Logo Institut del Teatre

[En català] [En español] [In English]

[Català]

El VI Simposi Internacional de la revista Estudis Escènics, que tindrà lloc a l’Institut del Teatre de Barcelona els dies 3 i 4 d’octubre de 2024, obre la seva convocatòria de comunicacions (Call for Papers).

Les propostes de comunicació (d’uns 15’ - 20’) poden versar sobre qualsevol dels quatre eixos de debat del Simposi i es poden presentar (en llengua catalana, castellana o anglesa) fins al dia 15 de maig de 2024 mitjançant el següent formulari en línia: https://forms.office.com/e/9yd6uwW6YQ.

Eixos de debat

Qüestionar-se la qualitat polièdrica de la identitat i els cossos que emfatitzen les tecnologies digitals a l’escena contemporània és el marc general d’aquestes jornades. La crida és per posar en comú recerques i pràctiques sobre aquest fenomen que no és nou, però que s’accentua en l’era digital que vivim. La copresència del cos físic i la màquina, o la dialèctica entre cos real i cos virtual, o l’ús cada cop més recurrent de dispositius exosomàtics, són fets que històricament acompanyen un procés de descentrament, reformulació o fins i tot deshumanització de la persona. Ens proposem resseguir en les arts en viu, com a laboratori de la quotidianitat, aquestes múltiples qualitats del cos escènic, que alhora és present i desdoblat en la seva imatge, prolongat, amplificat o substituït, a fi de reconèixer-lo com a fragmentat i fràgil.

El simposi es proposa obrir, doncs, un espai compartit de reflexió i diàleg al voltant d’aquestes temàtiques, amb la finalitat de traçar línies teòriques i imaginar possibles horitzons futurs, a partir de quatre eixos que no deixen de dialogar i entrecreuar-se en múltiples punts de contacte: 

Virtualitat i presència

Si un dels efectes colaterals de la digitalització és una certa sensació de desmaterialització dels cossos i virtualització de les experiències, ens preguntem com ens podem acostar a aquesta aparent dislocació des de l’especificitat de les arts en viu. Ens interessa tant preguntar-nos pel valor de la presència com per les poètiques de l’absència i les relacions entre ambdues.

La tecnologia com a extensió del cos

Més enllà d’entendre les tecnologies com una eina, ens interessen aquelles perspectives que ens permeten imaginar-les com un cos, o com una extensió d’un cos. Volem dialogar amb aproximacions pràctiques o teòriques que tinguin especialment en compte aquesta dimensió material i sensible de la tecnologia, i que ens ajudin a entendre-la en convivència amb altres cossos.

Presències i agències no humanes

Aplicacions, circuits, robots, materials o microorganismes són alguns dels cossos que formen part, cada cop més sovint, dels equips i plantejaments creatius. Ens interessa observar processos performatius on aquests nous actants siguin protagonistes, així com establir línies de diàleg entre les disciplines que se n’ocupen i el coneixement de què disposen les arts en viu pel que fa a qüestions com l’empatia, la convenció o l’autonomia dels objectes.

La transformació de les arts en viu a través de la tecnologia

Tot i la sensació de trobar-nos en un moment de canvi tecnològic, la tecnologia ha estat sempre inseparable de les arts en viu i les seves transformacions. Acollim contribucions que explorin els lligams entre els canvis tècnics i les transformacions estètiques o dramatúrgiques que històricament han viscut i estan vivint les arts en viu.

[En català] [En español] [In English]

[Español]

Convocatoria de comunicaciones y temas de debate

El VI Simposio Internacional de la revista Estudis Escènics, que tendrá lugar en el Institut del Teatre de Barcelona los días 3 y 4 de octubre de 2024, abre su convocatoria de comunicaciones (Call for Papers).  

Las propuestas de comunicación (de unos 15' - 20') pueden versar sobre cualquiera de los cuatro ejes de debate del Simposio y pueden presentarse (en lengua catalana, castellana o inglesa) hasta el día 15 de mayo de 2024 mediante el siguiente formulario online: https://forms.office.com/e/9yd6uwW6YQ 

En 2024 el foco del Simposio se pondrá en la relación entre las artes en vivo y la tecnología, prestando especial atención a aquellas tecnologías que hemos denominado aquí «inciertas» por su naturaleza híbrida, por la indeterminación de su uso y por su propensión a una evolución rápida que abre vías a menudo inesperadas, a partir de los soportes digitales y las herramientas de la virtualidad. Nos interesa reflexionar sobre cómo la tecnología «modifica» o expande el propio cuerpo (dispositivos, interfaces de realidad virtual, implantes neuronales, prótesis, etc.), cómo todo ello puede afectar a las relaciones entre personas y, en consecuencia, cómo todo ello tiene una repercusión en la creación. Nos interesa, pues, investigar el potencial escénico de este tipo de innovaciones técnicas: ¿qué posibilidades abren a la hora de ampliar los conceptos de teatralidad y performatividad? ¿Cómo puede la virtualidad dialogar con la presencialidad del teatro?  
  
Cuestionarse la calidad poliédrica de la identidad y los cuerpos que enfatizan las tecnologías digitales en la escena contemporánea es el marco general de estas jornadas. La convocatoria es para poner en común investigaciones y prácticas sobre este fenómeno que no es nuevo, pero que se acentúa en la era digital que vivimos. La copresencia del cuerpo físico y la máquina, o la dialéctica entre cuerpo real y cuerpo virtual, o el uso cada vez más recurrente de dispositivos exosomáticos, son hechos que históricamente acompañan un proceso de descentramiento, reformulación o incluso deshumanización de la persona. Nos proponemos trazar en las artes en vivo, como laboratorio de lo cotidiano, estas múltiples cualidades del cuerpo escénico, que está presente y al mismo tiempo desdoblado en su imagen, prolongado, amplificado o sustituido, a fin de reconocerlo como fragmentado y frágil.  
  
Así, el simposio se propone abrir un espacio compartido de reflexión y diálogo en torno a estas temáticas, con el fin de trazar líneas teóricas e imaginar posibles horizontes futuros, a partir de cuatro ejes que no dejan de dialogar y entrecruzarse en múltiples puntos de contacto.
 
Ejes temáticos  
  
Virtualidad y presencia  

Si uno de los efectos colaterales de la digitalización es cierta sensación de desmaterialización de los cuerpos y virtualización de las experiencias, nos preguntamos cómo podemos acercarnos a esta aparente dislocación desde la especificidad de las artes en vivo. Nos interesa tanto preguntarnos por el valor de la presencia como por las poéticas de la ausencia y las relaciones entre ambas.  
  
La tecnología como extensión del cuerpo  

Más allá de entender las tecnologías como herramienta, nos interesan aquellas perspectivas que nos permiten imaginarlas como un cuerpo, o como una extensión de un cuerpo. Queremos dialogar con aproximaciones prácticas o teóricas que tengan especialmente en cuenta esta dimensión material y sensible de la tecnología, y que nos ayuden a entenderla en convivencia con otros cuerpos.  
  
Presencias y agencias no humanas

Aplicaciones, circuitos, robots, materiales o microorganismos son algunos de los cuerpos que forman parte, cada vez con mayor frecuencia, de los equipos y planteamientos creativos. Nos interesa observar procesos performativos donde estos nuevos actantes sean protagonistas, así como establecer líneas de diálogo entre las disciplinas que se ocupan de ellos y el conocimiento de que disponen las artes en vivo en cuestiones como la empatía, la convención o la autonomía de los objetos.  
  
La transformación de las artes en vivo a través de la tecnología

A pesar de la sensación de encontrarnos en un momento de cambio tecnológico, la tecnología siempre ha sido inseparable de las artes en vivo y sus transformaciones. Acogemos contribuciones que exploren las ataduras entre los cambios técnicos y las transformaciones estéticas o dramatúrgicas que históricamente han vivido y están viviendo las artes en vivo.  

[En català] [En español] [In English]

[English]

Call for papers and debate topics

The 6th International Symposium of the journal Estudis Escènics, to take place at the Institut del Teatre in Barcelona on 3 and 4 October 2024, announces its Call for Papers. 

Paper proposals (around 15’ - 20’) can cover any of the four lines of debate in the Symposium and can be submitted (in Catalan, Spanish or English) until 15 May 2024 through the following online form: https://forms.office.com/e/9yd6uwW6YQ 

In 2024, the focus of the Symposium will be on the relationship between live art and technology, with special attention on those technologies that we have called "uncertain" due to their hybrid nature, the indeterminacy of their use and their propensity for rapid evolution often leading to unexpected paths, based on digital media and virtual tools. We are interested in reflecting on how technology "modifies" or expands the body itself (devices, virtual reality interfaces, neural implants, prostheses, etc.), how all this can impact on relationships between people showing, consequently, repercussions for creation. We are therefore interested in exploring the performing arts potential of this kind of technical innovation: what opportunities does it provide when it comes to expanding the concepts of theatricality and performativity? How can virtuality dialogue with the in-person nature of theatre? 

Questioning the multifaceted quality of identity and the bodies that digital technologies stress in the contemporary scene is the general framework of this symposium. The call is to share research and practices related to this phenomenon, which is not new but is accentuated in the digital age in which we live. The co-presence of the physical body and the machine, or the dialectic between the real body and the virtual body, or the increasingly recurring use of exosomatic devices, are facts that historically accompany a process of decentring, reformulation or even dehumanisation of the individual. Our aim is to trace in live art, as a laboratory of everyday life, these multiple qualities of the theatrical body, which is both present and split in its image, prolonged, amplified or replaced, in order to recognise it as fragmented and fragile. 

The symposium will endeavour, therefore, to open a shared space for reflection and dialogue based on these themes, with the aim of drawing theoretical lines and imagining possible future horizons, based on four approaches that continually dialogue and intersect with multiple points of contact.

Thematic lines 

Virtuality and presence  

If one of the collateral effects of digitalisation is a certain sense of dematerialisation of bodies and virtualisation of experiences, we ask ourselves how we can approach this apparent dislocation through the specificity of live art. We are interested in questioning the value of presence as well as the poetics of absence and the relationships between the two. 

Technology as an extension of the body 

Beyond understanding technologies as a tool, we are concerned with those perspectives that allow us to imagine them as a body, or as an extension of a body. We want to dialogue with practical or theoretical approaches that particularly consider this material and sensitive dimension of technology, and that help us understand it in coexistence with other bodies. 

Non-human presences and agencies 

Applications, circuits, robots, materials or microorganisms are some of the bodies that are increasingly part of creative teams and approaches. We are interested in looking at performative processes where these new actants are the protagonists, as well as establishing lines of dialogue between the disciplines that deal with them and the knowledge of live art on issues such as empathy, convention or the autonomy of objects.  

The transformation of live art through technology 

Despite the feeling that we are in a moment of technological change, technology has always been inseparable from live art and its transformations. We welcome contributions that explore the links between technical changes and aesthetic or dramaturgical transformations that live art has experienced historically and is experiencing today. 

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x