 places per ordre d'inscripció i rebreu la conformació.

5, 6 i 7 de novembre

Dimarts 05/11 de 15.30 a 17.30 h. (AULA S4.S4)

Assaig obert de l'Aula Oberta d'Arts Escèniques La Liminal de l'IT a alumnat i personal docent de l’ESAD i el CSD.

L'Aula Oberta d'Arts Escèniques La Liminal és un projecte de creació escènica adreçat al conjunt de les treballadores i els treballadors de l'Institut del Teatre. Actualment el grup està conformat per 9 persones i el dirigeix l’actriu i directora Mariona Naudin (https://marionanaudin.com/). Us convidem a assistir a una de les sessions d'assaig. 

Dimecres 06/11 de 16 a 19 h. (AULA P4.S8)

Taller amb la cia. de dansa integrada YurDance / Miriam Aguilera i Rita Noutel.(https://yurdance.wixsite.com/yurdance/componentes)

Yurdance és un col·lectiu de dansa que es crea a Barcelona l'any 2014. La seva proposta es basa en l'experimentació dels cossos no normatius i cerca traduir aquestes singularitats en eines de creació i expressió. L'objectiu dels seus muntatges és generar en l´espectador una reflexió sobre la percepció (i valoració) estereotipada que tenim de "l'altre" al mateix temps que reclama un lloc a l'escena artística actual. 

Dijous 07/11 de 19 a 21 h (P1.S2)

Taller amb la ballarina i coreògrafa Maria Ferrer, directora del col·lectiu de joves del projecte Moving! (projecte vinculat a Pla d'Acollida del Poble sec per a Tothom).

El projecte Moving! és un projecte de creació i acollida a través de la dansa dirigit per la coreògrafa María Ferrer i adreçat a els i les joves del Pla d'Acollida de Poble-Sec per a Tothom. Hi col·laboren la Coordinadora d’Entitats de Poble-Sec i el Centre Cívic El Sortidor. Enguany, el projecte Moving! ha estat guardonat amb el Premi Dansacat al Millor Projecte Social i ha obtingut el Premi IT Acció Social i Comunitària 2024. Maria Ferrer és ballarina i creadora.

Taller Moving!: https://www.movingproject.net/

Dijous 07/11 de 19 a 21 h (S4. S4)

Taller Drag King amb Ken Pollet (Ell. Drag King i filòsof)- i Capitano Barbaconyo (Ella. Drag King i música)

Ken Pollet i Capitano Barbaconyo proposen la seva pràctica artística com a metodologia de subversió de gènere i de reivindicació política des de la dissidència. Apliquen aquesta metodologia en format taller amb l’objectiu de generar una reflexió col·lectiva sobre els temes de gènere i la seva performativitat obrint així un espai per a l'experimentació a través de la transformació física i el moviment.  

Taller Drag King amb Ken Pollet (https://es.wikipedia.org/wiki/Ken_Pollet ) i Capitano Barbaconyo (http://barbaconyo.com/) 

 Les incripicions es fan mitjançant formulari

 

 


Horari
De 9.30h a 18.30 h


Ubicació

Ubicació
Sala Scanner


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x